En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Lakerda Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Lakerda Tarifi
Lakerda Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

5 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 8

En lezzetli ve tam kıvamında Lakerda Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Ülkemiz bir yarımada ülkesi olmasına rağmen, bizim mutfak kültürümüzde balık çok büyük bir yere sahip değil. Deniz kıyısındaki bölgelerimiz olan Ege ve Akdeniz’e kıyasla, Karadeniz mutfağında çok daha fazla tarifte balık yer alıyor. En bilindik balıklı tarif, hepimizin favorilerinden olan geleneksel fast-food’umuz balık ekmektir! Bugün sizlere farklı bir balık tarifini anlatacağız. Aslında mezeseverlerin çok yakından tanıdığı lakerda tarifi, turşu kurmak ya da evde sirke yapmak gibi uzun bir sürece yayıldığı için evde hazırlamaktan biraz çekinilen bir tarif. Genelde iyi bir balıkçıdan satın alınarak tüketilen lakerdayı, birazdan anlatacağımız tarif ile mutlaka evde deneyin. Kendi damak zevkinize göre hazırlayacağınız lakerdayı çok seveceğinize eminiz! Daha önce duymadıysanız “lakerda nedir?” diye merak etmiş olabilirsiniz, hemen açıklayalım! Lakerda ismi, İspanyolca “La kerrida” kelimesinden geliyor. “La kerrida” İspanyolca’da “isteyince olan/istendikten sonra olan şey” anlamına geliyor. Uzun süreli saklanabilmesi için, özel şekilde hazırlanmış yani bir nevi salamura edilmiş balık etidir. İspanya’da Malaga kıyılarında yaşayan ve her gün balığa çıkan Behmuaras, tuttuğu balıkların yarısını satar kalan yarısını ise evine getirir. Üç çocuk babası olan balıkçının en küçük çocuğu ise, Torik balığını çok sever. Balıkçı da çocuğu için eve hep Torik balığı ile dönmek ister ama bu her zaman mümkün olmaz. İki ay boyunca hiç Torik balığı yakalayamayan Behmuaras, çocuğu için Torik balığı yakalamasına yardım etmesi için dua eder. Şabat hazırlıklarının başladığı perşembe günü denize açıldığında ise büyük bir sürüye denk gelir ve tam 30 adet Torik yakalar. Her zaman bulunmadığı için Torik balıklarını salamura ederek uzun süre muhafaza etmek ister. Böylece, bugün lakerda olarak bildiğimiz yöntem ilk kez uygulanmış olur! Sonraları Behmuaras’ın bu keşfi yayılır ve İspanyollar bu yiyeceğe “lakerda” yani “la kerrida” adını verirler! Farklı balık tarifinden bahsetmişken, fırında ya da tavada balık yapmaktan sıkılanlar için iki tarifimizi buraya bırakalım: Balık köftesi ve balık çorbası! Mutlaka göz atın! Esasen Torik balığı ile hazırlanan lakerda, günümüzde torik az bulunduğu için Palamut balıklarının temizlenmiş takoz etleri ile de hazırlanabilir. Lakerda Nasıl Saklanır? Lakerdayı hazırladıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir. Buzdolabında 30 gün dayanabilen lakerdanın fazlasının üzerini yağlayıp derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Lakerda Tarifi Malzemeleri

  • 2 adet torik
  • 2 kilo (kg) kaya tuzu

Servis için

  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kırmızı soğan, ince dilimlenmiş

Lakerda Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Balıkların kafalarını alıp, karın bölgelerini temizlettirin.
  2. Enine (takoz) yaklaşık 3 parmak kalınlığında dilimler olarak hazırlatın.
  3. Geniş ve derin bir borcama balıkları dizip, üzerine buzlu su ekleyin.
  4. Günde 2 defa buzlu suyu süzüp yenileyerek 2 gün bekletin.
  5. Uzun bir şiş/kürdan yardımıyla balığın kemik/ilik kısımlarında kalan kırmızı kan ve ilikleri temizleyin.
  6. Dolaptan çıkarıp, ızgara tel üzerine alıp fazla suyunu 1 saat bekletin. Kurulayın.
  7. Kaya tuzunu borcama ekleyip, balıkları yatırın ve üzerini kaplayacak şekilde tuzlayıp kapatın.
  8. Buzdolabında 3 gün sürekli çevirerek dinlendirin.
  9. Balıkları yıkayıp, buzlu suya alın.
  10. Buzdolabında her gün suyunu süzüp değiştirerek 3 gün bekletin.
  11. Süzüp, kurulayın.
  12. Kemik ve derilerini alıp, dilimleyin.
  13. Üzerine bol zeytinyağı ve dilimlenmiş kırmızı soğan ile servis edin.

Bu nefis Lakerda Tarifi tarifi favoriniz olacak. YEMEK TARİFİ REHBERİ ailesi olarak afiyetler dileriz.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020