En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif
Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif

0 Kişinin Defterine Ekli

12 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 60 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 4

En lezzetli ve tam kıvamında Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Borani, bir diğer deyişle Boranı, boraniye genel olarak sebzelerin haşlanması veya sulu yemek biçiminde pişirilmesinden sonra sade ya da sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak hazırlanan bir yemektir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir. Borani meze olarak da sofralara konuk olur. İçerisinde yaygın olarak ıspanak kullanılsa da borani yemeği Urfa bölgesinde etli ve bulgur köfteli olarak pazı ile hazırlanır. Urfa usulü borani yani Pencer (Pazı) Boranısı coğrafi işaret belgesiyle de tescillidir. Özellikle kış mevsiminde yapılan borani, yapımı zahmetli ve kıymet verilen misafirlere sunulan bir yemektir. Urfa usulü borani servisi de bir seremonidir. Kuzu eti, pencer (pazı) sapı, nohut ayrı ayrı pişirilir ve tek kapta birleştirilir. Sulu yemek gibi servis tabağına konulduktan sonra üzerine kızartılmış minik bulgur köfteleri ve sarımsaklı yoğurt dökülür. Biz ise size meşakkatli bir borani tarifi yerine daha kolay yapabileceğiniz bir tarif vereceğiz. İşte püf noktalarıyla Urfa usulü borani tarifi… Borani yemeği hangi yörenin demek zordur. Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanır. Borani, İran, Azerbaycan ve Arap dünyasında ve komşu ülkelerdeki Yahudiler olan Mizrahi mutfağında sıklıkla yapılan bir aperatif olarak karşımıza çıkar. Urfa usulü borani yemeği seviyorsanız, tadan herkesi kendine hayran bırakan pek çok Güneydoğu Anadolu mutfağı tariflerine de göz atabilirsiniz. Madem borani yemeği yapmaya hazırlandınız belki eliniz bulgura değmişken içli köfte tarifimize de göz atmak istersiniz. Orta büyüklükte bir porsiyon Urfa usulü borani yaklaşık 171 kaloridir.

Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif Malzemeleri

  • 250 gram (g) kuzu kuşbaşı, orta yağlı
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 adet soğan, küp kesilmiş
  • 1 su bardağı börülce
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Köftesi için

  • 3 yemek kaşığı ince bulgur
  • 100 gram (g) dana kıyma, yağsız
  • 1 adet soğan, rendelenmiş, suyu süzülmüş
  • 1 tatlı kaşığı Knorr Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı

Servis için

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş

Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif Nasıl Yapılır?

  1. Kalburun içine bulgur, kıyma, soğan, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyip, kıvam alıp bulgurlar eriyene dek iyice yoğurun.
  2. Misket büyüklüğünde toplara yuvarlayıp, bir tepsiye alın. Buzdolabında dinlendirin.
  3. Orta boy bir tencereyi orta ateşte ısıtın, tereyağını ekleyip eriyince orta ateşte soğanları yumuşayana dek 2 dakika soteleyin.
  4. Etleri ekleyip, karıştırın. Kapağı kapalı olarak yüksek ateşte 2 dakika soteleyin.
  5. Etler renk alınca kapağını açıp; pazı, nohut ve börülceleri ekleyip, karıştırın. Sıcak su ve tuz ekleyip, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirin.
  6. Küçük ve derin bir sahanda ayçiçek yağını ısıtın, yağ ısınınca köfteleri birkaç seferde 2’şer dakika kızartın.
  7. Ezilmiş sarımsakları küçük bir kabın içerisinde yoğurda ekleyip, iyice karıştırın.
  8. Boraniyi üzerine kızarmış köfteler ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin.

Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Borani (Urfa) Tarifi | Videolu Tarif ile sevdiklerinizi mutlu edin.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020