En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Cantık Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Cantık Tarifi
Cantık Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 20 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 12

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Cantık Tarifi tam size göre. Bursa’nın cantık pide tarifini daha önce hiç denediniz mi? Denemediyseniz bu yazımızı okuduktan sonra deneyecek hatta davet sofralarınızda davetlilerinize ikram etmekten mutluluk duyacaksınız. Hamurun kıvamı, iç harcının zenginliği damağınızda lezzet şöleni oluşturacak. Günün her öğününde tüketebileceğiniz evde cantık tarifi, hazırlanması oldukça kolay ve sunumu oldukça pratik olan bir tarif. Bu yazımızda tüm detayları ele alarak evde cantık nasıl yapılır anlatıyor olacağız. 🙂 Genellikle kebapların, dönerlerin ve lahmacunların lezzetinden bahsediyoruz ve pideler hep arka planda kalıyor. Biz de rotamızı Bursa’ya çevirip Bursa’nın meşhur pidesi cantık tarifinden bahsederek pideye yapılan haksızlıkları ortadan kaldırmak istiyoruz. Cantık pidesi Eskişehir’in çiğ böreğine (veya başka bir deyimle çiböreğine) benzeyen fakat yağsız olarak hazırlanan bir tarif. Bu tarifimizin Kırım Tatar mutfağına özgü olduğunu ve onların ana / ulusal yemeği olduğunu söyleyebiliriz. Cantık tarifi yapılışı için derin bir kabın içerisinde kuru maya, şeker ve suyu ekleyip karıştırıyoruz. Ardından içerisine un, ayçiçek yağı ve tuz ekleyip hamur yoğurma aparatı ile pürüzsüz kıvam alana dek yoğuruyoruz. Hamurumuzun üzerine örtü örtüp dinlendirmeye bırakıyoruz. Hamurumuz hazır, şimdi de harç malzemelerini bir kabın içerisine alıp iyice yoğuruyoruz ve kenara alıyoruz. Mayalanan hamuru bezelere bölüp, yağlanmış tezgâhta elleri yağlayıp, hamuru yuvarlak olarak açıyoruz. Açtığımız hamurun içerisine harçtan ekleyip kenarlarını düzenliyoruz ve kenarlarına yumurta sarısı sürüp fırında pişmeye bırakıyoruz.  Cantık tarifini hazırladık sıra geldi servis önerilerine! Cantık pidesini kahvaltıda tercih edecekseniz peynir tabağı ve reçel çeşitleri ile servis edebilirsiniz. Akşam yemeğinde tercih edeceksiniz eğer başlangıç olarak dumanı üzerinde tüten leziz mi leziz bir domates çorbası, yancı olarak da bol soslu Akdeniz salatası ya da çıtır çıtır karışık turşu çok yakışacaktır. İçecek olmadan olmaz elbette ki. 🙂 Pidemizin yanına bol köpüklü bir ayran ile lezzetin doruklarına çıkabilirsiniz.  Fırını 180 dereceye ısıtın, düz bir tepsiyi ters çevirip yerleştirin. Ardından özenle hazırladığınız pideleri ekleyip fırında pişmeye bırakmalısınız. Pidelerin köşelerine yumurta ve suyu karıştırıp sürerek daha yumuşak olmalarını ve daha güzel görünmelerini sağlayabilirsiniz. Hamur işi tariflerinde aklımıza en çok takılan detaylardan birisi de kaç kalori olduklarıdır. Cantık kalori miktarını merak edenler için bir porsiyonunda ortalama olarak 367 kalori bulunduğunu not düşelim. Bu tarifimizi kilo kontrolü sağlayanlar için maalesef ki öneremiyoruz. Cantık tarifinin lezzetine doyamayanlar için birbirinden lezzetli pide tariflerini de sizinle paylaşmak istiyoruz. İlk olarak tadına çok aşina olduğumuz ve yemelere doyamadığımız Bafra pidesi tarifi, ardından kodra kıymalı pide ve son olarak da gerçek pideli köfte tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Cantık Tarifi Malzemeleri

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı su, ılık
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı süt tozu

İç harcı için

  • 400 gram (g) dana kıyma
  • 2 adet soğan, Küçük küçük kesilmiş
  • 2 adet domates, rendelenmiş
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı Knorr Karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı Knorr Kimyon

üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı

Cantık Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Derin bir kabın içerisine kuru maya, şeker ve suyu ekleyip karıştırın; 5′ dinlendirin.
  2. Un, ayçiçek yağı ve tuzu ekleyip, mikserin hamur yoğurma aparatı ile yumuşak ve pürüzsüz bir kıvam elde edene dek yoğurun.
  3. Üzerini örtüp, 45′ mayalandırın. Harç malzemelerini bir kaba alıp elle iyice yoğurup, kenara alın.
  4. Fırını 200 dereceye ısıtıp, düz bir tepsiyi ters çevirip takın. 
  5. Mayalanan hamuru 12 bezeye bölüp, yağlanmış tezgahta elleri yağlayıp hamuru yuvarlak açın.
  6. Üzerine harçtan ekleyip, elle bastırarak yayın. Kenarlarına fırça ile yumurta sarısı sürüp, altı renk alana dek yaklaşık 20′ fırınlayın.

Afiyet olsun! Cantık Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Yılbaşı

Yılbaşıyemektarifirehberi

03Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020