En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Salepli Dondurma

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Salepli Dondurma
Salepli Dondurma

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Pişirme Süresi : 15 dk

Kaç Kişilik : 6

Geleneksel lezzetlerimizden Salepli Dondurma, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Hava sıcaklıkları artmaya başladığında soğuk tatlılar ve içecekler sofralarımızın baş rol oyuncusu haline geliyor. Sıradan tariflerin dışına çıkmak isteyenler, evde farklı tatlılar deniyor, kendi soğuk içecek tariflerini geliştiriyor ve yeni lezzetler deniyor. İşte bu tarifimizde doğal, sağlıklı ve harika aromasıyla kendine hayran bırakan bir tarifle sizlerleyiz: Salepli dondurma! Kış aylarında lezzeti ve iyileştirici gücüyle severek tükettiğimiz salep; kekleri, muhallebileri, kurabiyeleri ve en önemlisi dondurmaları eşsiz aromasıyla bambaşka bir boyuta taşıyor. Salepli dondurmayı ilk gördüğünüzde belki de hiç duymadığınızı düşündünüz ama bizim sade dondurmaya da Maraş dondurması olarak bildiğimiz pek çok tarif aslında salepli dondurma tarifidir. Kıvam verici özelliğiyle dondurma yapımında kullanılan salep, eşsiz bir malzemedir. Doğal salep tozlarıyla evde salepli dondurma tarifinizi de kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Salepli dondurma kıvamı ve lezzetiyle oldukça uzun zamandır mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından biri. Salepten dondurma, Osmanlı döneminde, “karsambaç” isimli bir tatlının varyasyonlarından biridir. Yörede Maraşlı Osman Ağa diye bilinen ve Osmanlı Saraylarına, konaklara yabani orkide (Salep) satan kişi bir gün satış bittikten sonra artan salebi şeker ve süt karışımı olarak kara gömer. Ertesi gün baktığında salebin kıvamının yoğunlaştığını ve sakız gibi uzadığını görür. Önce kendisi tadına bakar ve etrafında da bu farklı lezzet sevilince salepli karsambaç olarak üretmeye başlar. Böylece bizim salepli dondurma ya da Maraş dondurması olarak bildiğimiz tarif ortaya çıkmış olur. Evde her zaman salep bulunmayabiliyor, “Dondurma salepli mi olmak zorunda?” diye sorarsanız tabii ki değil! Süt, krem şanti, vanilin, şeker ve yoğurtla evde salepsiz dondurma tarifinizi kolayca hazırlayabilirsiniz.

Salepli Dondurma Malzemeleri

  • 5 su bardağı süt, tam yağlı, günlük
  • 1 yemek kaşığı salep
  • 2 su bardağı toz şeker

Servis için

  • 1 adet Carte d’Or Çikolata Sos

Salepli Dondurma Nasıl Yapılır?

  1. Süt, şeker ve salebi orta bir tencereye alıp, mikserin çırpma teli ile düşük hızda çırparak orta ateşte kaynatın.
  2. Kaynayınca altını kapatıp bir kabın içerisine oda sıcaklığına gelene dek soğumaya alın.
  3. Ilıyan karışımı mikser ile çırpıp, kabıyla birlikte buzluğa kaldırın. 
  4. Her 15 dakikada bir çırpıp tekrar buzluğa alarak toplamda 2 saat buzlukta dinlendirin.
  5. Dondurmayı, Carte d’Or Çikolata Sos ile servis edin.

Şimdiden ellerinize sağlık! Salepli Dondurma tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020