En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası
Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 4

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası. Çok lezzetli bir besleyici Ramazan tabağı ile karşınızdayız. Knorr Biberli Ezogelin Çorbası ile başlayan, Tavuk Köfte ve Havuç Salatası ile devam eden protein, magnezyum ve demir kaynağı besleyici tabak, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 3 porsiyonunu karşılıyor. A vitamini, B12 vitamini ve çinkodan zengin üç yemekli bu Ramazan sofrasına çorbamızın hikayesi ile başlayalım. Söylenceye göre, Ezogelin Çorbası adını gerçekten adı Ezo olan, güzel bir gelinden alır. Güneydoğu’da güzelliğiyle nam salan Ezo kız, gönlündeki sevdiğiyle evlenir ancak, ayrılmak zorunda kalır. Yıllarca kimseyle yeniden evlenmeyi kabul etmez ama sonunda baskılara dayanamaz, çocukluğundan beri onu isteyen talibiyle evlenmeye razı olur. Bu defa da ailesinden ayrılıp Suriye’ye gelin gitmiştir. Gurbete ve fakirliğe dayanamayıp genç yaşında hayata gözlerini yuman Ezo Gelin, ardında elindeki malzemelerle yaptığı bu çorbayı hikayesiyle birlikte bizlere bırakır. Ezogelin Çorbası tarifi her zaman ulaşılabilecek malzemelerin, birbiriyle mükemmel uyumunun bir ürünü olduğu için halen çok sevilir; Ramazan boyunca evde ve dışarıda içilen çorbalar arasında ilk sırada yer alır. Köfte, bizim topraklarımızda, köyde, kentte, evde, restoranda, yolculukta, bulgurlusundan sebzelisine, patateslisinden ızgarasına, ekşilisinden soslusuna bin bir çeşidiyle her zaman, her yerde yenir ve Ezogelin çorbası gibi çok sevilir. Mutfağımızda yüzyıllardır etten, sebzeden, kuru bakliyattan, pek çok malzemeden köfte yapılır. Her ne kadar köftenin ansiklopedi anlamı, “yağ ve baharat eklenen, bazen yumurtayla karıştırılan, kıymayla hazırlanan ve yuvarlanıp yassılaştırıldıktan sonra una bulanarak sote edilen Türk mutfağının tipik yemeği” olsa da ilginçtir ki köfteye adını veren “keftedes” Macarcadan gelir. Üstelik, Alman, Avusturya ve Yunan mutfağında da kıyılmış soğan eklenen köfte türleri bulunduğunu biliriz. Köfte bazı mutfaklarda kalmış et parçaları değerlendirilirken icat edilmiş olabilir. Örneğin Fransızların “boulette” dediği küçük kıyma toplarının kahverengi sos ya da domates sosla servis edildiği yemek bu tür bir köfte; balık ve et parçalarıyla hazırlanır. Bizim menümüzün ikinci yemeği olan Tavuk Köfte böyle bir tarif değil ancak alışık olduğumuz et köfte klasiğinden farklı… Kırmızı et tüketmeyenler ya da tavuk etini tercih edenler için kolayca hazırlanabilecek bir tarif olan Tavuk Köfte, bu menünün ana yemeği; hatta muhtemelen tavuk yemeyen çocuklara tavuğu sevdirmek için de iyi bir seçenek. Köftenin yanına çok yakıştığını bildiğimiz salatalar arasındaki gözdemiz, bu menü için Havuç Salatası. Neden mi? Çünkü menümüz besleyici yemekler içeriyor ve havuç çok yararlı bir sebze; özellikle çiğ ve zeytinyağıyla birlikte tüketildiğinde içindeki A vitamini ortaya çıkar. O da bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna ve normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. Öte yandan havuç, K vitamini ve potasyum açısından zengin sebzelerden biri. Bakmayın şimdi Türk mutfağında havucun çok sevildiğine, tatlıdan tuzluya her yerde kullanıldığına! Havuçla ilgili ilginç bilgilerden biri, havucu şimdiki haline getirmek için yoğun çaba sarf edenlerin Hollandalı botanikçiler olduğu; bu çaba dönemin Avrupası’nda çok ses getirmiş. Zira eskiden, yani 15’inci yüzyıla kadar havucun tadı yabani olduğu için acımsı imiş. Bırakın sevilen bir sebze olmasını, hayvanlara yem olarak verildiğinde, onlar bile yemezmiş. Hollandalılar onu gastronomi dünyasına kazandırmasaydı, mutfaklardaki kullanım alanı bu denli geniş olamazdı. Halbuki biz havucu onlar sayesinde çerez niyetine çıtır çıtır yiyebiliyoruz. Mutfağımızda sıcak, soğuk pek çok havuçlu favorimiz olmakla birlikte, salatasına, özellikle de et yemeklerinin yanında bayılırız; bu yüzden köftenin yanına havuç salatasını tercih ettik. O zaman haydi, yemeklerimizi hazırlamaya başlayalım. Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası Malzemeleri

