En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Kadayıf Dolması Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Kadayıf Dolması Tarifi
Kadayıf Dolması Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

8 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 12

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Kadayıf Dolması Tarifi. Bugün Erzurum’a özgü enfes bir tatlıyla geldik. Her ısırıkta çıtırlığı ve lezzeti damağınızda lezzet şöleni yaratacak! Şerbetli tatlılar denince akıllara baklava, şekerpare, revani ve kadayıflı tatlılar geliyor. Bu tatlılar evde yapılmışsa bir de, lezzetine doyum olmuyor. Her biri oldukça emek isteyen, meşakkatli tatlılar bunlar. Ancak kabul edelim, davet sofralarımıza ve beş çaylarımıza en yakışan tatlılar da şerbetli tatlılardır.  Bugün sizlerle Erzurum’a kadar yolculuk yapıyor olacağız. Bu yolculuğumuzda kadayıf dolması püf noktalarını ve kadayıf dolması tatlısının nasıl yapıldığını öğreneceğiz. 🙂 Orijinal kadayıf dolması içerisinde ceviz bulunan ve sarılıp yumurtaya bulandıktan sonra kızgın yağda kızartılan bir tariftir. Biz ise bugün ceviz yerine fındık tercih ettik. Bizce böylesi de gayet lezzetli. 🙂 Kadayıf dolması yapımına geçmeden önce bir noktaya daha değinmek istiyoruz. Kadayıf dolması hakkında ‘’kadayıf dolması nasıl sarılır?’’ ve ‘’kadayıf dolması şerbeti nasıl yapılır?’’ şeklinde sorular sık sık karşımıza çıkar. Tatlımızın nasıl sarıldığını püf noktaları kısmında sizinle paylaşıyor olacağız. Şerbetini ise reçetemizin içerisinde vereceğiz. Biz şimdi sizi fırında kadayıf dolması için mutfağa kadar alalım. 🙂  Tatlımız için ilk olarak şerbetimizi hazırlayıp soğutmamız gerekiyor. Bunun için bir tencereye şekerimizi ve suyumuzu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca içerisine limon sıkıp ocaktan alıyoruz. Şerbetimizi dinlenmesi için dolapta bekletiyoruz. Tatlımızın yapımına geçiyoruz şimdi de! Öncelikle kadayıfları derin bir kabın içerisine alıp elle topak kısımlarını açıyoruz. Ardından da tereyağı ekleyip iyice yoğuruyoruz.  Uzun ve dikdörtgen şeklindeki kadayıfımızdan bir parça alıp açıyoruz ve kısa kenarına fındık ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz. Bu sırada hemencecik yumurta, süt ve vanilini kabın içerisinde çırpıp kadayıfların üzerine ekliyoruz. Altı ve üstü renk alan kadayıflarımızı fırından alıp ilk sıcağı çıktıktan sonra şerbetini gezdiriyoruz. Şerbetini iyice çeken tatlımızı bir saat sonra servis edebiliriz. Bu leziz tatlımızı beş çaylarında ya da akşam yemeğinde servis etmeyi düşünüyor ama yanına ne yakışır bilmiyor musunuz? Tatlımızın yanına en güzel çay gider! Kahve tüketiyorsanız sade bir fincan filtre kahve de oldukça yakışacaktır. Aynı zamanda tatlımızın yanında tuzlu kurabiye ya da çörekler de tercih edebilirsiniz. Kadayıf dolmasının püf noktası tabii ki sarma işleminde saklı. Kadayıfların tereyağında yoğurulduktan sonra dikkatli bir şekilde avuç içerisine alınması gerekmektedir. İçerisine iç harç eklendikten sonra baş parmak yardımıyla yavaşça sarılmalıdır.  Başka bir püf noktası da sarılan dolmaları yumurtalı karışıma bulayıp tepsiye dizmek. Böylelikle dağılmayan enfes bir tatlı elde edebilirsiniz. Kadayıf dolması kalori miktarı oldukça yüksek tatlılardan. Bir porsiyonunda yaklaşık olarak 400 kalori bulunmaktadır. Tam bir diyet düşmanı dersek yerinde bir tabir olur. 🙂 Yine de çok seviyorsanız ara ara yarım porsiyon şeklinde tercih edebilirsiniz. Kadayıf dolmasını sevenlere 3 tane kadayıflı tatlı önerimiz de var.  İlk olarak tam bir lezzet şöleni olan kaymaklı tel kadayıf tarifini, sonrasında cevizli kadayıf tarifi ve muhallebili kadayıf tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Kadayıf Dolması Tarifi Malzemeleri

    Ana malzemler

    • 500 gram (g) tel kadayıf
    • 3 su bardağı fındık, iri kıyılmış
    • 250 gram (g) tereyağı, oda sıcaklığında

    sos için

    • 3 adet yumurta
    • 1 tatlı kaşığı vanilin
    • 1/2 su bardağı süt, yarım yağlı

    Şerbeti için

    • 2 su bardağı şeker
    • 2 su bardağı su
    • 2 tatlı kaşığı limon suyu

    servis için

    • 1 top Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma

    Kadayıf Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Su ve şekeri orta boy bir tencerenin içerisine alıp orta ateşte kaynatın.
    2. Kaynayınca altını kısıp, 5′ kısık ateşte pişirin. Limon suyu ekleyip, karıştırın. Altını kapatıp, buzdolabında dinlenmeye alın.
    3. Kadayıfları derin bir kaba alıp, elle topak kısımlarını çekerek lif lif açın. Tereyağını ekleyip, elle yoğurun.
    4. Uzun ve düz bir dikdörtgen halinde 1 su bardağı kadar kadayıf alıp, açın. Kısa kenarına fındık ekleyip, rulo halinde sıkıca sarın.
    5. Sarılan kadayıfları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
    6. Fırını 180 dereceye ısıtın.
    7. Yumurta, süt ve vanilini derin bir kabın içerisinde çırpıp, kadayıfların üzerine ekleyin.
    8. 45′ altları pişip üstleri renk alana dek fırınlayın.
    9. Üzerine şerbeti gezdirip, 1 saat oda sıcaklığında dinlendirip Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma ile servis edin.

    Afiyet olsun! Kadayıf Dolması Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Yılbaşı

    Yılbaşıyemektarifirehberi

    03Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020