En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

11 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 4

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi. Evde Ekşi Mayalı Ekmek yapmak şimdi çok moda. Adımları doğru uyguladığınızda tadına doyamayacağınız bir tarif sizleri bekliyor! Evi saran kokusu, kendi ekmeğini pişirmenin verdiği mükemmel haz… Terapinin ta kendisi! Özellikle son yıllarda sıkça karşımıza çıkan kepeklisinden, çavdarlısına kadar birçok çeşidi olan ekşi mayayı mercek altına alıyoruz. Günümüzde birçok ekmekçi artık ekşi maya ekmek yapıyor. Hatta, ekşi mayadan grissini, simit, baget gibi hamur işleri sıkça karşımıza çıkmakta.  Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya. Sağlıklı beslenmek, kaliteli ekmek tüketmek için kendi ekmeğinizi kendiniz yapmaya başlayabilirsiniz. Genel olarak ekmek yapımında kullanacağınız her malzemenin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Sıcaklık değişimleri mayanın kabarma sürecini etkileyecektir. Gereken malzemeler hazırsa sizi hemen tarife doğru alalım. Biraz su, un ve mikroorganizmaların ortaya çıkardığı büyülü bir dünya sunan ekşi maya, becerikli ellerde biraz sabır, biraz da heyecan ile ekmeği soframızın baş köşesine taşıyor. Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak ise sandığınız kadar zor değil! İşe evde ekşi maya yapımı ile başlayabilirsiniz. Dumanı üstüne, evinize mis gibi kokular salacak ekmeğiniz için evde ekşi maya yapmanın tüm inceliklerini ve püf noktalarını yazımızda bulacaksınız. Ekşi mayalı pide, iftar sofrasında sıcak sıcak yensin diye uğrunda upuzun kuyrukların beklendiği nimettir. Belki klasik seriden bir tanesinin bir akşam masada olmayışına herkes katlanabilir, ama Ramazan pidesinin olmadığı bir iftar sofrası düşünülemez. Ona herkes bayılır; oruç tutan da tutmayan da… O zaman sizi evde ekşi mayalı pide yapımına alalım! Üstelik en lezzetlisinden ekşi mayalısını… Tarihe hızlıca dönüp baktığımızda, ekmek dediğimiz zaman sayesinde insanlığı kurulu düzene geçiren ve sofraların vazgeçilmezi haline gelen bir malzemeden bahsediyoruz. Ancak biz size, ekmeğin tarihini anlatmayı değil, kendi ekmeğinizi yapmayı anlatalım istiyoruz. Öncelikle bunun için ihtiyaç listesinin uzayıp gitmesine gerek yok. Tek ihtiyacınız un, maya, su, tuz ve sabır! Pratik yöntemlerle kendi ekmeğinizi yapmak için tüm donanıma sahipsiniz. İlk seferinde doğru yapmak zorunda olmadığınızı ve bir yarışmanın içinde de yer almadığınızı şimdiden hatırlatalım. Garantili ve kolay evde ekmek yapımı için birçok bilgiyi yazımızda derledik. Ekmek kokusu eksik olmasın evinizden… Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Malzemeleri

  • 400 gram (g) un
  • 300 mililitre (ml) su
  • 90 gram (g) ekşi maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Un, su ve mayayı karıştırın. Yoğurmadan, sadece karışmasını sağlayıp oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. 
  2. Bir kabın içerisinde tuz ve 2 çorba kaşığı ılık suyu iyice karıştırın. Tuz suyun içinde eridikten sonra hamura ekleyip iyice yoğurun. Hamur pürüzsüz bir kıvam aldıktan sonra bir kez katlayıp yuvarlak şekil verin ve üzerini kapatıp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 
  3. Sürenin sonunda ilk katlama işlemini gerçekleştirin. Elinizi hafif zeytinyağına batırıp hamuru geniş bir kare şeklinde esneterek açın. Ardından zarf gibi kapatıp geniş bir kaba alın. Üzeri örtüp 1 saat daha mayalanmaya bırakın. Bu işlemi toplam 4 kez tekrarlayın. 
  4. Eğer vaktiniz varsa, katlama işleminin sonunda hamurunuzu buzdolabına kaldırın ve bir gece buzdolabında soğuk mayalamaya bırakın. Soğuk mayalama yapacaksanız, hamuru pişirmeden önce buzdolabından çıkarın ve tamamen oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
  5. Soğuk mayalama yapmayacaksanız, katlama işleminin sonunda hamura yuvarlak şekil verip pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alın. Üzerine bıçak yardımıyla çok derin olmayan kesikler atın. 
  6. 200 derece fırında döküm tencereyi ısıtın. Ekmeği sıcak tencerede kapağı kapalı olarak 15′, kapağı açık olarak 20′ pişirin. 
  7.  
  8. Pişen ekmeği tel üzerinde oda sıcaklığında dinlenmeye alın; keserek servis edin.
  9.  

Bu nefis Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi tarifi favoriniz olacak. YEMEK TARİFİ REHBERİ ailesi olarak afiyetler dileriz.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Yılbaşı

Yılbaşıyemektarifirehberi

03Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020