Geleneksel lezzetlerimizden Etli Beyaz Lahana Sarması, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Dünya mutfağında Kore’de, Kuzey Avrupa’da tatlı/reçel gibi soslarla ve Kuzey Afrika mutfaklarında yoğurt ve limon soslu örnekleri mevcuttur.
Etli Beyaz Lahana Sarması Malzemeleri
ana malzemeler
- 1 adet beyaz lahana, dolmalık, ince yaprak, 1,5 kg
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 adet kemikli kuzu eti, kaburgadan
- 1 su bardağı su, sıcak
dolgusu için
- yarım kilo (kg) kuzu kıyma
- yarım su bardağı pirinç
- çeyrek su bardağı sıvı yağ
- 1 adet soğan, orta boy, yemeklik
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı Knorr Karabiber
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
servis için
- 1/4 demet maydanoz, kıyılmış
Etli Beyaz Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
- Beyaz lahanadan büyükçe bir tencereye su koyup biraz tuz ekleyip, kaynatın. Lahananın göbeğini kesip alın. Kaynayan suya lahanayı batırıp, kapakla bastırarak yaklaşık 15 dakika haşlayıp, bir kevgirle lahanayı bir tepsiye alıp, saydamlaşan dış yapraklarını alın. Tekrar suya koyup 15 dakika haşlayın ve alıp, tepsiye dış yapraklarını çıkartın ve soğuk suya basın. Bu şekilde lahananın tamamını yapıp, işlemi bitirin. Lahanaları suda soğutup, bir tepsiye alın.
- Lahanaları teker teker bir kesme tahtasına alın ve yapraktan el büyüklüğünde parçaları kesip, üst üste bir tabağa koyun. Damarlı tarafı üste gelecektir.
- Soğanı, kıymayı, pirinci, yağı, rendelenmiş sarımsağı, tercih ettiğiniz miktarda karabiber ve tuzu bir kabın içine koyup, güzelce yoğurun.
- Bir tencerenin tabanına lahana saplarını ve kötü kalın taraflarını yayın ve üzerine kemikli etleri yayarak dizin. Üstüne birkaç adet lahana yaprağı yayın.
- Lahana yapraklarının içine bir yemek kaşığı hazırladığınız içten koyup, dıştan harcın üstüne kapatıp, sıkıp, arzu ettiğiniz iriliğe gelince sol ve sağındaki yaprağı üzerine katlayıp, rulo şeklinde sarıp, sarmayı yapın. Bunu harç bitinceye kadar yapın. Sarmaları yaptıkça tencerenin içine dizin. Bir üst katı yapmadan bir iki yaprak daha yayıp, üst katı tekrar aynı şekilde dizin. Bitinceye kadar bu işlemleri tekrarlayın.
- Tenceredeki sarmaların üzerine parçalar halinde kestiğiniz tereyağını yayın. Bir düz tabak koyun. Tabağın kenarına gelecek kadar sıcak su ile doldurun.
- Ocağa koyup, kaynatın ve altını kısıp, kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Yarım saat dinlendirip maydanoz ile süsleyip servis edin.
Afiyet olsun! Etli Beyaz Lahana Sarması ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.