Geleneksel lezzetlerimizden Adana Güveci, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Adana’ya özgü bu güvecin özelliği patlıcan ve kuyruk yağıyla pişmesidir. Yöreye özgü ismi ‘Tava’ dır.
Adana Güveci Malzemeleri
- 80 gram (g) kuyruk yağı
- 6 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet kuru soğan
- 10 diş sarımsak
- 1 kilo (kg) kuzu eti
- 8 adet yeşil biber
- 3 adet patlıcan, iri
- 5 adet domates
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı Knorr Tatlı Toz Kırmızı Biber
- 1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
- 1 tatlı kaşığı Knorr Karabiber
Adana Güveci Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları yıkayıp,süzdürün ve alacalı soyun. 3x3x3 cm kebaplık zar şeklinde doğrayın. Bir kaba alıp, üzerine tuz serpip, karıştırın ve 20 dakika bekletin ve yıkayıp, süzdürün.
- Domateslerin kabuklarını soyup, iri zar şeklinde doğrayın. Sarımsakları ezip, kabuklarını soyun, bütün bırakın.
- Soğanları ince yemeklik doğrayın. Biberlerin sadece saplarını kesip,dört santim genişliğinde dilimleyin. Kuzu etlerini de 3x3x3 cm. Kebaplık doğrayın. Kuyruk yağını olabildiğine ince kıyın.
- Güvecin zeminine ince kıydığımız kuyruk yağını yayın. Üzerine kuzu etlerini döşeyip, bastırın. Etlerin üzerine biberleri ve üstüne de sarımsakları yayarak koyun. Tatlı sert elinizle bastırıp, üzerine de zar doğranmış tereyağını serpiştiriyoruz. Tuz ve biberlerini serpiştirin. Üzerine süzdürdüğünüz patlıcanları serpiştirerek yayın.
- Bir kaseye salça ve biraz su koyup, salçayı bir çatal yardımıyla çırparak açın. Bu karışımı patlıcanların üzerine gezdirerek dökün. Son domatesleri güvecin üzerine serpiştirerek yayıyoruz. Güvecin üzerine bir güvecin ağzından küçük bir tabak veya yağlı kağıt koyup, üzerini alüminyum folyo ile sıkıca kapatın.
- 200 dereceye ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Folyo ve yağlı kağıdı alıp, 15-20 dakika renk alıp suyunu çekmesi için tekrar fırınlayın.
Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Adana Güveci ile sevdiklerinizi mutlu edin.