En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Musakka, Pilav, Cacık

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Musakka, Pilav, Cacık
Musakka, Pilav, Cacık

0 Kişinin Defterine Ekli

11 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 60 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 4

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Musakka, Pilav, Cacık. Knorr Besleyiciı Ramazan Tabakları’ndan birinde, kimsenin kolay kolay geri çeviremeyeceği, üçlü bir klasikle karşınızdayız: Musakka, Pilav ve Cacık! Protein kaynağı olan bu leziz ve besleyici tabak, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 4 porsiyonunu karşılıyor. Hem demir, çinko, kalsiyum ve B12 vitamininden zengin hem de günlük olarak alınması gereken protein miktarının yarısını karşılıyor. Patlıcan musakka ile pilav bizim mutfağımızın çok eski aşklarıdır; cacığın ise onlarla adı çıkmıştır! Gelenekselse geleneksel, lezzetse lezzet, Türk yemeklerini sevenler için Musakka-Pilav-Cacık şaşmaz klasiklerdir. Gastronomi sözlüğünde Türkiye, Yunanistan ve Balkanlar’ın ortak yemeği olarak geçen musakka, ülkeden ülkeye küçük farklılıklarla üç aşağı beş yukarı aynı yemektir. Musakka, çoğunlukla patlıcan, patates ve kabakla, soğanlı, baharatlı kıyma harcının bir araya getirilerek pişirilme yöntemidir. Musakka bizim mutfağımızda çoğunlukla patlıcanla hem ocak üzerinde hem fırında pişirilir. Fırına hazırlandığında bir kat kızarmış patlıcan, bir kat kıyma harcı dizilerek hazırlanan musakkanın son katı patlıcanla bitirilir. Yunanistan’da musakka fırında pişirilen bir yemektir ve hem patlıcanla kıymalı harç arasına hem son kat olarak beşamel sos eklenir. Ayrıca patlıcan, patatesle birlikte kullanılır. Hepsinin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırınlanır. Börek gibi kesilerek servis edilir. Balkanlar’da musakka Yunanistan’dan biraz farklıdır; patates daha yaygındır, yine ara malzeme olarak kıyma vardır. Kabak, patlıcandan daha çok tercih edilir. Beşamel sos yerine yoğurtlu yumurtalı bir sos ya da yumurta sarısı da kullanılır. Böylece yemeğin üstü yine çıtır çıtır pişmiş olur. Ana yemeğimiz Patlıcan Musakka olunca, yanında Pilav olur şüphesiz. Pilavın ana maddesi olan pirinç, hakkında pek çok rivayet olsa da ilk kez nerede ve ne zaman ekildi, tam olarak bilinmez. Bir rivayete göre, en eski pirinç fosilleri Çin’de, bir diğerine göre Tayland’da bulunmuş. Bir söylence Himalayalar’ın eteklerinde başlayan pirinç hikayesinin Hintliler tarafından Çin’e getirildiğini söyler. Sonra Suriye ve Mısır’a, oradan Hintli ve Arap tüccarlar tarafından Afrika’ya götürülür. Pirinci Avrupa’ya götürenlerin Büyük İskender’in Hindistan’dan dönüp Yunanistan’a sefere giden askerleri oldukları sanılır. Böylece pirinç Yunanistan’dan Avrupa’ya yayılır. Portekizliler Brezilya’ya, İspanyollar da Orta ve Güney Amerika’ya götürünce, yeni kıta da pirinçle tanışmış olur. Biz de tanıştık, iyi ki tanıştık ve pirinç pilavının tane tane dökülenini makbul bildik. Musakka ve Pilav’la adı çıkan Cacık ise, gücünü Türk mutfağının kadim lezzeti yoğurttan alır. Cacık tek başına da yenir, ama çoğu zaman yaz yemeğinin eşlikçisidir. Evet, cacık esasen soğuk içecektir, ancak içine karıştırılan malzemeler nedeniyle taneli olduğu için bardak yerine komposto ve hoşaflar gibi kaseden içilir. Bilindiği haliyle sadece hıyar dediğimiz salatalıkla değil, Anadolu’nun farklı köşelerinde çağla, biber ya da marulla da yapılır. Yani cacık, bir sebze ya da meyveye yoğurt eklenerek hazırlanan tarifin adıdır. Tuz, sarımsak, çoğu zaman dereotu ve zeytinyağı karıştırılarak yenen cacık bir nevi Anadolu mezesidir. Ortadoğu ülkelerinde küçük farklarla hazırlanan cacık, humus ve falafel ile servis edilen bir içecektir. Yunanistan’da süzme yoğurtla ve su eklemeden koyu kıvamlı hazırlanan cacık sadece bir eşlikçi ya da meze değil, geleneksel kebaplara eklenen bir sostur aynı zamanda. Haydi öyleyse, bu klasik üçlünün tadını çıkarmaya hazır olun. Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Musakka, Pilav, Cacık Malzemeleri

    Musakka ve Pilav

    • 5 adet patlıcan, orta boy, alaca soyulmuş, büyük küp kesilmiş
    • 1 adet soğan, orta boy, küp kesilmiş
    • 3 adet köy biberi, küp kesilmiş
    • 300 gram (g) dana kıyma
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
    • yarım tatlı kaşığı tuz
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
    • çeyrek tatlı kaşığı Knorr Kimyon

    Sos İçin

    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • yarım su bardağı su, sıcak

    Pilav İçin

    • 2 su bardağı pirinç, baldo
    • 3 su bardağı su, sıcak
    • 1 adet Knorr Et Suyu Bulyon
    • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
    • 1 tatlı kaşığı Knorr Karabiber

    Cacık

    • 3 adet salatalık, küp doğranmış
    • 2 su bardağı yoğurt
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 su bardağı su
    • 2 diş sarımsak, rendelenmiş
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Nane

    Musakka, Pilav, Cacık Nasıl Yapılır?

    1. Domates salçasını sıcak su ile birlikte karıştırın.
    2. Patlıcanları kızgın yağda kızartın.
    3. Dana kıymayı bir tavaya alarak kavurun. Aynı tavaya Ayçiçek yağı ekleyin; soğanı, köy biberini, sarımsağı, biber salçasını ve kıymayı, tuz, karabiber ve kimyon ile karıştırarak kavurun. Ardından domates salçasını ve patlıcanları ekleyerek 15 dakika pişmeye bırakın.
    4. Knorr Et Suyu Bulyonu sıcak su ile açın. Bir tavaya zeytinyağı ekleyin. Ardından pirinci ekleyip kavurmaya başlayın. Knorr Et Suyu Bulyon ekleyip karıştırın ve 15 dakika kapağı kapalı kısık ateşte pişirin. Ardından üstünü örtüp dinlenmeye bırakın.
    5. Musakkayı pilav ile birlikte servis edin.
    6. Yoğurdu iyice çırpın.
    7. Üzerine bir bardak su koyup karıştırın.
    8. Salatalıkları ve sarımsakları ekleyin.
    9. Zeytinyağı, tuz ve kuru naneyi ekleyip yeniden karıştırın.
    10. Arzu ederseniz üzerine zeytinyağı döküp veya dökmeden servis edebilirsiniz.

    Afiyet olsun! Musakka, Pilav, Cacık ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Yılbaşı

    Yılbaşıyemektarifirehberi

    03Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020