En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi
Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 1 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 4

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi tam size göre. Hem probiyotik kaynağı hem de bakliyatların yanına eşlik eden vazgeçilmez lezzetin ta kendisi: Lahana Turşusu. Fazla vaktinizi almayacak bu pratik turşu tarifi sizin için 10 günde hazır hale geliyor. Her sulu yemeğin yanına yakışan lahana turşusu sofranızda yerini almak için hazır bekliyor. Kuru fasulye, nohut ve mercimek yemeklerinin, yani aslında her türlü bakliyatın yanında gözler ilk olarak onu arıyor. Sebebi ekşiliğinin proteinlerin ağırlığını kesmesi ve yemeklere fazladan bir doku vermesi de diyebiliriz. Turşu kurmak her yörede farklı yöntemlerle ilerlese de sonuç aynı kapıya çıkıyor. Ama yine de kimisi sadece sirke, kimisi tuz ve su, kimiyse limon ve/veya tuzu koyarak turşu hazırlamayı tercih ediyor. Bizim tercihimizse baharatlarla turşunun aromasını artırmak yönünde. Lahana turşusunu kurarken farklı sebzelerden destek aldığınız zamansa tadı çok daha lezzetli oluyor. Turşu kurmak için birkaç ay beklemek istemiyorsanız, sizi yaz turşusu tarifimize doğru alalım! Bir porsiyon Lahana Turşusu (90 gram), yaklaşık 15 kaloridir. Evde kendi yapacağınız doğal turşular, probiyotik içerdiği için besin kontrolüyle tüketmeniz bağırsak sağlığınız için oldukça faydalıdır. Lahana turşusu kavurması, daha çok Karadeniz bölgesinde yapılan bir yemek. Karadenizliler fasulye turşusu kavurmasını daha sık tercih etseler de lahana kavurması da bölgenin sevilen tatlarından. Yapılışı da oldukça basit: Doğranmış soğanlar salça ile kavrulur ve üzerine suyunu süzdüğümüz lahana turşusu eklenir. Üzerine yarım çay bardağı su ekleyerek yaklaşık 20 dakika pişirilir. Fazla vaktinizi almayacak bu pratik turşu tarifi sizin için 10 günde hazır hale geliyor. Turşu suyu hazırlarken sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz   Kıtır kıtır olması için limondan ziyade üzüm sirkeli ya da elma sirkeli beyaz lahana turşusu yapılır. Sirkesiz lahana turşusu elbette yapılır. Burada lahanalar sirke yerine tuz ile fermente olacaktır. Avrupa mutfağının ana tatlarından, Avusturya ve Alman mutfağı için de vazgeçilmezlerden olan Alman turşusu sauerkraut, sirkesiz hazırlanan bir lahana turşusudur. Yapılışında fermantasyonu hızlandırıcı sirke, limon gibi bir madde olmadığından havayla teması sayesinde faydalı bakteriler oluşuyor. Sıcak su ile beyaz lahana turşusu kurmak isterseniz, kaynayıp soğuyan değil, kaynar su kullanmanız gerekiyor. Sirkeyle birleşen kaynar su ılıklaşıyor ve kavanozu ters çevirip birkaç saat beklettiğimizde kavanozlar daha iyi vakumlanıyor. Lahanalar da çıtır çıtır oluyor. Güçlü bir antioksidan olan beyaz lahana iltihap önleyici, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu özelliklere sahiptir. İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. İyi bir lif kaynağı olan lahana, sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Alkali bir sebze olan lahana B6 vitamini ve folat açısından zengindir. Bitki sterolleri denen kolesterol düşürücü özelliğiyle kötü kolesterolü önler. Her sulu yemeğin yanına, burgerlere, sandviçlere çok yakışan kırmızı lahana turşusu lokanta usulü hazırlanarak dışarıda yediklerinizi unutturacak lezzete dönüşebiliyor. Kırmızı lahana turşusunun yapımı için tüm püf noktaları Kırmızı Lahana Turşusu tarifimizde… Turşu genelde lahana, acur, salatalık, biber gibi ayrı ayrı malzemelerden yapılsa da hepsinin bir arada olduğu hem leziz hem de renkli karışık kavanozlar da pek çok yemekle nefis eşlikçiler oluyor. Karışık kışlık turşu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları tarifimizde… Bazı yörelerde hıta, bazı yerlerde yılan kavunu olarak biliniyor. Kendisi bir hıyar çeşidi olarak anılsa da gerçekte bir kavun varyetesi. Özellikle Mardin ve Güneydoğu Anadolu’da sıklıkla yetişen acuru turşu kavanozlarına koymak kimin aklına geldi bilmiyoruz ama damaklarımızı neşelendiren bu kütür kütür lezzet için ne kadar teşekkür etsek azdır! Turşu herkesin favori yancısı olmasa da acur bu fikri tam tersine çevirmeye kararlı. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Sizi, kışa hazırlığın habercisi olan enfes acur turşusu tarifimize alalım. Zencefilden de turşu kurulur mu demeyin, kurulur. Hem de öyle lezzetli ve sağlıklı olur ki! Uzakdoğu mutfağına özgü zencefil turşusu, Türkiye’de de son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı. Güçlü bir aroması ve oldukça baskın bir tadı olan, “gari” olarak da bilinen ince dilimlenmiş zencefil turşusu, tatlar arasında geçişi sağlamak için bir tür damak temizleyici olarak tercih edilen bir lezzet. Normal turşuların aksine haftalarca beklemesine gerek olmayan zencefil turşusunun tarifi için yazımıza göz atın. Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez probiyotik kaynağına dönüştürdüğümüz bir tarif ile karşınızdayız: Kırmızı Domates Turşusu. Sirke ve limon tuzuyla hazırladığımız kırmızı domates turşusu, özellikle kışın sofranızdan eksik etmeyeceğiniz bir besin. Hem iştah açıcı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacak kırmızı domates turşusu nasıl kurulur diyorsanız, yazımıza göz atın. Farklı anlamlarda kullanılsa da olgunlaşmamış kavun olarak bilinen kelek, vazgeçilmez turşulardan biridir. Tadı kavun ile salatalık arasında olan keleğin turşusu aç karnına yendiği zaman hazmı da kolaylaştırıyor. Ana yemeklere garnitür olarak harika bir şekilde eşlik eden kelek turşusu özgün aromasıyla sofralarda fark yaratıyor. Kelek turşusu nasıl kurulur diye soruyorsanız, sizi sofraların baş köşesine oturacak tarifimize alalım.

Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi Malzemeleri

  • 2,5 kilo (kg) lahana, turşuluk
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kırmızı biber
  • 10 diş sarımsak, dilimlenmiş
  • 4 adet acı biber
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 demet maydanoz
  • 2,5 su bardağı sirke
  • 2,5 su bardağı içme suyu
  • 5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 8 adet nohut

Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Dış yapraklarını ayıkladığınız ve yıkadığınız sert ve sık yapraklı lahananın orta kısmında bulunan kök kısmını keskin bir bıçak yardımıyla çıkartın.
  2.  
  3. En az dört eşit parçaya böldüğünüz lahanayı istediğiniz büyüklükte doğrayın. 
  4. Özellikle kök kısmına doğru giden sert yaprakları ne kadar çok küçültürseniz turşunun o kadar kısa sürede olacağını hatırlatalım. Bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün.
  5. Kabuğunu soyduğunuz havuçları verev şekilde doğrayın. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız kırmızı biberleri de doğrayın.
  6. Son olarak sarımsakları ince ince doğrayın. 
  7.  
  8. Kaynar suyla sterilize etttiğiniz cam turşu kavanozunun dibine nohutları yerleştirin.
  9. Derin bir karıştırma kabına aldığınız doğranmış lahanaları, kaya tuzu, sirke ve sarımsaklarla yaklaşık 5 dakika kadar ovduktan sonra boşluk bırakmayacak şekilde kavanoza yerleştirin.
  10.  
  11. Aralarda doğranmış havuç, etli kırmızı biber ve maydanoz dallarına yer verin.
  12. Lezzet ve aroma vermesi için acı biber ve defne yaprağını turşu kavanozuna alın.
  13. Turşu malzemelerini kavanoza yerleştirdikten sonra karıştırma kabında kalan sirkeli karışımı, içme suyu ile açtıktan sonra turşu kavanozuna aktarın.
  14. Kullandığınız kavanozun üst sınırına gelene kadar su eklemeye devam edin. Kapağını kapattığınız turşu kavanozunu oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
  15.  
  16. En az 10 gün süreyle ara ara kontrol ederek beklettikten sonra turşunuz hazır. 
  17. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun! Kıtır Kıtır Lahana Turşusu Tarifi ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

03Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020