En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Ispanaklı Gözleme Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Ispanaklı Gözleme Tarifi
Ispanaklı Gözleme Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

5 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 10 dk

Pişirme Süresi : 20 dk

Kaç Kişilik : 4

Ispanaklı Gözleme Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Türk mutfağına özgü, ince hamurun iç malzeme ile doldurulup katlanarak pişirildiği lezzetli bir hamur işi ile karşınızdayız bugün.  Kökeni Türkistan’a dayanan, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ve Orta Asya’da oldukça popüler olan gözlemeden bahsedeceğiz. Gözleme, farklı iç malzemelerle hazırlanan, kahvaltı, öğle veya akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilen bir lezzettir. Gözleme hamuru, su, un ve tuz gibi temel malzemelerle hazırlanır. Bu hamur, ince yufka şeklinde açılır ve ardından iç malzemeler eklenerek katlanır. Genellikle iç malzeme olarak peynir, patates, ıspanak, kıyma, kıymalı patates, mantar, etsiz sebzeler gibi çeşitli seçenekler tercih edilir. Biz de bugün sizlerle birlikte ıspanaklı gözleme hazırlamayı tercih ettik. Ispanağın enfes lezzetinin incecik hamur ile buluştuktan sonra damaklarda ne derece iz bıraktığını denemeden anlamak mümkün değil. Kahvaltıda, ara öğünde ve akşam yemeğinde tercih edilen ıspanaklı gözleme akşam çay saatlerinin de olmazsa olmazıdır. Haydi o zaman gelin gözleme hakkındaki tüm detaylara göz atalım. Ispanaklı gözleme malzemelerini sizler için sıraladık. Hemencecik aşağıda bulunan malzemeleri hazırlayıp, ardından da ıspanaklı gözleme yapılışı için kolları sıvayın. -2 adet yufka -5 yemek kaşığı ayçiçek yağı -Yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber -1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber -1 demet ıspanak, yıkanmış -2 yemek kaşığı taze krem peynir -1 diş sarımsak, ince dilimlenmiş -1 adet yumurta -1 adet soğan, küp doğranmış Ispanaklı gözleme nasıl yapılır tüm pratikliği ile karşınızda. Lezzetiyle damaklarınızı çatlatacak ıspanaklı gözeme yapımı için biz hazırız siz de hazırsanız başlıyoruz. 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını orta ateşteki tavada ısıtıyoruz. Soğanları ekleyip, kapağı kapalı olarak 5 dakika yumuşayıp şeffaflaşana dek arada karıştırarak soteliyoruz. Sarımsakları ekleyip, karıştırdıktan sonra ıspanakları ekliyor ve kapağı açık olarak suyunu salıp çekene dek soteliyoruz. Karabiber, pul biber ve krem peyniri ekleyip karıştırıp, ocaktan alıyoruz. Yumurta ile 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını karıştırıyoruz. Yufkayı tezgâha açıp, kenarlarını düz olacak şekilde katlıyoruz. Ardından Karışımı fırça ile üzerine sürün. Ortasına harcın yarısını yayıp, hamurun üçte birini üzerine katlıyoruz. Kalan hamurun yarısını da altına katladıktan sonra fırça ile altını ve üstünü yağlıyoruz. Orta ateşte yapışmaz bir tavanın üzerinde her bir yüzünü renk alana dek yaklaşık 5’er dakika pişirdikten sonra dilimleyip, servis ediyoruz. Ispanaklı gözleme pişirme süresine değinelim biraz da. Tarifimizi pişirmek için 10 dakika yeterli olacaktır. Ön hazırlık süreci için 290 dakika yeterli olacaktır. Tavanın ısısın hep aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde gözlemeler pişmeden yanacaklardır. Gözlemeyi servis ederken üçgen dilimleyebilirsiniz. Aynı zamanda tek tabakta yanında domates ve salatalık dilimlerine de yer verebilirsiniz. Ispanaklı gözleme kalori miktarına gelgelim. Hamur işi kategorisinde yer alan bu tarif maalesef ki hiç de diyet dostu değil. Öyle ki 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 600 kaloridir. Ispanaklı gözleme varsa bir bardak bol köpüklü ayran olmazsa olmaz. Tarifimizin yanına ekstra çoban salata da tercih edebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu illerimiz genellikle hamur işi tarifleri ile ön plana çıkmaktadır. Ispanaklı gözleme ve diğer gözleme çeşitleri de özellikle Adıyaman ilimizde çokça yapılmaktadır. Kalori: 200-300 kcal Protein: 7-15 gram Yağ: 6-12 gram Karbonhidrat: 30-40 gram Lif: 1-3 gram Kolesterol: 10-30 mg Sodyum: 300-600 mg Besin değerleri iç malzemelere ve gözlemenin boyutuna bağlı olarak değiştiğinin altını çizmek istiyoruz. Ispanaklı gözleme tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut. Bunlardan ilki ıspanaklı kiş, ardından ıspanaklı ravioli ve son olarak da ıspanaklı gül böreği tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Ispanaklı Gözleme Tarifi Malzemeleri

    Ana malzemeler

    • 2 adet yufka
    • 5 yemek kaşığı ayçiçek yağı
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
    • 1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
    • 1 adet ıspanak, yıkanmış
    • 2 yemek kaşığı taze krem peynir
    • 1 diş sarımsak, ince dilimlenmiş
    • 1 adet yumurta
    • 1 adet soğan, küp doğranmış

    Ispanaklı Gözleme Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını orta ateşteki tavada ısıtın.
    2. Soğanları ekleyip, kapağı kapalı olarak 5′ yumuşayıp şeffaflaşana dek arada karıştırarak soteleyin.
    3. Karabiber, pul biber ve krem peyniri ekleyip karıştırın, ocaktan alın.
    4. Yumurta ile 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını karıştırın. Yufkayı tezgaha açıp, kenarlarını düz olacak şekilde katlayın. Karışımı fırça ile üzerine sürün.
    5. Ortasına harcın yarısını yayıp, hamurun üçte birini üzerine katlayın.
    6. Kalan hamurun yarısını da altına katlayın. Fırça ile altını ve üstünü yağlayın.
    7. Orta/kısık ateşte yapışmaz bir tavanın üzerinde her bir yüzünü renk alana dek yaklaşık 5’er dakika pişirin. Dilimleyip, servis edin.

    Bu nefis Ispanaklı Gözleme Tarifi tarifi favoriniz olacak. YEMEK TARİFİ REHBERİ ailesi olarak afiyetler dileriz.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020