En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Güllaç Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Güllaç Tarifi
Güllaç Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

13 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 5 dk

Pişirme Süresi : 20 dk

Kaç Kişilik : 8

Güllaç Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Hem Türk mutfağının hem de Ortadoğu mutfağının klasik lezzetlerinden biri olan güllaç, özellikle Ramazan sofraları için vazgeçilmez! Market raflarını süslemesiyle Ramazan’ı müjdeleyen güllaç tatlısı tarifini hazırlamak o kadar kolay ki! Evde güllaç yapımı pratik oluşu bir yana, tüm gün tutulan orucun ardından yenen ağır akşam yemeğinin ardından servis edilebilecek en hafif tatlılardan biri! Cevizli güllaç tarifine kim hayır diyebilir ki? Siz de ister nar taneleriyle süsleyin, isterseniz boool ceviz doldurup Hindistan cevizi ile tatlandırın. Damak tadınıza göre dilediğiniz güllacınızı süsleyebileceğinizi hatırlatalım! Güllaç yapraklarınızla klasiğin dışına çıkmak isterseniz ise Pratik ,  Sarma Güllaç, Dondurmalı Güllaç ve 4 Yapraklı Gül Güllaç tariflerimizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca güllaca alternatif farklı sütlü tatlıları keşfetmek istiyorsanız, sizin için derlediğimiz sütlü tatlıları deneyebilirsiniz. Mesela sütlü nuriye tarifi! Hiç merak etmiş miydiniz; acaba nişastadan bir yufka hazırlamak o zamanki ustaların aklına nasıl geldi? Aslında tarih boyunca olduğu gibi, güllaç yaprağının da hikayesi tamamen ihtiyaçtan! Mısır nişastasının rutubetten zarar görmesini engellemek, böceklerden korumak amacıyla nişastanın ıslatılması ve ardından kurutularak saklanması esasına dayanıyor güllaç yaprağının hikayesi… Kullanılacağı zaman yapraktan parçalar koparılırmış. Zamanla bu yaprakları ıslatmak akıllarına gelmiş ve mısır nişastasını saklamak için keşfedilen bu yöntem, zamanla klasikleşen bir tatlı keyfine dönüşmüş! Bazı kaynaklar farklı tarihler söylese de yaklaşık 1400’lü yıllarda güllaç ilk kez Osmanlı mutfağına girmiş. Araştırmalara göre uzun bir süre güllaç yaprağı hamurunda yumurta kullanılmıştır. Fakat şu anda güllaç yaprağı sadece su ve mısır nişastası kullanarak hazırlanmaktadır. Böylelikle veganlar tarafından da gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Hayvansal süt kaynakları yerine bitkisel sütlerle hazırlayabilirsiniz. Hikayemizi toparlamak gerekirse, güllaç yaprağının keşfinin ardından olaya gül suyu, süt de dahil olmuş. Böylelikle de adı “güllü aş” olarak anılmaya başlamış. Biraz zaman geçtikten sonra 1400’lü yılların sonunda da o zamanların girişimci ustası Kastamonulu Ali Usta sayesinde, saraylıların ziyareti esnasında onlara hazırladığını sütle ıslanmış güllaç yapraklarından ikram etmiş. Saraylılar bu lezzete bayılmış ve böylelikle güllaç ilk kez Osmanlı saraylarına da girmiş! Osmanlı Dönemi’nde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılan güllaç yaprağı, kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşınırmış. Bazı kaynaklara göre ise Kanuni sultan Süleyman’ın çocukları için düzenlediği sünnet törenlerinde ikram ettiği yer almaktadır. Tatlıyı Güllaç tarifini servis etmeden önce buzdolabında en az bir saat dinlendirmeye özen gösterin. Vaktiniz varsa, bir gece dinlendirmek lezzetini artıracaktır. Güllacı damak tadınıza göre dilediğiniz malzemelerle süsleyerek servis edebilirsiniz. Vişne, çilek, Hindistan cevizi, file fındık veya badem, toz Antep fıstığı süslerken en çok kullanılan malzemelerdir. Un, nişasta ve suyun bir araya getirildikten sonra kızgın bir tavada pişirilmesi ile yapılır. Yufkalar iyice kuruyana kadar pişirilir. Pişen yufkalar ışığa tutulduğunda arkasını gösterecek kadar şeffaf olmalıdır.

Güllaç Tarifi Malzemeleri

    Ana Malzemeler

    • 10 yaprak güllaç
    • 7 buçuk su bardağı süt, 1 buçuk litre
    • 2 su bardağı toz şeker
    • 100 gram (g) ceviz, çekilmiş
    • 2 yemek kaşığı gül suyu

    Üzeri İçin

    • 2 yemek kaşığı file antep fıstığı
    • 2 yemek kaşığı ceviz
    • Yarım adet nar, Tanesi ayıklanmış

    Servis İçin

    • 1 adet Algida Maraş Usulü Sade Dondurma, her porsiyon için 1 top

    Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Sütü ve şekeri tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen eriyince ocaktan alın.
    2. Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
    3. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye yerleştirin.
    4. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökün.
    5. Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayın ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpip, üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak yerleştirin.
    6. Kalan şekerli sütten bir su bardağını ayırın.
    7. İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu da ekleyip tatlının üzerine gezdirin.
    8. Tatlıyı en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra üzerini isteğinize göre süsleyerek ve her porsiyon için 1 top Algida Maraş Usulü Sade Dondurma ile  servis edebilirsiniz.

    Şimdiden ellerinize sağlık! Güllaç Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Yılbaşı

    Yılbaşıyemektarifirehberi

    03Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020