En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Batırık Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Batırık Tarifi
Batırık Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

12 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 20 dk

Pişirme Süresi : 15 dk

Kaç Kişilik : 4

Geleneksel lezzetlerimizden Batırık Tarifi, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Eski çağlardan beri buğday, Anadolu coğrafyası için en önemli gıda kaynaklarından biri olmuştur. Öyle ki, buğdayın en besleyici formlarından biri olan bulgur ile Anadolu’nun her yerinde hazırlanan, birbirinden nefis tarifler var…  Bugün de sizi o enfes, bulgurlu tariflerden biri ile Batırık ile tanıştıracağız! Batırık yemeğini, Akdeniz Bölgesi’ne özgü bir çeşit salata ya da soğuk bir çorba olarak tanımlayabiliriz. Batırık özellikle Mersin ve çevresinde çok sevilen bir lezzettir. Daha çok mercimek köftesi ve kısıra benzetilse de yapılışı biraz daha farklı. Batırık hazırlarken tıpkı kısır gibi ince bulgur, bol yeşillik ve salça kullanılıyor. Batırık yemeğinin en önemli özelliği tadına tat katan tahin ve içerisine eklenen kavrulmuş yer fıstığı. Arzuya göre, marul yerine asma yaprağı veya turpla birlikte servis edebilirsiniz. Günün her saatinde kolayca yapabileceğiniz Batırık tarife hazırsanız hemen başlayalım. Batırık tarifini hazırlamadan önce malzemeler hızlıca göz atalım ne dersiniz? Batırık malzemeleri listemiz aşağıdaki gibidir; 1 su bardağı ince bulgur Yarım su bardağı tahin Yarım su bardağı yer fıstığı, kavrulmuş 1 yemek kaşığı biber salçası 1 adet kuru soğan, küçük doğranmış 1 adet salatalık, küçük doğranmış Yarım demet maydanoz, ince doğranmış Yarım demetnane, ince doğranmış 2 adet yeşil biber 3 yaprak marul, ince doğranmış 4-5 adet taze soğan, ince doğranmış Çeyrek adet lahana, ince kıyılmış Yarım su bardağı zeytinyağı Yarım su bardağı limon suyu Yarım tatlı kaşığı Knorr Pul Biber Yarım tatlı kaşığı Knorr Kimyon 6 su bardağı soğuk su 1 su bardağı sıcak su 2 yemek kaşığı nar ekşisi Yarım tatlı kaşığı tuz Batırık nasıl yapılır tüm püf noktalarıyla karşınızdayız. Batırık tarifi yapımı adım adım ve tüm püf noktaları ile karşınızda. Bulguru 1 su bardağı kaynar su ile ıslatıyoruz. Tahini 2-3 dakika ısıtıp, bulgurun üzerine ekliyoruz. Yer fıstığı robottan geçirip, bulgura ekliyor ve kimyon ilave ediyoruz. Tahin, bulgur, yer fıstığı, kimyonu karıştırıp, tüm sebzeleri küçük küçük doğruyoruz. Bulgur karışımına kuru soğanı rendeleyip, salçayı ekliyoruz. Sebzeleri sırasıyla, yeşil biber, taze soğan, nane, maydanoz, domates, salatalık olarak ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, limon suyu, pul biberi ve tuzunu ekleyip, elimizle hafifçe karıştırıyoruz. Batırığı, susuz tüketmek istiyorsanız, kısır halindeyken bir tabağa ayırıyoruz, kalanını soğuk suyla sulandırıp, tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekliyoruz. Çukur tabağa aldığımız batırığı ince kıyılmış marul veya lahana ekleyerek servis yapıyoruz. Batırık yapımını öğrendikten sonra kaç dakikada piştiğini de öğrenmek isteyenler olacaktır. Biz de hemen paylaşmak istiyoruz. Batırık tarifi pişirme süresi yaklaşık olarak 20 dakikadır. Batırık tarifinin hazırlık süreci yaklaşık olarak 25 dakikadır. Batırık tarifini lezzetlendirmek için baharatlar ekleyebilirsiniz. Üzerine kırmızı pancar, ince kıyılmış lahana veya maydanoz ekleyip bol nar ekşisi gezdirerek servis edebilirsiniz. Akdeniz’de bu lezzet, bol nar ekşisi ve limon ile servis edilir. Ayrıca eğer batırığı susuz olarak tüketmek isterseniz, elinizle sıkarak küçük köfteler hazırlayabilirsiniz. Diyet menüsünü zenginleştirmek için batırık tarifi oldukça uygun bir tariftir. Batırık kalori miktarını merak edenler için 1 porsiyonunda yaklaşık 164 kalori bulunduğunu söyleyebiliriz. Batırık tarifine yanına ne gideceği, kişisel tercihlere ve damak zevkine bağlı olarak değişebilir. Batırık, genellikle Türk mutfağında yapılan bir meze türüdür ve farklı yemeklerle veya mezelerle birlikte servis edilebilir. İşte batırık tarifinin yanına iyi gidebilecek bazı seçenekler: Pide: Batırık, sıcak fırınlanmış pide ile servis edildiğinde lezzetli bir kombinasyon olabilir. Özellikle közlenmiş pide tercih edebilirsiniz. Humus: Humus, batırık ile mükemmel bir uyum sağlayabilir. İkisi bir arada sunulduğunda lezzetli bir mezeler tabağı elde edebilirsiniz. Zeytinyağlı Yaprak Sarma: Zeytinyağlı yaprak sarma, batırıkla iyi giden bir diğer seçenektir. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir kombinasyon olabilir. Yoğurtlu Mezeler: Yoğurt bazlı mezeler, batırıkla güzel bir denge oluşturabilir. Yoğurtlu cacık veya yoğurtlu patlıcan salatası gibi seçenekler deneyebilirsiniz. Batırık yapılışının ardından sıra geldi batırık tarifi ile uyumlu tarifleri denemeye. İlk olarak çokça duyduğumuz yuvalama, ardından lebeniye çorbası tarifi ve son olarak da erişte aşı çorbası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. Tariflerimi mutlaka denemeli ve sevdiklerinizle paylaşmamayı unutmamalısınız. Batırık yapımına dair her şeyi öğrendiğimize göre gelin bu lezzetli tarif nereye özgü öğrenelim. Oldukça gözde bir lezzet batırık tarifi, Mersin iline özgü ve mersin ilçelerinde bolca yapılan bir tarif. Batırık, sağlıklı ve besleyici bir meze olarak bilinir. İşte tipik bir batırık tarifinin besin değerlerine dair yaklaşık bilgiler: Karbonhidratlar: Yaklaşık olarak 10-15 gram Protein: Yaklaşık olarak 2-3 gram Yağ: Yaklaşık olarak 7-10 gram Lif: Yaklaşık olarak 3-4 gram Vitaminler ve Mineraller: Batırık, C vitamini, B vitaminleri (örneğin B6), folik asit ve potasyum gibi vitaminler ve mineraller içerebilir.

