En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Gelincik Şerbeti Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Gelincik Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Pişirme Süresi : 15 dk

Kaç Kişilik : 12

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Gelincik Şerbeti Tarifi tam size göre. Başta Anadolu olmak üzere, Ortadoğu’da yaygın biçimde tüketilen şerbet iki ana gruptan malzemeyle hazırlanıyordu: Bir meyvenin suyu ve tatlandırıcı. Tatlandırıcı olarak şekerin kullanılması epey zaman almıştı, çünkü çok zor bulunuyordu ve pahalıydı. Şerbete baharat ekleyerek aromatik hale getiren de vardı ama en çok kullanılan tatlandırıcı baldı. Hemen her mevsimde şerbetler dağlardan taşınan karlarla ve buzlarla soğutulurdu. Karları karcılar getirirlerdi. Zamanla, her yiyecek gibi dünyaya yayılan şerbet, Avrupa’dan geçerken kıvam değiştirdi. Daha çok karla iyice karıştırılan şerbetler bir tür meyveli dondurmaya dönüştü. Böylece Anadolu’da ve Ortadoğu’da içilen şerbet, Avrupa’da kaşıkla yenen “sorbe / sorbet” oldu. Sorbe, iki ana yemek arasında, bir önceki yemeğin tadını damaktan silmek için ağızda yavaş yavaş eritilerek yeniyordu. Meyve suları kolayca sorbe oldu ama Anadolu şerbetlerinde sıklıkla kullanılan çiçekler özgün kaldı. İşte şimdi karşınızda, o özgün çiçek şerbetlerinden biri olan Gelincik Şerbeti… 1 su bardağı Gelincik Şerbeti yaklaşık 250 kaloridir. Ramazan sofralarınızı ev yapımı bir içecek ile taçlandırmak için ihtiyacınız olan tek şey Ramazan Şerbeti tarifi! Taze meyvelerin baharatlarla buluştuğu bu enfes tarif, uzun süre aç ve susuz kalan bünyelere çok iyi gelecek! Zencefil, nane ve karanfille ferahlık kazanan vişneli şerbeti hazırlamak için tarife göz atın! “Sharbat” kelimesi Farsça su ve şekerle yapılan içecek anlamına gelir. Şerbet ise; Arapça, bir defa da içmek anlamına gelen “şarbat” kelimesinden Türkçeleştirilmiştir. İlk başta şerbetler şeker kamışıyla yapılıyormuş, daha sonra balla tatlandırılmış ve günümüzde şekerle tatlandırılıyor. Ramazan’da, çocuk doğumlarından ve daha birçok farklı olay ve durumda şerbetler servis edilir. Şimdi mutfağa geçelim ve Osmanlı şerbeti yapmaya başlayalım! Şerbetler Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan içecekler. Hemen her meyveyle, hatta çiçeklerle hazırlanan, soğuk içilen, karla daha çok soğutulan, balla tatlandırılan, özel günlerde, kutlamalarda, evlerde, sokaklarda her an her yerde bulunan “meşrubatlar”! Artık şerbeti, sırtlarında kocaman bir ibrik, hafifçe eğilerek bardağın içine ustaca boşaltan sokak şerbetçileri yok, ama unutulmaya yüz tutmuş bu müstesna tatları yeniden aslına uygun hazırlama çabamız var. Şüphesiz, malum lezzeti yakalamanın sırrı, meyvelerin renklerini ve lezzetlerini saklı tutarak, geleneksel enfes içeceklere dönüştürmek. Hadi, 11 ayın sultanına yakışacak ramazan şerbetleri hazırlayalım; biz zaten bunun için buradayız!

Gelincik Şerbeti Tarifi Malzemeleri

  • 500 gram (g) gelincik çiçeği
  • 1 kilo (kg) şeker
  • 2 yemek kaşığı limon tuzu
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon

Gelincik Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Gelincik yapraklarını ayıklayıp siyah kısımlarını makas yardımıyla temizleyin.
  2. Soğuk su ile yıkayıp bir kavanoza alın. Üzerine limon suyu, 2 su bardağı su ve limon tuzu ekleyip karıştırın. Kapağını kapatın.
  3. Güneş alan bir yerde 3 gün bekletin.
  4. Süzüp kenara alın. 
  5. 1 kilo şekeri 3 su bardağı su ile küçük bir tencerede eritip gelincikli su ile karıştırın. 
  6. Kavanozlayıp soğuk muhafaza edin.
  7. Çeyrek su bardağı şerbeti su ve buzla tamamlayıp servis edin.

Afiyet olsun! Gelincik Şerbeti Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Yılbaşı

Yılbaşıyemektarifirehberi

03Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020