En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Dolangel Tatlısı Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Dolangel Tatlısı Tarifi
Dolangel Tatlısı Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 45 dk

Kaç Kişilik : 12

En lezzetli ve tam kıvamında Dolangel Tatlısı Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Baklavaların aşkla dolananı, her çatalda büyüleyeni ve kaymak lezzetine doyuranı geldi! Dolangel tatlısı tarifi, davet sofralarının ve çay saatlerinin yeni favori tatlı sonu olacak. Çay eşlikçi olarak onu arayacak; eller onu hazırlamaya gidecek. Peki bu meşhur dolangel tatlısı nerenin? Gelin, biraz da bundan bahsedelim. Bu leziz tatlı, diğer pek çok baklava gibi Gaziantep’e tescilli. Gastronomi şehrimiz Gaziantep, yine hünerlerini konuşturmuş diyebiliriz. 🙂 “Peki bu tatlı nasıl hazırlanıyor?” derseniz açıklayalım; Öncelikle süt ve irmiği pişiriyoruz. Kaynayınca ocaktan alıp, içine kaymak ilave edip karıştırıyoruz. Buzdolabına dinlenmeye alıp şerbet yapımına geçiyoruz. Su ve şekeri kaynatıp, kaynayınca altını kısıp 5 dakika pişiriyoruz. Ocaktan alıp limon suyu ekliyoruz, karıştırıp kenara alıyoruz. Baklava yufkasını tezgaha açıp, ortasına kaymaklı kremadan iki parmak kalınlığında uzun bir çizgi halinde sürüyoruz. Fırça ile tereyağı sürüp, Antep fıstığı serpiyoruz. Rulo halinde sarıp, sarmal hale getiriyoruz. Tereyağı ile fırın tepsisini yağlıyoruz. Tepsiye baklavaları dizip üstlerini fırçayla yağlıyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz. 5 dakika dinlendirip şerbeti ekliyoruz. Ilık olarak, tercihen dondurmayla servis ediyoruz. Dolangel tatlısını hazırlarken akıllarda “şerbeti ne zaman eklenir?” gibi bir soru canlanabilir. Bu tatlımızı fırından çıkarttıktan sonra ilk sıcağının geçmesini beklemelisiniz. Ortalama 5 dakika sürecek bu bekleyişin ardından oda sıcaklığına düşen şerbeti ekleyebilirsiniz. Fıstıklı dolangel tatlısını ılık olarak servis etmenizi öneriyoruz. Ilık servis ettiğiniz tatlınızın yanına eşlikçi olarak Algida Maraş Usulü Sütlü Dondurma ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra taze demlenmiş çay, sütlü filtre kahve veya espresso bazlı kahveleri de tercih edebilirsiniz. Tatlımız zaten çok şekerli olduğu için şeker içeren limonata ve benzeri soğuk meşrubatları önermiyoruz.  Pek çok şerbetli tatlı gibi (hatta ‘tüm şerbetli tatlılar’ da diyebiliriz), dolangel tatlısı da diyettekileri ve kalori sayımı yapanları üzecek. Çünkü fıstıklı dolangel tatlısı kalori bakımından epey zengin. Bir porsiyonunda yaklaşık olarak 780 kalori bulunduruyor.  Bu kalorinin yanı sıra besin öğelerine bakarsak 103 gram karbonhidrat, 33 gram yağ ve 11 gram protein içerdiğini de görürüz.  Diyetlerde kesinlikle önermiyoruz bu tatlımızı. Bunun yerine chia pudding veya yulaf lapası tüketebilirsiniz. Her biri en az dolangel tatlısı kadar leziz olan üç enfes şerbetli tatlı tarifimizi daha sizlerle paylaşmaya geldi sıra. İlk olarak tıpkı dolangel tatlısı gibi kaymak içeren, süt lezzetini her lokmada hissettiren kaymaklı tel kadayıf tarifini bırakıyoruz buraya. Tel kadayıf tatlısı zaten eşsiz, bu haliyle daha da nefis! Sırada gazete baklavası tarifimiz var. Sıradan baklava tariflerinden sunumuyla ayrılan bu leziz baklava, hazır yufkayla yapılıyor ve bu yüzden çok zaman ve emek gerektirmiyor. Denememek için hiçbir bahane yok! 🙂 Son olarak baklavaların sultanı, adını “tıka basa dolmak”tan alan şöbiyet tarifini sunuyoruz sizlere. Reçetemizi inceledikten sonra baklavacıdan almak yerine kendi mutfağınızda hazırlamaya başlayacaksınız!

Dolangel Tatlısı Tarifi Malzemeleri

    Ana Malzemeler

    • 20 adet baklavalık yufka
    • 2 su bardağı Antep fıstığı içi
    • 2 su bardağı sade yağ
    • 4 su bardağı süt, yarım yağlı
    • 1 su bardağı irmik
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 1 su bardağı kaymak

    şerbeti için

    • 4 su bardağı su
    • 3.5 su bardağı şeker
    • 2 yemek kaşığı limon suyu

    Servis İçin

    • 1 adet Algida Maraş Usulü Bol Kaymak

    Dolangel Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Süt ve irmiği orta boy bir tencereye alıp orta ateşte kaynayana dek karıştırarak pişirin.
    2. Kaynayınca ocaktan alıp, içine kaymak ilave edip karıştırın. Buzdolabına dinlenmeye alın.
    3. Su ve şekeri orta ateşte orta boy bir tencerede kaynatıp, kaynayınca altını kısıp 5′ pişirin.
    4. Ocaktan alıp limon suyu ekleyin, karıştırıp kenara alın.
    5. Baklava yufkasını tezgaha açıp, ortasına kaymaklı kremadan iki parmak kalınlığında uzun bir çizgi halinde sürün.
    6. Fırça ile tereyağı sürüp, Antep fıstığı serpin. Rulo halinde sarıp, sarmal olarak bir yuvarlak şeklinde sarın.
    7. Tereyağı ile fırın tepsisini yağlayın. Fırını 180 dereceye ısıtın.
    8. Kalan yufkaları da aynı şekilde sarıp, tepsiye dizin. Üstlerini de fırça ile yağlayın.
    9. Üzerleri renk alana dek yaklaşık 30′ fırınlayın.
    10. Fırından çıkarıp, 5′ dinlendirin. Şerbeti üzerine gezdirin. Ilık olarak, yanında dondurma ile servis edin.

    Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Dolangel Tatlısı Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Yılbaşı

    Yılbaşıyemektarifirehberi

    03Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020