En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Taş Kadayıf Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Taş Kadayıf Tarifi
Taş Kadayıf Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 120 dk

Kaç Kişilik : 12

Geleneksel lezzetlerimizden Taş Kadayıf Tarifi, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Tatlıyı şerbetli mi, sütlü mü yoksa meyveli mi tercih edersiniz? ‘’Ben tatlılarda ayrım yapmam, her tatlıyı severim.’’ diyenlerden misiniz yoksa? Bugün bu yazımızda şerbetli tatlı sevenlere sesleniyor olacağız. 🙂 Görüntüsüyle ayrı, lezzetiyle ayrı ve çıtırlığıyla ayrı bir güzel olan şerbetli tatlılar, hepimizin iştahını kabartıyor ve ağızlarımızı sulandırıyor! Şerbetli tatlı denince akıllara baklava, tulumba, şekerpare ve kadayıflı tatlılar geliyor değil mi? Öyleyse gelin bugün yine kadayıftan destek alarak harika bir tatlı hazırlayalım. 🙂 Bugünkü konumuz evde taş kadayıf tarifi. Taş kadayıf tatlısı tarifini tüm püf noktalarıyla birlikte sizlere paylaşmadan önce gelin taş kadayıf hangi yöreye ait hemen öğrenelim! Taş kadayıf tarifi özellikle Antalya yöresinde yapılan ve Antalya ile bağdaştırılmış bir tatlıdır. Antalya’da Arap kadayıfı olarak adlandırılan bu tatlı, diğer bölgelerde Taş kadayıfı ya da Yassı kadayıf olarak adlandırılmaktadır. Un ve irmikle hazırlanan taş kadayıf nasıl servis edilir, pek yaygın bilinmiyor. Bu sıkça sorulan soruyu da yanıtsız bırakmayacağız, servis önerileri başlığı altında yanıtlayacağız. 🙂 Biraz aşağıda, servis önerileri kısmından öğrenebilirsiniz. Haydi o zaman malzemeleriniz hazırsa taş kadayıf yapımı tarifine geçebiliriz artık! Reçetemizi özenle hazırladık. Şimdi sıra sizde. Reçetemize birebir uyarak harika bir tatlı ortaya çıkarabilirsiniz.  Şeker ve suyu orta ateşte kaynatıp, kaynayınca altını kısarak 5′ pişirin. Altını kapatıp limon suyunu ekleyin ve kenara soğumaya alın. Taş kadayıf tatlımız için öncelikle maya, su, süt, şeker ve tuzu karıştırıp bekletiyoruz. Tatlımız için derin bir kaba irmik, un ve karbonatı ekleyip, içerisine mayalı karışımı ekliyoruz ve pürüzsüz kıvam alana dek çırpıyoruz. Hazırladığımız karışımı oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz. Sıra geldi pişirme işlemine. Küçük bir tavayı peçete ile yağlayıp, hamurdan 2 yemek kaşığı kadar ekleyip her iki tarafı göz göz olana dek pişiriyoruz. Sonrasında ceviz, tarçın ve şekeri karıştırıp, kadayıfın ortasına 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip ikiye katlıyoruz. Elleri ıslatıp, kenarlarını yapıştırıp kapatıyoruz. Geniş bir tencerede ayçiçek yağını ısıtıyoruz. Kadayıflar renk alana dek, her iki yüzünü yaklaşık 2’şer dakika kızartıyoruz. Kızarttığımız kadayıflarımızı havlu kağıt üzerine alıp, fazla yağını alıyoruz.  Son olarak soğutmadan şerbetin içerisine ekliyoruz. Şerbetten çıkarıp, sıcak servis ediyoruz. Sıra geldi en güzel bölüme. Hazırladığımız tatlıyı en güzel nasıl servis edebiliriz? Elbette ki çaysız olmaz! Taze demlenmiş nar kırmızısı bir fincan çay, kesinlikle tatlımızın yanına çok yakışacaktır. 🙂 Aynı zamanda tatlımızı hafifletmek için yanında bir top Algida Maraş Usulü Sade Dondurmayla da tercih edebilirsiniz. 🙂 Taş kadayıf tatlınızın çıtır çıtır olmasını istiyorsanız mayalanma aşamalarına oldukça dikkat etmelisiniz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise pişen kadayıfların soğumadan şerbetin içerisine atılması. Tatlı hazırlayıp kalori miktarını bilmemek olmaz. Taş kadayıf kalori miktarını merak edenler için biz de minik bir araştırma yaptık.  Bir porsiyon taş kadayıf içerisinde yaklaşık olarak 530 kalori bulunmaktadır. Kilo kontrolü sağlayanlara maalesef ki bu tatlımızı öneremiyoruz. Taş kadayıf tarifini çok sevenler için sıra geldi farklı tarif önerilerinde bulunmaya! İlk olarak kolay kaymaklı tel kadayıf, ardından muhallebili kadayıf tarifi ve son olarak da ekmek kadayıf tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. 🙂 Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 🙂

Taş Kadayıf Tarifi Malzemeleri

    Ana malzemeler

    • 1 su bardağı su, ılık
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz
    • 3 yemek kaşığı irmik
    • 1 su bardağı un
    • 1 su bardağı süt, yarım yağlı
    • 1 tatlı kaşığı kuru maya

    Harcı için

    • 2 su bardağı ceviz, iri kıyılmış
    • 1 tatlı kaşığı Knorr Tarçın

    şerbeti için

    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 2 su bardağı su

    kızartmak için

    • 1 su bardağı ayçiçek yağı

    üzeri için

    • 2 tatlı kaşığı Antep fıstığı (toz)
    • 1 top Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma

    Taş Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Şeker ve suyu orta ateşte kaynatıp, kaynayınca altını kısıp 5′ pişirin. Altını kapatıp, limon suyunu ekleyin ve kenara soğumaya alın.
    2. Maya, su, süt, şeker ve tuzu karıştırın. 2′ bekletin.
    3. Derin bir kaba irmik, un ve karbonatı ekleyin. Mayalı karışımı ekleyip, pürüzsüz olana dek çırpın. 1 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
    4. Küçük bir tavayı peçete ile yağlayıp, 2 yemek kaşığı hamurdan ekleyip tek tarafını 2’şer dakika göz göz olana dek pişirin.
    5. Ceviz, tarçın ve şekeri karıştırıp, kadayıfın ortasına 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip, ikiye katlayın. Elleri ıslatıp kenarlarını yapıştırıp kapatın.
    6. Geniş bir tencerede ayçiçek yağını ısıtıp, kadayıfları renk alana dek her iki yüzünü yaklaşık 2’şer dakika kızartın.
    7. Havlu kağıda alıp, fazla yağını alın. Soğutmadan şerbetin içine ekleyin, çıkartıp üzerine Antep fıstığı ve Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma ile sıcak servis edin.

    Şimdiden ellerinize sağlık! Taş Kadayıf Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020