En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Kete Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Kete Tarifi
Kete Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 40 dk

Pişirme Süresi : 40 dk

Kaç Kişilik : 8

Geleneksel lezzetlerimizden Kete Tarifi, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Ermenistan kökenli bir tarif olan kete; Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz ve Güney Kafkasya’da yapılan bir ekmek/çörek çeşididir. Kimi bölgelerde şekerli kimi bölgelerde ise tuzlu olarak hazırlanır. Başta Bayburt, Erzurum ve Kars mutfakları olmak üzere, Anadolu mutfağında da çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle Bayburt iliyle özdeşleşmiş olan ketenin içerisine Bayburt’ta un ve tereyağı ile kavrulan karışım konulur. Gav denilen toprak tandırlarda pişirilir ve tandıra vurmadan önce mutlaka lavaş pişirilir ki tandır kıvamına gelsin. Kayseri’de ise boş olarak hazırlanır ve servis edilir. Pek çok ilde farklı çeşitlerde hazırlansa da, ketenin en bilindik hali tahinli, cevizli ve sade olarak hazırlananları. Özellikle kış aylarında sıklıkla yapabileceğiniz tahinli keteyi çayların yanında ya da misafirlik sofralarda sunabilirsiniz. Kete, daha çok kahvaltı masalarının vazgeçilmezi olarak bilinse de sade keteyi çorbaların yanında da tüketebilirsiniz. Eğer yöresel hamur işi tariflerini seviyorsanız, Dızmana tarifimiz çay saatlerinize ve kahvaltı keyfinize çok yakışacak! Bir porsiyon kete (100 gram), yaklaşık 335 kaloridir. İçerisinde 53 gram karbonhidrat, 7.65 gram protein, 8.55 gram yağ bulunmaktadır. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan, kilo kaybetme sürecindekiler için porsiyon kontrolüyle tüketilmesi önerilir.          

Kete Tarifi Malzemeleri

    Hamuru İçin

    • 3 su bardağı süt
    • 30 gram (g) maya
    • 2 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 su bardağı ayçiçek yağı
    • yarım su bardağı tereyağı, eritilmiş
    • 2 su bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı tuz

    İç Harcı İçin

    • 200 gram (g) tereyağı
    • 5 su bardağı un

    Üzeri İçin

    • 1 adet yumurta, sarısı
    • 1 tatlı kaşığı yoğurt
    • 1 su bardağı ceviz, ince çekilmiş
    • 1 tatlı kaşığı tuz

    Kete Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Süt, yarım su bardağı sıvı yağ, maya, tuz ve unu yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
    2. Hamuru mayalanması için üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika kadar bekletin.
    3. Harcı için tereyağı, un, tuz ve cevizi kısık ateşte rengi dönüp kokusu çıkana dek kavurun.
    4. Soğuması için bir kenara alın.
    5. Mayalanan hamurdan orta boy bezeler koparın, oklava ya da merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar ince açın.
    6. Açtığınız hamurların üzerine tereyağı veya sıvı yağ sürün.
    7. İki tarafını ortada üst üste getirerek dikdörtgen şeklinde kapatın. Diğer iki kenarı da aynı şekilde kapatıp kare haline getirin.
    8. Ortasına soğuyan unlu içten bir kaşık koyun.
    9. Önce köşelerini sonra kenarlarını ortada birleştirerek keteyi toparlayın. Aynı işlemleri tüm bezeler için uygulayın.
    10. Keteleri elinizle biraz bastırıp inceltin. Ardından üzerlerine yumurta sarısı sürün.
    11. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
    12. Fırını 200 dereceye ayarlayıp keteler renk alana kadar pişirin.
    13. Fırından çıkar çıkmaz keteleri sıcak olarak servis edin.

    Afiyet olsun! Kete Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Knorr ile Yöresel Tarifler

    Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020