En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Ajvar Sos Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Ajvar Sos Tarifi
Ajvar Sos Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

11 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 45 dk

Kaç Kişilik : 4

En lezzetli ve tam kıvamında Ajvar Sos Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Oldukça popüler olan bir sosla karşınızdayız bugün. Bu sos hem günün her öğününde tek başına yenmesiyle hem de yemeklerin içerisine katılarak kullanılabilmesiyle mutfaklarınızın vazgeçilmezlerinden olacak. Konumuz Ajvar sos! Balkan ülkelerinde sıklıkla hazırlanan Ajvar sos, evde hazırlanan çoğu diğer sos gibi oldukça kolay bir şekilde hazırlanmaktadır fakat aralarında büyük bir fark bulunmakta. 🙂 Ajvar sos kışlık olarak saklanabilmekte ve her mevsim rahatlıkla tüketilebilmekte. 🙂 Ajvar sos yapımına geçmeden önce, gelin öncelikle Ajvar sos nedir ve ajvar sos nereye aittir ona bir göz atalım. Ardından tüm püf noktalarını dikkate alarak evde lezzetli mi lezzetli bir Ajvar sos hazırlayalım. 🙂 Ajvar sos köz patlıcan, köz biber, domates, sarımsak ve soğan gibi temel malzemelerle hazırlanan bir sos. Salçaya ve kırmızı ezmeye benziyor, tadı da enfes oluyor. Ajvar sosu, yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi Balkan ülkelerine ait. Özellikle de Makedonya kökenli olduğu bilinmektedir. ‘’Ajvar sosu nerelerde kullanılır?’’ diye merak edenler için birkaç örnek vermemiz gerekirse; kahvaltılarda kızarmış ekmek üzerine, makarna tariflerinde sos için ve sulu yemeklerde salça niyetine kullanılabilmektedir. Haydi o zaman gelin orijinal Ajvar sos nasıl yapılır püf noktaları ile öğrenelim. 🙂 Öncelikle sosumuz için patlıcan ve biberleri fırında ya da ocakta çevirerek közlüyoruz, ardından kabuklarını soyup kenara alıyoruz. 🙂 Közlediğimiz malzemeler kenarda dursun, gelin şimdi de orta boy bir tencerenin içerisine zeytinyağı ve soğan ekleyip karıştırarak kavuralım. Kavrulan soğanların üzerine domates ve sarımsak ekliyoruz. Ardından da közlediğimiz biber ve patlıcanları ekleyip karıştırıyoruz. Malzemeleri ocaktan alıyoruz ve mutfak robotunda baharatlar ile pürüzsüz kıvam alana dek çekiyoruz. Sıcakken kavanozlayıp ters çeviriyoruz ve oda sıcaklığına gelene dek bekletip ardından buzdolabında muhafaza ediyoruz. 🙂 Enfes sosumuzu hazırladık sıra geldi servis önerilerine. 🙂 Ajvar sosu kahvaltıda tercih edeceksiniz kızarmış ekmek üzerine sürerek tercih edebilirsiniz. Yanına beyaz peynir çok yakışacaktır. Öğlen ya da akşam yemeğinde tercih edeceksiniz, makarnanın içerisine ekleyip deneyebilirsiniz. İçecek olarak da bol köpüklü bir bardak ayran tercih edebilirsiniz.  Ajvar sosun ana malzemesi olan biber ve patlıcanları hazırlarken yakmamaya özen göstermelisiniz. Bir diğer püf noktası da malzemeleri sırayla ekleyip pişirmek. Ayrıca pürüzsüz kıvam alana dek tüm malzemeleri iyice çekmelisiniz. Ajvar sosu tarifini hazırlayıp servis önerilerinde bulunduk. Gelin şimdi de leziz Ajvar sosun kaç kalori olduğuna değinelim. 🙂 Ajvar sosun bir porsiyonunda yaklaşık olarak 200 kalori bulunmaktadır. Yemeklerinizde ve kahvaltılarınızda gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Miktarına dikkat ederek tabii ki. 🙂 Ajvar sosu tarifini deneyenler için 3 tane birbirinden lezzetli sos tarifimizi daha buraya bırakıyoruz. 🙂 Kıymasız olmaz diyenlere kıymalı sos tarifi, fesleğeni çok sevenlere fesleğenli domatesli sos tarifi ve son olarak da creole sos tarifini mutlaka denemelisiniz. 🙂

Ajvar Sos Tarifi Malzemeleri

  • 2 kilo (kg) patlıcan
  • 2 kilo (kg) kapya biber
  • 8 adet domates, kabuğu sayulmuş, küp doğranmış
  • 2 adet soğan, küp doğranmış
  • 3-4 diş sarımsak, rendelenmiş
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 litre (l) Knorr Pul Biber
  • 3 tatlı kaşığı tuz

Ajvar Sos Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Fırını ızgara modunda 200 dereceye ısıtın.
  2. Patlıcan ve biberleri fırının üst rafında çevirerek 15′ közleyin. Kabuklarını soyup doğrayın. Kenara alın.
  3. Orta boy bir tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanları ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5′, arada karıştırarak kavurun.
  4. Sarımsakları ekleyip karıştırın. Domatesleri ekleyip, orta ateşte karıştırarak 5′ pişirin.
  5. Patlıcan ve biberleri ekleyip karıştırın. Ocaktan alın.
  6. Mutfak robotuna alıp, tuz ve pul biberi ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana dek çekin.
  7. Sıcakken kavanozlayıp ters çevirin. Oda sıcaklığına gelene dek bekletip, buzdolabında muhafaza edin.

Afiyet olsun! Ajvar Sos Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020