En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

İstavrit Tava Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » İstavrit Tava Tarifi
İstavrit Tava Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

8 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 15 dk

Pişirme Süresi : 15 dk

Kaç Kişilik : 4

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: İstavrit Tava Tarifi. Sonbahar mevsiminin en sevdiğimiz yanlarından bir tanesi,  pazar tezgahlarında çeşit çeşit balıkların  yer almaya başlamasıdır. Hamsi, kumru, lüfer ve mezgit türlerini, çok sevdiğimiz ve sofralarımızda sık sık yer verdiğimiz balık türlerinden birkaç tanesi olarak sayabiliriz. Yukarıda saydığımız balıklar şimdilik bir kenarda dursun. Biz bugün ülkemizde en çok sevilen, yemelere doyamadığımız istavrit balığından bahsedeceğiz. “Tavada istavrit nasıl pişirilir?” ya da “İstavrit tava hazırlarken gerekli olan malzemeler nelerdir?”, tek tek ve tüm püf noktalarını dikkate alarak anlatıyor olacağız.  Gelin şimdi “İstavrit nedir ve hangi mevsimde sıklıkla görülür?”, onu inceleyelim ve ardından istavrit tava için gerekli olan malzemeler bölümüne geçelim.  İstavrit, carangiade familyasına ait bir tuzlu su balığıdır. İstavrit balığının vücudu yandan basık olur ve iğ biçimindedir. Bu sevimli balığımızın en büyük yeteneği, ağzının öne doğru uzayabilmesidir. İstavrit balığının karın bölgesi gümüş, sırt kısmı ise lacivert renge sahiptir. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde oldukça fazla görülür. Haydi gelin mutfağa geçip istavrit tava malzemelerine bakalım ve ardından nasıl yapıldığına hızlıca göz gezdirelim. Enfes bir balık sofrasında dostlarınızla buluşmaya karar verdiniz ve sofranıza eşlik edecek balığın istavrit olmasını istediniz. Bizce mükemmel bir tercih.  Balığı nasıl pişireceğinizi bilmiyor veya gereken malzemeler için bir araştırma yapmaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz. İstavrit tava için gerekli malzemeler şu şekildedir; -Kişi sayısına göre gereken ağırlıkta istavrit -Balığı bulamak için mısır unu ve tuz -Kızartma işlemi için sıvı yağ, ya da mısır özü yağı  -Servis için limon ve kırmızı soğan. Yukarıda saydığımız malzemelerle enfes bir istavrit tava yapımına geçelim! İstavrit tava için balıkçıdan aldığımız taze istavritlerimizi güzelce yıkayıp ardından da iç kısmını temizliyoruz. İstavritlerimizin kafa ve kuyruk kısmını almadan bol su ile yıkayıp suyunu iyice süzüyoruz. Ardından balıklarımızı tuzlayıp mısır ununa buluyoruz. Biz pişirme işlemi için tavada kızartma işlemini seçtik, dilerseniz siz fırında pişirebilirsiniz. Mısır ununa buladığımız istavritleri çevirerek arkalı – önlü pişiriyoruz.  Servis ederken üzerine sıkılması için yanına limon koyuyoruz. Son olarak sıkça sorulan ‘’İstavrit tava kaç dakikada pişer?’’ sorusunu yanıtlamak isteriz. İstavritlerin her iki yüzünün kızarması, ocaktan alınması için yeterli olacaktır. Yani yaklaşık 15 dakika diyebiliriz. İstavrit tava tarifinde ve tavada pişirilen diğer balık tariflerinde, balıkların bol suyla yıkandıktan sonra suyunun iyice süzülmesi için bir miktar bekletilmesi gerekmektedir. İstavrit tavayı en güzel şekilde servis edebilmeniz için birbirinden lezzetli servis önerileri ile geldik. Öncelikle balığın üzerine bol bol limon suyu ve kırmızı soğan öneriyoruz. Yanına ise soğan salatası ya da fava tercih edebilirsiniz. İstavrit tava kaç kalori, gelin onu da hızlıca öğrenelim. Bir porsiyon istavrit tavada yaklaşık olarak 800 kalori bulunmaktadır. Kalori değeri yüksek olsa da ara ara tercih etmenizi öneririz. İstavrit tava tarifinin lezzetine doyamayanlar için 3 tane birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut. İlk olarak mısır unlu mezgit tava, ardından fırında palamut tarifi ve son olarak da Akdeniz usulü mezgit tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

İstavrit Tava Tarifi Malzemeleri

  • 1/2 kilo (kg) istavrit, Temizlenmiş, ayıklanmış
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet kırmızı soğan, dilimlenmiş
  • 1 adet limon
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz

İstavrit Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İstavritleri yıkayıp, iyice kurulayın.
  2. Derin bir kaba alıp, mısır unu, un ve tuzu ekleyip iyice bulayın.
  3. Geniş bir tavayı ayçiçek yağı ile yağlayıp, orta ateşte ısıtın.
  4. Isınan tavaya istavritleri dizip 2′ kızartın.
  5. Kızarınca üzerine bir tabak kapatıp, fazla yağını bir kaba alın ve ters çevirin.
  6. Balıkları tavaya tekrar geri alıp yağı tavaya geri ilave edin. 4′ kızartıp havlu kâğıt üzerine alın.
  7. Kırmızı soğan ve limon ile servis edin.

Şimdiden ellerinize sağlık! İstavrit Tava Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

03Yulaflı Yoğurt Tarifi

Yulaflı Yoğurt Tarifiyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020