En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Çarşaf Böreği Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Çarşaf Böreği Tarifi
Çarşaf Böreği Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

6 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 12

En lezzetli ve tam kıvamında Çarşaf Böreği Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Kime börek deseniz akan sular durur. Kıymalı, ıspanaklı, peynirli, patatesli, mantarlı… Börek çeşitlerinden yemesi en lezzetli olanı da kol böreği olarak da bilinen çarşaf böreği… Bosna Hersek’te sık sık sofralarda bulunan, Türkiye’nin her yöresinde ama özellikle Trakya’da oldukça fazla tüketilen çarşaf böreği hem mayalı hem de mayasız olarak yapılabiliyor. Adını da hazırlanan hamurun çarşaf gibi olmasından alıyor. Bazı yerlerde ise Boşnak böreği olarak biliniyor. Eğer kahvaltıda misafiriniz varsa ya da çayın yanında farklı bir lezzet arıyorsanız patatesli çarşaf böreği tarifi tam size göre. Çarşaf böreği doyuruculuğuyla öğün yerine bile geçebiliyor. Peki çarşaf böreği hamuru nasıl açılır? Çıtır çıtır çarşaf böreği yapmanın püf noktalarından birisi hamurun oklava boyunu geçtiğinde durmak. İyice yoğurup uygun zaman dinlendirdikten sonra hamur açmak aslında hiç de zor değil. Çarşaf böreğinin hamurunu yoğurdukça unun içinde bulunan glüten rahatlıyor ve açması çok daha kolaylaşıyor. İçine ne koyacağınız malzemeler tamamen sizin tercihiniz. Biz içerisine Knorr Kıymalı Tarifler için Baharatlı Çeşni ile daha da lezzet kattık. Harcımızı pişmiş koymayı tercih ettik ama çiğden koymayı da seçebilirsiniz, her türlü enfes olacak. Çarşaf böreğini isterseniz başka zaman yemek için dondurucuya atın, isterseniz hemen fırına verin. Bu pratik çarşaf böreği tarifi ile el açması börek yapmayan kalmayacak. Daha pişerken yaydığı koku sizi mest edecek. 1 porsiyon çarşaf böreği 242 kaloridir. Çarşaf böreği, yapılışında un kullanıldığı için glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle diyet yapanlar, şeker hastalığı olanlar tüketimine dikkat etmeli ya da sınırlandırmalıdır.   Çarşaf böreği hamuru kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olarak hazırlanır. Yarım saat dinlendirdiğiniz hamuru, kenarlarından. Çekiştirilerek büyütülür. Yufka büyüklüğüne gelince ve incecik olduğunda kenarları kesilerek düzeltilir.   Türk mutfağının vazgeçilmezi, sabah kahvaltılarının en sevileni, çıtır çıtır, mis kokulu böreklere kim hayır diyebilir ki? Su böreği, tava böreği, çiğ börek, peynirli, kıymalı, patatesli kol böreği… İster hazır yufkadan, ister incecik el açmasıyla yapılan hamurdan olsun, enfes böreklerin tadına hiçbir zaman doyum olmuyor. Dünden bugüne börek çeşitleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sayfamızı ziyaret edin. Hamuru elde açılıyor, içine ne koyarsanız lezzetli oluyor. Karşınızda Boşnak Böreği… Hem besleyici hem doyurucu, kat kat açılan Boşnak Böreği tarifine bayılacaksınız!

Çarşaf Böreği Tarifi Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su, ılık
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 + 1/4 su bardağı ayçiçek yağı

Harcı için

  • 500 gram (g) dana kıyma, az yağlı
  • 1 kilo (kg) soğan, ince küp doğranmış
  • 1 yemek kaşığı Knorr Kıymalı Tarifler İçin Baharatlı Çeşni
  • 1/4 su bardağı kuş üzümü, sıcak suda bekletilmiş

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı Knorr Susam

Çarşaf Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Derin bir kaba un ve tuzu eleyin, ortasına bir havuz açın.
  2. Ilık suyu ortasına ekleyip, iyice karıştırın ve tezgaha alın.
  3. Pürüzsüz olana dek yoğurup, 4 bezeye bölün. Nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlenmeye alın.
  4. Geniş bir tencereyi orta ateşte ısıtın. Isınınca içerisine kıymayı ekleyip sürekli karıştırarak renk alıp suyunu bırakmaya başlayana dek kavurun.
  5. Suyunu bırakmaya başlayınca soğanları ekleyip, karıştırmaya devam edin. 
  6. Üzerine Knorr Kıymalı Tarifler için Baharatlı Çeşni ekleyin ve soğanlar yumuşayınca kuş üzümlerini ekleyip karıştırın. Kenara alın.
  7. Dinlenen hamurları unlanmış tezgahta merdane ile küçük tabak genişliğinde bir yuvarlak açın.
  8. Hamurları bir fırça yardımıyla ayçiçek yağı ile yağlayın, bir tepsiye alın. Üzerini örtüp, 20 dakika dinlendirin.
  9. Fırını 180 dereceye ısıtın.
  10. Tezgahı yağlayıp, dinlenen hamurları önce havada elle eşit bir kalınlığa açın. 
  11. Hamuru tezgaha alıp, kenarlarından çekerek açın. Yufka büyüklüğüne ve inceliğine gelen hamurun kenarlarını kesip düzeltin. Harcı 4 bezeye paylaşacak miktarda ekleyip, rulo halinde sarın.
  12.  
  13. Hazırlanan hamurları sarmal halinde yağlanmış fırın tepsisine alıp, üzerini fırça ile yağlayın.
  14. Susam serpin, 180 derece fırında 45 dakika pişirin.
  15.  
  16. Servis edin.

Şimdiden ellerinize sağlık! Çarşaf Böreği Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020