    Knorr Biberli Ezogelin Çorbası

    • 1 adet Knorr Ezogelin Çorba
    • 5 su bardağı su

    Üzeri İçin

    • 2-3 adet sivribiber, ince halka doğranmış
    • 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı

    Tavuk Köfte

    • 500 gram (g) tavuk but, kemiksiz ve mutfak robotu ile çekilmiş
    • 1 adet yumurta
    • 1 adet Knorr Köfte Harcı
    • yarım su bardağı su

    Sunum İçin

    • 2 yemek kaşığı frenk soğanı, ince doğranmış

    Pişirmek İçin

    • 2 tatlı kaşığı ayçiçek yağı

    Sos İçin

    • 2 yemek kaşığı beyaz sirke
    • çeyrek su bardağı soya sosu
    • 3/4 su bardağı su
    • 3 yemek kaşığı bal
    • 2 diş sarımsak
    • 1 tatlı kaşığı zencefil, rendelenmiş

    Havuç Salatası

    • 2 adet havuç, rendelenmiş
    • 1 tatlı kaşığı hardal
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • yarım tatlı kaşığı bal
    • yarım tatlı kaşığı tuz
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
    • 10 dal maydanoz, ince kıyılmış
    • 1 adet taze soğan, ince kıyılmış

    Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası Nasıl Yapılır?

    1. Knorr Biberli Ezogelin Çorbası’nı 5 su bardağı suya ilave edin ve karıştırarak pişirmeye başlayın.
    2. Kaynayana kadar karıştırıp kısık ateşte ara ara karıştırarak 10 dakika daha pişirin.
    3. Sivribiberleri bir tavada ayçiçek yağı ile orta ısıda soteleyin; biberler renk alıp yumuşayana kadar devam edin.
    4. Çorbanızın üzerine, sotelediğiniz sivribiberleri ve isteğinize göre pulbiberi ekleyerek servis edin.
    5. Sos malzemelerini bir kapta homojen bir kıvam alana kadar karıştırın ve kenara alın.
    6. Köfte harcı için köfte malzemelerinin tamamını bir kabın içerisinde karıştırın.
    7. Köfteleri porsiyonlayıp buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Geniş bir tavada ayçiçek yağını ısıtın. Köfteleri tavaya alıp her tarafını 1,5 dakika mühürleyin.
    8. Hazırladığınız sos karışımını tavaya ekleyin. Köfteleri sosun içine alıp 7-8 dakika pişirin.
    9. Köfteler iyice pişince tavadan alın ve sosu kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Sos suyunu çekip kıvamlı bir hale gelince ocaktan alın.
    10. Köfteleri tabağa alın ve sosu üzerine dökün. İnce kıyılmış Frenk soğanıyla süsleyerek sıcak servis yapın.
    11. Havuçları soyarak bir kasenin içerisine rendeleyin. Maydanozları kalın şekilde kıyın ve havuca ekleyin.
    12. Hardal, limon suyu, zeytinyağı ve balı kasenin içine ekleyerek karıştırın.
    13. Taze soğanı ince kıyın ve salatanın üzerine tuz ve karabiber serpin. Servis edin.

    Afiyet olsun! Knorr Biberli Ezogelin Çorbası, Tavuk Köfte, Havuç Salatası ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    01Yulaflı Yoğurt Tarifi

    Yulaflı Yoğurt Tarifiyemektarifirehberi

    02Ev Burması

    Ev Burmasıyemektarifirehberi

    03Acı Salsa Soslu Biftek

    Acı Salsa Soslu Biftekyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Kuşbaşılı Pide

    Kuşbaşılı Pide yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    01Yulaflı Yoğurt Tarifi

    Yulaflı Yoğurt Tarifiyemektarifirehberi

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020