En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav
Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav

0 Kişinin Defterine Ekli

8 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 4

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav tam size göre. Kışın vazgeçilmezi zencefili, güzelim Domates Çorbası’yla besleyici Ramazan menümüze ekledik. Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları serisinin lezzetli üçlüsü bu defa da Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk ve Bezelyeli Pilav… Potasyum, kalsiyum, çinko, demirden zengin ve protein kaynağı olan bu tabak, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 2 porsiyonunu karşılıyor.     Yazın ona bir parça vefasızlık edilse de zencefil kış mevsimiyle birlikte mutfaklardaki baş köşeyi alır. Nasıl almasın? Hastalıklara şifa olan kök bitkilerin başında gelir. Zira zencefilin birbirinden değerli yararları var. Zencefil bizim topraklarda yetişmez, daha doğrusu coğrafyamızın iklimlerine uygun bir bitki değil. Biz zencefili tropik ülkelerin değerli hazinelerinden biri olarak bilir ve tüketiriz; onun Güney Çin, Hindistan, Güneydoğu Asya, Karayipler, Batı Afrika’daki hukuku ise çok eskilere dayanır. Zencefil toz haliyle her yerde, her zaman bulunabilir. Ancak ideal kullanımı, tazeyken kök halinde olanıdır. Üstelik zencefil bizim hamur işlerinden yemeklerimize, çaylardan çorbalarımıza her reçetemizde kendine yer bulur.     Knorr ile Besleyici Ramazan Tabakları’nın bu menüdeki ana yemeğine gelince, leziz Beşamel Soslu Fırında Tavuk… Sırrı sosunda saklı olan tarifimiz, gizemini un ve sütle hazırlanan kadifemsi beşamel sosundan alır. Beşamel sos ise adını mucidi Marki de Bechameil’den… Beşamel, genellikle fırın yemeklerimizde, graten sebzelerde, beyaz etli tariflerde, kreplerde zenginleştirici sos olarak kullanılır. Biz de Beşamel Soslu Fırında Tavuk tarifimizde beşamel sosun tavuğa kattığı nefasete inandık, ama göreceksiniz, çok iyi yaptık! Tavuğun yanına pilav, pilava da bezelye yakışır diye düşündük. Zaten besleyici bir çorbamız var, beyaz etli bir fırın yemeğimiz var, yanına pirincin ve bezelyenin uyumu gelince menü tastamam olur dedik. Zaten bezelyeyi herkes sever, kimse kapris yapmaz, aynı bezelyenin kendisi gibi. Çünkü bezelye kaprissizdir, ılık ve nemli iklime sahip olan bütün ülkelerde toprak seçmediği için çok eski çağlardan beri yaygın olarak yetiştirilir. Tanelerinin büyüklüğüne, yetiştiği yere göre bahçe bezelyesi, sırık bezelyesi, araka bezelyesi, sultani bezelye gibi çeşitleri bulunur. Aynı zamanda potasyum kaynağıdır ve potasyum minerali, kasların normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Bu menüde bezelyeyle hemhal olan pilav, sözlüklerde genel olarak pirinç, bulgur, baklagiller ve buğday ürünleriyle yapılan, sade veya çeşitli malzemelerle pişirilen, geleneksel bir Orta Doğu yemeği olarak tanımlanır. Ama pilav, esasen iki özelliğiyle vazgeçilmezdir; bazen ana yemeklere mükemmel bir kavalye olur, bazen içindeki malzemelerle başlı başına ana yemek olur. Bizim mutfağımızda pilav, Doğu ve Güneydoğuda ağırlıklı olarak bulgurla, batı şehirlerinde daha çok pirinçle yapılır. Dünyada ise pilavlar daha çok pirinçle yapılır ve buna keza ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Tayland’da Hindistancevizli, Hindistan’da yaseminli, Fransa’da kestaneli pilavlar yenirken, pilavın adı İran’da çilav, İtalya’da risotto’dur. Bizim pilavlarımız en iyi baldo pirinçle yapılır; ölçüsü, ateşi, demlenmesi, yağı derken, belki hazırlaması meşakkatlidir, ama değer. Madem değer, o zaman menüye geçelim.

Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav Malzemeleri

  • 1 adet Knorr Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 su bardağı su, soğuk

Çıtır Havuç İçin

  • 1 adet havuç, büyük boy, küçük küpler şeklinde kesilmiş
  • çeyrek tatlı kaşığı Knorr Zencefil
  • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Beşamel Soslu Fırında Tavuk

  • 400 gram (g) piliç kalça, kuşbaşı doğranmış
  • 1 adet Knorr Çeşnile Fırınla Mangal Lezzeti
  • 2 adet patates, küp küp doğranmış
  • 1 adet Knorr Beşamel Sos
  • 1 adet kabak, küp küp doğranmış
  • 1 adet havuç, küp küp doğranmış
  • 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Bezelyeli Pilav

  • 1 adet Knorr Tavuk Suyu Bulyon
  • 2 su bardağı pirinç, baldo
  • 1 su bardağı bezelye
  • yarım adet havuç
  • 3 su bardağı su, sıcak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav Nasıl Yapılır?

  1. Fırını 200 dereceye ısıtın.
  2. Havuçları küçük bir kasede zeytinyağı ve baharatla harmanlayın. Yağlı kağıt üzerine sererek fırına verin. Kontrol ederek 15-20 dakika fırında kızartın.
  3. Bir tencerede ayçiçek yağını ve domates salçasını birkaç dakika kavurun. Knorr Arpa Şehriyeli Zencefilli & Zerdeçallı Domates Çorba karışımını ve suyu ekleyin. Kaynayana dek karıştırın.
  4. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika pişirin.
  5. Üzerine fırınladığınız çıtır havuçları ekleyerek servis edin.
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10. Önce bir Knorr Fırında Tavuk Çeşnisinin fırın torbasını paketten çıkartıp içine doğranmış piliç kalçalarını, patatesleri, havuçları, kabağı, soğanları ve bezelyeyi koyun.
  11. Üzerine Knorr Tavuk Çeşnisi Mangal Lezzetini döküp hafifçe torbayı sallayıp karıştırın. Torbanın kilidini sıkıca bağlayıp bir kürdan yardımıyla torbanın üzerine 2-3 adet delik açın.
  12. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
  13. Fırın torbasının ağzını açıp sebzeli tavukları kenarları yüksek bir fırın kabına veya mini güveçlere alın.
  14. Torbada kalan tavuk sosunu, sütü ve Knorr Beşamel Sosu sos tenceresinde fokurdayana kadar pişirin.
  15. Fırın kabına koyduğunuz tavukların üzerine tavuk sulu beşamel sosu ekleyip fırında 15 dakika daha pişirin.
  16. İsteğe göre üzerine peynir ilave ederek servis yapın.
  17.  
  18.  
  19.  
  20.  
  21.  
  22.  
  23.  
  24.  
  25.  
  26.  
  27.  
  28.  
  29.  
  30.  
  31.  
  32. Geniş bir kaseye koyduğunuz baldo pirincin üzerine ılık su ekleyin, içine yarım limon sıkın ve 15 dakika bekleyin.
  33. 15 dakikanın sonunda pirinci bir süzgece koyup akan suyu iyice berraklaşıncaya kadar yıkayın.
  34. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine sıvı zeytinyağını ekleyin ve şehriyeleri iyice kavurun.
  35. Şehriyeler kavrulduktan sonra pirinci ekleyin ve pirincinizi tahta kaşık yardımı ile hafifçe yağda çevirin.
  36. Karabiber ve muskatı ekleyin.
  37.  
  38.  
  39. 1 tablet bulyonu 3 su bardağı sıcak suda eritip tencereye ilave edin. Kapağını kapatıp, 12′ kısık ateşte pişirin. Bezelye ve havuçları ekleyip, kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakın. 
  40.  
  41.  
  42.  
  43.  
  44.  
  45.  
  46.  

Şimdiden ellerinize sağlık! Çıtır Havuçlu Zencefilli Zerdeçallı Domates Çorbası, Beşamel Soslu Fırında Tavuk, Bezelyeli Pilav tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

01Yulaflı Yoğurt Tarifi

Yulaflı Yoğurt Tarifiyemektarifirehberi

02Ev Burması

Ev Burmasıyemektarifirehberi

03Acı Salsa Soslu Biftek

Acı Salsa Soslu Biftekyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

01Yulaflı Yoğurt Tarifi

Yulaflı Yoğurt Tarifiyemektarifirehberi

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020