En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Elmalı Pay Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Elmalı Pay Tarifi
Elmalı Pay Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

11 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 20 dk

Pişirme Süresi : 50 dk

Kaç Kişilik : 4

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Elmalı Pay Tarifi tam size göre. Elmalı payı bir Amerikan tatlısı olarak bilsek de, aslında İngilizler’in mutfağımıza soktuğu bir tatlıdır. Genelde çırpılmış krema veya dondurma ile servis ederler. İlk Elmalı Pay reçetesi, şair Chaucer’ın zamanlarında, 1381 senesinde yazılmıştır. Bu reçetede yazan dolgu malzemeleri, elma, baharatlar, incir ve armuttur ve bu karışımı renklendirmek için de safran kullanılır. Geleneksel elmalı payın öncelikle hem tabanında, hem de üstünde ızgara şeklinde konulmuş hamuru olur.  Tabandaki hamur paydan önce ve ayrı pişirilir, bu işleme ‘blind baking’ yani tam Türkçe çevirisi ile kör pişirme denilir. Bu ön pişirme yapılırken, tart veya fırın kabının tabanına yayılmış pay hamurunun üzerine çatal ile minik delikler açılır, bu delikler hamurun kabarmasını engeller. Daha sonra, fırına vermeden önce, hamurun üzerine bir yağlı kağıt ile ağırlıklar konulur, bu ağırlıklar da genelde pişmemiş bakliyatlar olur, nohut, fasulye ne koyarsanız fark etmez. Böylece kenarları pişer, altı ise az pişmiş olarak kalır ve dolgusu ile birlikte tekrar fırına girip, pişmeye hazır olur. Elmalı pay, genelde kışı hatırlatan bir tatlıdır. Ancak mevsim yaz ve elmalı pay yemek istiyorum derseniz, çok lezzetli elmalar dört mevsim manav tezgahlarında var, hiç bir şey sizi durduramaz. Çay saati yaklaşmaya başlıyor, mutfağa geçelim ve elmalı pay yapmaya başlayalım! 1 porsiyon Elmalı Pay 237 kaloridir.

Elmalı Pay Tarifi Malzemeleri

    ana malzemeler

    • 150 gram (g) tereyağı, oda sıcaklığında
    • 1 adet pudra şekeri, 100 gr
    • 3 adet yumurta
    • çeyrek su bardağı soğuk su
    • 3 yemek kaşığı yoğurt
    • 5 su bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

    Dolgusu için

    • 8-9 adet elma, orta boy
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı ceviz
    • 1 tatlı kaşığı tarçın

    üzeri için

    • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

    Elmalı Pay Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Dolgusu için; elmaların kabuklarını soyup rendeleyin ve tavaya alın. 
    2. Elmaları karıştırarak kavurun. 
    3. Elmaların suyunu çekmesine yakın içine şekeri ilave edip kavurmaya devam edin. 
    4. Ocaktan almadan önce tarçın ve cevizi ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın. 
    5. Hamuru için; bir kaba tereyağını ekleyip çırpın. 
    6. Üzerine yumurtaları ilave edip çırpın. 
    7. Sonra pudra şekerini ilave edip iyice çırpın. 
    8. Yoğurdu ve azar azar suyu ilave edip çırpmaya devam edin. 
    9. Son olarak kabartma tozunu, tuzu ve azar azar unu ilave edip ele yapışmayan yumuşak kıvamlı hamur yoğurun. 
    10. Hamuru ikiye bölün ve hamurun yarısını kullanacağınız kalıbın boyutuna göre açın. 
    11. Kalıbın altına yağlı kağıt serin ya da yağlayın. 
    12. Üzerine açılan hamuru düzgünce yerleştirip kalıbın kenarındaki fazlalıkları kesin. 
    13. Hamurun üzerine çatal batırıp minik delikler açın. 
    14. Hamurun üzerine elmalı harcı döküp eşit şekilde yayın. 
    15. Kalan hamuru da aynı şekilde kalıp boyutuna göre açıp elmalı harcın üzerine açıp, kapatın. 
    16. Tekrar kenardaki hamur fazlalıklarını kesip düzeltin. 
    17. Önceden ısıtılmış 200C fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirip fırından çıkarın. 
    18.  Soğuyan elmalı payınızın üzerine pudra şekerini serpip dilimleyerek servis yapın. 

    Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Elmalı Pay Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020