En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Kuymak Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Kuymak Tarifi
Kuymak Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 10 dk

Pişirme Süresi : 5 dk

Kaç Kişilik : 4

Kuymak Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Kuymak, Samsun’dan Artvin’e kadar tüm Karadeniz bölgesinde oldukça popüler olan ve daha çok kahvaltıda tüketilen bir lezzet. Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir. Karadeniz’in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor. Kuymağı ilginç kılan özelliklerinden biri de peynirin tellenerek yiyeceği sünebilir hale getirerek uzayan bir lezzete dönüşmesi. Aslında Anadolu’nun pek çok şehrinde yapılan buğday ya da arpa lapası da kuymak diye anılabiliyor. Bu yemeğin farkı ise içerisine peynir ilave edilmesi oluyor. İyi bir kuymak sadece Karadeniz’de yapılmıyor. Doğal ve taze ürünler ile dünyanın neresinde olursak olalım geleneksel kuymak soframızda yerini alabilir. Ama peynir taze değilse erimez, tereyağı taze değilse istediğimiz kokuyu alamaz ve geleneksel tada ulaşamayız. Bir de kuymak yapıldıktan hemen sonra tüketilmelidir. Kuymak hazırlarken bakır tava kullanmak geleneksel lezzete erişmek için önemli bir detay aslında. Doğru ürünler ile tam ölçülü kuymak tarifi yapmak aslında çok kolay. Haydi şimdi bu uzayan lezzetin püf noktalarını bulacağınız tarifimize geçelim. Eğer küçük sofralarınızda kuymak hazırlamak istiyor ama ölçüsünü netleştiremiyorsanız sizi hemen 2 kişilik kuymak tarifine davet edelim! Trabzon usulü kuymak yapılırken önce tereyağı eritilipi mısır unu ile kavuruluyor. Yağını salınca üzerine soğuk su ilave ediliyor. Yöreye özgü imansız ve kolot peyniri ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Kaynadıktan sonra dibini biraz kızartıp servise hazır hale getiriyoruz. Rize’de yapılan kuymakta kullanılan mısır unu diğer yörelere göre daha kalın çekilmiş oluyor. Yine aynı teknikle tereyağı kavrulduktan sonra kaynar su ekleniyor ve kıvam almaya başladıktan sonra da peynir ekleniyor. Kuymak ve mıhlama farkı, yörelere özgü kullanılan peynir ve kullanılan mısır ununun oranına bağlı aslında. Trabzonluların peyniri bol kullanarak yaptığına kuymak, Rizelilerin mısır ununu fazla kullanarak yaptığına mıhlama deniliyor.

Kuymak Tarifi Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı ılık su
  • yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı tel peynir

Kuymak Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tereyağı orta ateşteki sahanda eritin. Mümkünse bakır bir tava kullanın.
  2. Eriyip köpürmeye başladığında mısır ununu ekleyip, orta ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak renk alana dek 5 dakika kavurun.
  3. Renk aldığında ılık suyu dört seferde karıştırıp, kıvam alıp tekrar ısınana dek ekleyin.
  4. Suyunu alınca tuz ve peyniri ekleyip, altını kısın. Kenarlarından toplayarak ortaya doğru 1 dakika karıştırın.
  5. Fazla karıştırmamaya özen gösterin ve servis edin.

Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Kuymak Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Yılbaşı

Yılbaşıyemektarifirehberi

03Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020