En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Evde Tarhana Yapımı

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Evde Tarhana Yapımı
Evde Tarhana Yapımı

0 Kişinin Defterine Ekli

8 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Pişirme Süresi : 20 dk

Kaç Kişilik : 4

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Evde Tarhana Yapımı. Karşısında saygıyla eğileceğimiz bir gelenektir tarhana. İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından özellikle yoğurdun uzun süre saklanabilmesi için geliştirilmiş bu yöntem zamanla Anadolu, Orta Doğu, Balkanlar ve diğer Avrupa ülkelerine geçiyor.    Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerin karıştırılıp yoğrulduktan ve fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen bir gıda olarak tanımlıyor. Yörelere göre çeşitlilik gösteren ve çok besleyici olan bu geleneksel tat, un tarhanası, göce tarhanası, irmik tarhanası ve karışık tarhana olmak üzere dört tip hazırlanıyor bizim coğrafyamızda. Örneğin; Ege tarhanası, bir un tarhanası örneği. Ankara, Maraş gibi şehirlerde ise göce dediğimiz, buğday yarması ile yapılan tarhanalar pişirilir. Kastamonu’nun yaş tarhanası ise kurutulmadan tüketilen bir çeşididir. Dileyenler kızılcık, şalgam, kıyma, pancar gibi başka malzemelerle de çeşitlendirebiliyor…    Kuru tarhana hem hazır çorbalar kadar pratik hem de doyurucu özelliğiyle kış sofralarının vazgeçilmezi şifa kaynağıdır. Tel dolapların baş tacı tarhanayı tarifimiz ile siz de evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Geleneksel çorbalar içinde en sevilenlerden tarhana çorbasını sizin için kıymalı hazırladık. İşte, adım adım kıymalı tarhana çorbası tarifimiz sayfamızda… Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Evde Tarhana Yapımı Malzemeleri

  • 1 kilo (kg) domates
  • 1 kilo (kg) kırmızı biber
  • 1 kilo (kg) kuru soğan
  • 1 kilo (kg) yoğurt
  • 5 kilo (kg) un, elenmiş
  • 5 su bardağı su, 1 litre
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • 500 gram (g) nohut, haşlanmış
  • 1 demet nane
  • yarım demet maydanoz

Evde Tarhana Yapımı Nasıl Yapılır?

  1. Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Yapılır?
  2. Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın.
  3. Üzerine 1 litre suyu ekleyerek, iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirin.
  4. Daha sonra haşlanmış nohudu da ekleyerek blender ile ezip sonrasında süzgeçten geçirin.
  5. Karışımı bir kaba alın, yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırın.
  6. Un ile katı bir hamur yapın. Cam ya da çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin.
  7. Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Kurutulur?
  8. Bekletirken her sabah, öğlen ve akşam hamuru karıştırın.
  9. Çok sulanırsa un ilave edebilirsiniz.
  10. Bir yağlı kağıt üzerine küçük parçalar halinde dökün.
  11. Biraz kuruduktan sonra daha da ufalayın.
  12. Kevgirden geçirip gölgede iyice kurutun.
  13. Bez bir torbaya koyup saklayın.
  14. Hamuru bekletirken dikkat etmeniz gereken, ne kadar bekletirseniz o kadar ekşi olması.

Şimdiden ellerinize sağlık! Evde Tarhana Yapımı tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020