En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi
Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

11 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 12

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi. Tencere yemeklerinden atıştırmalıklara, sandviçlerden burgerlere kadar hemen hemen her yemeğin yanına en yakışan turşu kornişon diyebiliriz. Tek başına bile nefis bir atıştırmalık olan bu mini mini hıyarlarla hazırlanan kornişon turşu, içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hem hazmı kolaylaştırıyor hem de bağırsak floramızı zenginleştiriyor. Kendi küçük lezzeti kocaman kornişon turşusu yapımı da oldukça kolay. Ama sakın salatalık turşusu ile karıştırmayın! Kornişon aynı familyadan ancak farklı türde bir ürün. Kornişon turşusunun yapılışı nasıl olur, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları için tarifimize mutlaka göz atın… 1 adet Kornişon Turşu yaklaşık 2 kaloridir. Kalori ve yağ içeriği çok düşüktür ancak yüksek tuz içeriğine sahiptir. Tuz kısıtlaması olan bireyler tüketiminden uzak durmalı ya da ölçülü tüketmelidir. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödeme neden olabilir, ardından bol su içmenizi öneririz. A ve C vitamini içeren kornişon turşusu, magnezyum ve demir açısından oldukça faydalıdır. Potasyum ve sodyum bakımından oldukça değerli olan kütür kütür kornişon turşusu, içeriğindeki sirke ve sarımsak ile metabolizmayı güçlendirir. Kalp sistemine, damar sistemine iyi gelen sarımsakla hazırlanan turşu, yüksek antioksidan değerleri içerir. Kornişon turşu yapmak için genellikle en uygun zaman ağustos ile ekim aylarıdır. Altın oran denen turşu suyu karışımında, bir litre suya bir çay bardağı sirke, iki buçuk çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konmalı. Bu orana göre yapacağınız miktar kavanozlarınıza ve malzemenize göre değişiklik gösterebilir. Limonlu kornişon turşu yapımı için de sirke yerine limon kullanabilirsiniz. Sıcak su ile kornişon turşu kurmak isterseniz, kaynayıp soğuyan değil, kaynar su kullanmanız gerekiyor. Malzemelerinizi kavanoza yerleştirip üzerine kaplayacak şekilde kaynar su ekleyin. Böylelikle sirkeyle birleşen kaynar su ılıklaşıyor ve kavanozu ters çevirip birkaç saat beklettiğimizde kavanozlar daha iyi vakumlanıyor. Sebzeler de çıtır çıtır oluyor. Turşu hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin. Turşu suyu hazırlarken sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz. Kornişon turşusu 2 haftalık dinlenme sonrasında yemek için hazır olacaktır. Turşunun kısa sürede erimesi ya da yumuşamasının ilk sebebi, tuz miktarının yetersiz olmasıdır. Turşunun muhafaza edildiği kabın sterilizasyonu iyi yapılmazsa da buna sebep olabilir. Çünkü ortaya bakteriler çıkacak ve bu da turşunu bozulmasına sebep olacaktır. Doğal turşunun rengi önce bulanık olur. Sonra bulanıklık dibe çöker ve suyu berraklaşır. Her kornişondan turşu yapmak mümkün değildir. Yumuşamaması veya içi boşalmaması için Kornişonların küçük olmasına dikkat etmeniz gerekir. Sıcak su ile Kornişon turşusu kurmak isterseniz, kaynayıp soğuyan değil, kaynar su kullanmanız gerekiyor. Sirkeyle birleşen kaynar su ılıklaşıyor ve kavanozu ters çevirip birkaç saat beklettiğimizde kavanozlar daha iyi vakumlanıyor. Sebzeler de çıtır çıtır oluyor. Karışık kışlık turşunun yanı sıra farklı turşu tarifleri denemek isterseniz diğer turşu tarifleri için sayfamıza göz atın. Ekşi bir tada sahip olan ve normal domatese göre asit ve lif oranı fazla olan yeşil domates genellikle turşu yapımında kullanılır. Bu kez, kış aylarının vazgeçilmezi ve en lezzetlilerinden biri olan yeşil domates turşusu tarifi ile karşınızdayız.       Turşu alışık olduğumuz salatalık, domates, lahana gibi her sebze ve meyveyle hazırlandığı gibi, alışık olmadığımız kavun, soğan, muşmula gibi nice ilginç meyve ve sebzeyle de kurulabilir ama en klasik turşulardan biri salatalıktır. Onu daha lezzetli kılmak için, suyuna eklenen hardal tohumu, kereviz yaprağı, sarımsak, şeker, asma yaprağı, rezene otu, koruk, gibi envaiçeşit aromayla turşu hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek enfes bir tada dönüşür. Elimizde turşuya dair bahsi geçen bu tat sihirbazları kullanılarak hazırlanan bir tarif var: Alman Usulü Salatalık Turşusu! Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi Malzemeleri

  • 1 kilo (kg) kornişon salatalık, yıkanmış
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1/2 su bardağı elma sirkesi
  • 10 diş sarımsak
  • 4-5 dal dereotu

Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kaynar suyun içerisine limon tuzu, kaya tuzu ve şekeri koyup, karıştırın.
  2. Oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
  3. Ilıyan suyun içerisine sirke ve dereotunu ekleyip karıştırın.
  4. Sterilize ettiğiniz kavanozun içine salatalık ve sarımsakları dizip ağzına kadar turşu suyu ile doldurun.

Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020