En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Kavun Dolması Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Kavun Dolması Tarifi
Kavun Dolması Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 8

Kavun Dolması Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Bugün çok farklı bir saray yemeği tarifi ile sizlerleyiz! Osmanlı mutfağında kuru ve taze meyvelerin ana yemeklerde et ile birlikte kullanılmasına sık rastlıyoruz, günümüzdeki yemek alışkanlıklarımızdan biraz farklı olan bu yöntem eski dönemlerde oldukça seviliyordu. İşte kavun dolması da tam olarak böyle bir tarif! Kavun ile pek çok tatlı ve içecek tarifi duymuş olabilirsiniz ama kavun dolmasını çok sık duymadığınıza eminiz! Konu farklı tariflerden açılmışken, yılın sadece belirli bir döneminde bulunabilen ve çok özel bir tarif olan kabak çiçeği dolması tarifine de göz atın! Osmanlı mutfağına ilginin artması ve yemek programlarında yer verilmesiyle popüler olan kavun dolmasının tarihine bir göz atalım mı? Osmanlı döneminde şölenlerde ve büyük döğenlerde çanak yağması olarak adlandırılan bir eğlence düzenlenirdi. Sıradan halk için çeşit çeşit yemekler ve içecekler hazırlanarak şölen esnasında sunulurdu. Her ne kadar adı yağma olsa da bu semboliktir, çünkü halkın bir yağması söz konusu değildir; aksine padişahın ikramıdır. İşte yine böyle büyük bir şölen olan Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları için düzenlediği sünnet eğlencelerindeki çanak yağmasında tanışıyoruz kavun dolmasıyla. 1539 yılında, günlerce süren ve ihtişamı yüzyıllar boyunca anlatılan bu şölenden beri kavun dolması hayatımızda! Böyle ender ve özel bir tarif olduğu için kavun dolmasını da her restoranda bulmak mümkün olmuyor. Kavun dolması nerede yenir derseniz, İstanbul’da tarihi yarımadada Osmanlı mutfağı üzerine uzmanlaşmış olan restoranlarda bulabilirsiniz. Gelin sizi kavun dolması nerede yenir diye arama zahmetinden kurtaralım ve tam ölçülü bir tarifini verelim. Kavunlar hazırsa, kavun dolması tarifini denemek için sizi mutfağa alalım! 1 porsiyon kavun dolması yaklaşık 334 kaloridir.

Kavun Dolması Tarifi Malzemeleri

  • 1 adet kavun
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı badem
  • 250 gram (g) dana kıyma, yağlı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı Knorr Tarçın
  • Yarım su bardağı baldo pirinç
  • Yarım demet maydanoz, ince kıyılmış
  • Çeyrek demet dereotu, ince kıyılmış

Kavun Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kavunların tepesini şapka misali kesip en ortasından başlayarak çekirdeklerini alın.
  2. Çekirdeklerini aldıktan sonra yumuşak kısımlarını da kaşıkla alıp bir kabın içerisinde kenara ayırın.
  3. Tencerede tereyağını ısıtın.
  4. İçerisine soğanları ekleyip orta ateşte 2 dakika yumuşayana dek kavurun.
  5. Bademleri ekleyip 2 dakika kavurun. Kıymayı ilave edip 2 dakika kavurun.
  6. Pirinçleri ekleyip sürekli karıştırarak pişirin. Tuz, yenibahar ve tarçın ilave edip suyu ekleyin. Kapağını kapatın, 10 dakika pişirin.
  7. Ocaktan alıp 10 dakika soğumaya bırakın. Maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırın.
  8. Fırını 200 dereceye ısıtın.
  9. İçini boşaltılan kavunların içlerine harcı doldurup artan harcı artan kavunlarla birlikte orta ateşte 5 dakika soteleyin.
  10. Borcam içerisine hazırlanan harcı döküp üzerine kavunları yerleştirin. Kavunlar yumuşayana dek 15 dakika fırınlayın.
  11. Pişen kavunları ikiye bölüp servis edin.

Afiyet olsun! Kavun Dolması Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020