YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Kodra (Kıymalı Pide). Trakya bölgesinin Kırklareli yöresine özgü bir yemektir. Geleneksel olarak mayalı hamur içerisinde kıymalı/soğanlı harç ile yapılır. Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.
Kodra (Kıymalı Pide) Malzemeleri
hamur için
- 600 gram (g) un
- 350 gram (g) su
- 15 gram (g) yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Harcı için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 400 gram (g) dana kıyma, orta yağlı
- 2 adet soğan, orta boy, ince kıyılmış
- 1-2 adet yeşil biber
- 1 demet maydanoz, kıyılmış
- 1 tutam tuz
- yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
Kodra (Kıymalı Pide) Nasıl Yapılır?
- Derin bir kaba bir yemek kaşığı un, maya, şeker ve ılık su koyup, üzerini bir kağıtla kapatıp 10′ bekletin. Hacmi 2 katına çıkınca maya hazır olacaktır.
- Kalan unu ekleyip, elle karıştırın.
- Tuzu ilave edip, pürüzsüz bir kıvam alana dek yaklaşık 5′ yoğurun.
- Hamurun yüzeyi kayganlaşırsa olmuş demektir. Üzerini ıslak bir bez ile örterek veya streç film sarıp, 15-20 dakika dinlendirin.
- Hamuru açıp kişi başı 180 gram olacak şekilde tartıp bezeleyin ve tekrar üstünü aynı şekilde örtüp 20 dakika bekletin.
- Tencerede tereyağını orta ateşte eritip, kıymayı suyunu bırakıp çekene dek kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip, kavurun. Tuz,karabiberi ekleyip suyunu çekip kıvam alana dek pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bekletin.
- Bezenin altını üstünü unlayıp, bir merdane yardımıyla hafifçe bastırarak ileri ve geri yaparak hamurun elips şeklince uzamasını sağlayın. Böylece dört bezeyi ve artanlardan da küçük bir şekilde açın.
-
- Pidelerin orta kısmına kıymalı harcı bölüştürün ve kaşıkla kenarlarına 2 cm. kalıncaya kadar yayın. Kenarlarını 2 cm. kıymanın üzerine doğru katlayın ve en son uçlarını tutup sıkıştırın. Hem uçların yapışması hem de uzamasını sağlamak için iki elinizle esnetin. Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp yaklaşık 10 dakika bekletin. Mayalanma devam edecektir.
-
- Ev tipi fırını en yüksek ısıya getirip ( 250 derece ve üzerinde) ısıtın. Odun fırınları 400 derecedir. Hızlı pişirir. İçine kullanılmayan fırın tepsisi ve metal tepsiler konabilir. Böylece ısı emerek daha sıcak bir fırın yaparlar.
-
- Isınmış fırına pideleri koyun ve kapağını 15 dakika açmadan pişmesini sağlayın. Kızarmamışsa bir süre daha bekletilebilir.
- Fırından çıkardığınız pidelerin kenarına tereyağı sürüp, servis tabağına koyup servis edin.
Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Kodra (Kıymalı Pide) ile sevdiklerinizi mutlu edin.