En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Hayrabolu Tatlısı Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Hayrabolu Tatlısı Tarifi
Hayrabolu Tatlısı Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 12

Hayrabolu Tatlısı Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Birçok lezzete ve sahipliği yapan Trakya bugün de meşhur tatlısıyla karşımıza geliyor. Neyden bahsettiğimizi daha önce deneyenler anladı bile. 🙂  Trakya yöresi genellikle tatlı yapımında peynir kullanır. Peynirli bir tatlı varsa aklımıza ilk olarak Trakya gelir. Bugün de bu lezzetli tatlılar arasından Hayrabolu tatlısı tarifini sizlerle paylaşıyor olacağız. Görüntüsü Kemalpaşa tatlısını andıran Hayrabolu tatlısı tat olarak Kemalpaşadan oldukça farklıdır. Çünkü içerisinde tuzsuz peynir kullanılmıştır. Hayrabolu tatlısı malzemelerine değinmeden önce gelin Hayrabolu nedir ve Hayrabolu tatlısı hamuru nasıl yapılır öğrenelim. Hayrabolu tatlısı Trakya yöresinin meşhur tatlısıdır. İsmini Hayrabolu’dan alan bu tatlımızın ilk adının ise ‘’kadı tatlısı’’ olduğu bilinmektedir.  Bir tatlı ustasının Hayrabolu’ya gidip sonrasında ‘’Hayrabolu’da nefis bir tatlı yedik.’’ diye anlatarak ağızdan ağıza yayılmasını sağladığı bir tatlıdır.  Rumeli göçmenleri tarafından Türk mutfaklarına kazandırıldığı bilinen Hayrabolu tatlısı, içerisinde tuzsuz peynir, un, yumurta ve irmik bulunan şerbetli bir tatlıdır. Hayrabolu tatlısı nedir gördük. Hayrabolu tatlısı nerenin öğrendik. İçerisinde hangi malzemelere yer verildiğini de öğrendik. Şimdi de Hayrabolu tatlısı hamuruna değinelim. Hayrabolu tatlısının hamurunun olabildiğince pürüzsüz olmasına özen göstermeniz gerekir. Aynı zamanda aşağıda yer vereceğimiz dinlenme süresine de uymanızı tavsiye ediyoruz. Hayrabolu tatlısı hakkında her şeyi öğrenmeye istekliyseniz buyurunuz Hayrabolu tatlısı nasıl olur birlikte inceleyelim. İşte karşınızda en pratik haliyle Hayrabolu tatlısı için hazırladığımız reçetemiz. Tatlımız için öncelikle fırınımızı önceden 220 dereceye ayarlayıp, ısıtıyoruz. Şimdi tatlımızın hamuruna geçiyoruz. Hamur malzemelerini derin bir kabın içerisinde mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. Elle küçük toplar alıp yuvarladıktan sonra fırın tepsisine alıp, fırına su dolu bir kap ekliyoruz. Renk alana dek orta rafta yaklaşık 25 dakika pişirdikten sonra oda sıcaklığında 30 dakika dinlendiriyoruz. Bu sırada su ve şekeri orta ateşte kaynatıp, kaynayınca altını kısıyor ve 5 dakika pişiriyoruz. Şerbetin içerisine pişen tatlıları ekleyip, 10 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra tatlıları tencereden dikkatlice alıp, tepsiye diziyoruz. Şerbeti üzerine gezdirip, buzdolabında en az 30 dakika dinlendiriyoruz. Tahin, fındık ve dondurma ile servis ediyoruz. Hayrabolu tatlısı nasıl haşlanır öğrendik ve Hayrabolu tatlısı yapılışının detaylarını gördük. Sıra tatlımızı servis etmeye geldi. Hayrabolu tatlısını bir güzel hazırladıktan sonra en güzel eşlikçilerle servis ediyoruz şimdi de.  Tatlımızı çay saatlerinde ya da akşam sefalarınızda tercih edecekseniz bir fincan taze demlenmiş çay ya da Türk kahvesi kesinlikle yanına çok yakışacaktır. Hayrabolu tatlısı püf noktalarını ele alalım biraz da. Tatlımızı ilk defa yapanlar için güvendiğiniz peynircinizden peyniri almanızı öneriyoruz. Bir diğer püf noktası da hazırlanan kurabiyeler şerbete atılmadan önce şerbetin kaynar, kurabiyelerin ise soğuk olması gerekmektedir. Hayrabolu tatlısı kalori miktarını merak edenler için minik bir araştırma yaptık. Tatlımızın 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 700 kalori bulunmaktadır. Kilo kontrolü yapanlar için ki maalesef ki öneremediğimiz bir tatlı oluyor. Hayrabolu tatlısı tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunmak istiyoruz.  Farklı bir tat olan lor peynir tatlısı, ardından herkesin favorisi ve en pratik tatlılardan biri olan ekmek kadayıfı tarifi ve son olarak da tahinli bal kabağı tatlısı tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Hayrabolu Tatlısı Tarifi Malzemeleri

    Malzemeler

    • 400 gram (g) lor peyniri, tuzsuz
    • 3 adet yumurta
    • yarım su bardağı irmik
    • 3 + Yarım su bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı karbonat
    • 3 su bardağı su
    • 2 su bardağı şeker
    • 2 yemek kaşığı limon suyu
    • 1 su bardağı fındık, iri kıyılmış
    • 1 su bardağı tahin

    Hayrabolu Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Fırını 220 dereceye ısıtın.
    2. Hamur malzemelerini derin bir kabın içerisinde mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğurun. Elle küçük toplar alıp, yuvarlayın. 
    3. Fırın tepsisine alıp, fırına su dolu bir kap ekleyin. Renk alana dek orta rafta yaklaşık 25′ pişirin. Oda sıcaklığında 30′ dinlendirin. Bu sırada su ve şekeri orta ateşte kaynatıp, kaynayınca altını kısın ve 5′ pişirin. 
    4. Şerbetin içerisine pişen tatlıları ekleyip, 10′ kısık ateşte pişirin. Tatlıları tencereden dikkatlice alıp, tepsiye dizin. Şerbeti üzerine gezdirin. Buzdolabında en az 30′ dinlendirin.
    5. Tahin, fındık ve dondurma ile servis edin.

    Şimdiden ellerinize sağlık! Hayrabolu Tatlısı Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020