En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Çavdar Ekmeği Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Çavdar Ekmeği Tarifi
Çavdar Ekmeği Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 25 dk

Kaç Kişilik : 10

En lezzetli ve tam kıvamında Çavdar Ekmeği Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Genelde soğuk kuzey ülkelerinin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkan çavdar unu, buğday ailesinin en doyurucu seçeneklerinden. Çavdarın öğütülmesiyle elde edilen bu besleyici un girdiği her tarife yoğun bir lezzet katmasının yanı sıra bol protein içeriyor. Daha yumuşak bir ekmek tercih ediyorsanız çavdar ununu buğday unuyla karıştırarak kullanmayı tercih edebilir, yoğunluk oranlarına zamanla kendi damak tadınıza göre miktarları azaltıp çoğaltarak karar verebilirsiniz. Çavdar ununu ne kadar fazla kullanırsanız ekmeğinizin sertliği ve doyuruculuğu da artacaktır. Çavdar ekmeğinin hamuru beyaz unla yoğrulan ekmekler kadar kolay şekil almaz. Yoğurma sırasında daha fazla sıvı ekleyerek yumuşatmaya çalışmayın. Ölçülere mümkün mertebe sadık kalın. Pişerken kabarma süresi de diğer çeşitlere göre biraz daha yavaş ilerleyecektir. Bol lifli bir dilim çavdar ekmeği doyurucudur. Uzun süre tok tutma özelliği, içerdiği lif ve antioksidanlar sayesinde kilo vermek isteyenler ve sağlıklı beslenenlerin favorisi olan Çavdar ekmeğini dilerseniz kuru maya, yaş maya veya ekşi mayayla yapmanız mümkün. Tercih sizin. Yalnızca çavdar ekmeğini yaparken önemli bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Dışının kabuksu ve içininse yumuşacık olması için tüm karışımın homojen kıvama geldiğinden emin olun. Bir dilim Çavdar Ekmeği (30 gram), yaklaşık 63 kaloridir. İçerisinde 13.15 gram karbonhidrat, 1.81 gram protein, 0.27 gram yağ bulunmaktadır. Çavdar ekmeği kan şekerini yavaş yükseltir ve diyabeti olanlar için oldukça uygun bir ekmek çeşididir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve selenyum değerleri yüksektir. Diyet yapanlar için uzun süre tok tuttuğundan, daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Eve ekmek getiren değil evde ekmek yapan olmaya ne dersiniz? Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak. Püf noktalarını adım izlediğinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz hem görüntüsüyle hem lezzetiyle damaklarımızı şenlendirecek 15 kolay ekmek tarifi ile sizlerleyiz.

Çavdar Ekmeği Tarifi Malzemeleri

  • 1 adet kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
  • 1 adet yumurta
  • 1+ çeyrek su bardağı süt, yarım yağlı, oda sıcaklığında
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı çavdar unu
  • 2+ yarım su bardağı tam buğday unu
  • yarım tatlı kaşığı zeytinyağı

Çavdar Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir kapta çavdar ve buğday ununu tuzla karıştırın. Maya, şeker, erimiş tereyağı, yumurta ve sütü ayrı bir kasede çırpın. 
  2. Hamur başlıklı bir elektrikli mikseriniz varsa kullanabilirsiniz. 1 dakika kadar sonra un karışımını ilave edin. 
  3. 1 dakika daha yavaşça çırpmaya devam edin. Kıvam aldığında un serptiğiniz bir zemine alın. 
  4. Elinizle yuvarlak bir şekil verin. Hamurun her tarafını hafifçe zeytinyağlayın. 
  5. Geniş ve yüksek bir kaba koyarak üzerini örtün. Yaklaşık 1 saat kadar hamur iki katı büyüklüğe yükselene dek dinlendirin.
  6. Kaptan aldığınız hamuru un serptiğiniz bir zemine koyun. Nazik hareketlerle birkaç kez yoğurarak gazını alın. Yeniden kaba koyup üzerini örterek 1 saat daha dinlendirin. 
  7. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Hamura ekmek şekli vererek pişirme kabına yerleştirin. 
  8. Açık kahve rengini alana dek yaklaşık 45 dakika pişirin. Fırın ısısı farklılık gösterebilir.
  9. İlk seferinizde mutlaka sık aralıklarla ekmeğinizi kontrol edin.
  10. Fırından aldıktan sonra dilimleme öncesi 15-20 dakika dinlendirin. 

Şimdiden ellerinize sağlık! Çavdar Ekmeği Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020