Batırık Tarifi Malzemeleri

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • yarım su bardağı tahin
  • yarım su bardağı yer fıstığı, kavrulmuş
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet kuru soğan, küçük doğranmış
  • 1 adet salatalık, küçük doğranmış
  • yarım demet maydanoz, ince doğranmış
  • yarım demet nane, ince doğranmış
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 yaprak marul, ince doğranmış
  • 4-5 adet taze soğan, ince doğranmış
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • yarım su bardağı limon suyu
  • yarım tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
  • yarım tatlı kaşığı Knorr Kimyon
  • 6 su bardağı soğuk su
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • yarım tatlı kaşığı tuz

Batırık Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bulguru 1 su bardağı kaynar su ile ıslatın.
  2. Tahini 2-3 dakika ısıtıp, bulgurun üzerine ekleyin.
  3. Yer fıstığı robottan geçirip, bulgura ekleyin. Kimyon ilave edin.
  4.  
  5. Tahin, bulgur, yer fıstığı, kimyonu karıştırın.
  6.  
  7. Tüm sebzeleri küçük küçük doğrayın.
  8.  
  9. Bulgur karışımına kuru soğanı rendeleyin, salçayı ekleyin.
  10.  
  11. Sebzeleri sırasıyla, yeşil biber ,taze soğan,nane, maydanoz,domates, salatalık olarak ekleyin.
  12.  
  13. Zeytinyağı, limon suyu, pul biberi ve tuzunu ekleyin. Elinizle hafifçe karıştırın.
  14.  
  15. Batırığı, susuz tüketmek istiyorsanız, kısır halindeyken bir tabağa ayırın, kalanını soğuk suyla sulandırın.Tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekleyin.
  16.  
  17. Çukur tabağa aldığınız batırığı ince kıyılmış marul ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun! Batırık Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020