En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Kitel Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Kitel Tarifi
Kitel Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 45 dk

Kaç Kişilik : 8

Kitel Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Mardin’den selamlar getiren bir tarifle karşınızdayız! İçli köftenin her halini denedik ve her haline hayran kaldık. Eminiz ki siz de bu yazımızı okurken ‘’içli köfte sevilmez mi ya?’’ diye düşünüyorsunuzdur. 🙂 Biz de bu görüşteyiz ve bu yazımızda kitel tarifini paylaşmak istiyoruz. İçli köfteyi kızartınca ayrı, haşlayınca ayrı, içerisine farklı malzemeler katarak ayrı seviyoruz. Bu defa da yine çok seveceğiniz, diğer içli köftelerden ayrı bir görüntüye sahip olan kitel tarifini paylaşıyoruz. Böylesi ayrı bir güzel. 🙂 Mardin usulü kitel nasıl yapılır anlatıyor olacağız ama öncesinde kitel nedir ve kitel hangi yöreye ait onu öğrenelim. Kitel, aslında diğer bildiğimiz adıyla içli köfte. Bu içli köfte başka tabii. 🙂 Siirt, Antep, Urfa ve Hatay illerimizin içli köfteleri şekil ve içerisindeki malzemeler bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Mardin yöresine ait kitel tarifi de diğer tariflere benzeyen ama bazı yönleriyle de oldukça farklı olan bir tarif. Nasıl mı?  Ceviz büyüklüğünde harcın içerisine malzeme eklendikten sonra kapatılıp, kaynar suda haşlanarak hazırlanıyor. Şekli ve sunumu diğer içli köftelerden oldukça farklı bu yüzden. “Kitel hamuru nasıl yapılır?” diyenler için kısaca bir değinelim ardından da tarifimizin detaylarına geçinelim. 🙂 Kitel hamurunu hazırlarken derin bir kabın içerisine bulgur, irmik ve suyu ekleyip pürüzsüz kıvam alana dek yoğuruyoruz. Ardından yoğrulan hamuru bardağın ağız kısmıyla keserek içine harcı dolduruyoruz. Gelin daha fazla meraklandırmadan tarifimizin detaylarına geçelim. 🙂 Mardin yöresine ait kitel tarifi için, geniş bir tavanın içerisine kıymayı ekleyip orta ateşte kavuruyoruz. Kıymalar renk almaya başlayınca soğanları ekleyip karıştırıyoruz, içerisine baharatları ve salçayı ekleyip karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Kıymanın üzerine maydanoz ekleyip kenara alıyoruz. Kitel hamuruna geçelim artık. Derin bir kabın içerisine bulgur, irmik ve su ekleyip pürüzsüz kıvam alana dek yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça alıp yuvarlak şekilde açıyoruz. Hamurun içerisine 1 tatlı kaşığı harç ekleyip kapatıyoruz. Kapattığımız köfteleri tuzlu kaynar suda, suyun üzerine çıkana dek haşlıyoruz. Haşlanan köfteleri kenara alıyoruz. Son olarak tereyağını eritip üzerine toz biber ekliyoruz ve kitellerin üzerine ekleyip servis ediyoruz. Kitel tarifinin yanına en çok ne yakışır gelin bir göz atalım. 🙂 Tarifimizi ara sıcak ya da ana yemek olarak servis edebilirsiniz. Ana yemek olarak servis edecekseniz yanına zeytinyağlı bir yemek ya da zeytinyağlı bir meze tercih edebilirsiniz. İçecek olarak bol köpüklü bir ayran ve tatlı olarak da el açması çıtır çıtır bir ev baklavası ile lezzet dolu anlar yaşayabilirsiniz. Kitel tarifini hazırlarken mikserin yoğurma aparatını kullanabilirsiniz. Hamuru bardağın ağız kısmıyla keserek aynı boyutta köfteler elde edebilirsiniz. 🙂 Kitel tarifinin bir porsiyonunda yaklaşık olarak 459 kalori bulunmaktadır. Oldukça kalorili olan bu tarifimizi kilo kontrolü için maalesef ki öneremiyoruz. Kitel tarifini sevdiyseniz 3 tane birbirinden lezzetli köfte tarifini daha denemeniz için buraya bırakıyoruz. Klasik içli köfte tarifi ardından kavrulmuş kıymalı çiğ köfte ve sebzeli kadınbudu köfte tarifini mutlaka denemelisiniz.

Kitel Tarifi Malzemeleri

  • 400 gram (g) dana kıyma, az yağlı
  • 1 adet soğan, ince kıyılmış
  • 1/4 demet maydanoz, İnce kıyılmış
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Hamuru için

  • 500 gram (g) ince bulgur, Haşlanmış
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 su bardağı ılık su

Servis için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı knorr kırmızı toz biber

Kitel Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Geniş bir tavada kıymayı orta ateşte ısınan tavada 2′ kavurun.
  2. Renk almaya başlayınca soğanları ekleyip, karıştırın. Tuz, karabiber, pul biber ve salça ilave edin.
  3. 5′ karıştırarak pişirin. Maydanozlardan servis için biraz kenara ayırıp, kalanını içine ekleyin. Kenara alın.
  4. Derin bir kaba bulgur, irmik ve suyu ekleyip mikserin hamur yoğurma aparatı ile pürüzsüz bir kıvam alana dek 15′ yoğurun.
  5. Ceviz büyüklüğünde parça alıp, ıslak elle yuvarlak açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı harç ekleyip, kapatın.
  6. Tuzlu kaynar suda yaklaşık 8 dakika, suyun üzerine çıkana dek haşlayın.
  7. Tereyağını orta ateşte eritip üzerine toz biber ekleyin. Karıştırıp, kitelleri üzerine servis edin.

Bu nefis Kitel Tarifi tarifi favoriniz olacak. YEMEK TARİFİ REHBERİ ailesi olarak afiyetler dileriz.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

03Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020