En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Mumbar Dolması

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Mumbar Dolması
Mumbar Dolması

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 4

Geleneksel lezzetlerimizden Mumbar Dolması, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Pirinç, soğan, salça ve baharatların mükemmel uyumda olduğu mumbar dolmasını yedikten sonra verdiğiniz emeğe ne kadar değer olduğunu göreceksiniz! Büyük ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağına bumbar denir; halk arasında sıklıkla mumbar diye söylenir. Bağırsak doğal yöntemlerle iyice dezenfekte edildikten sonra hazırlanan iç harç ile doldurulur.  Yaz mevsiminden daha çok kış aylarında yapılır. Aynı zamanda damak zevkinize göre iç harcını bulgurla da hazırlayabilirsiniz. Sakatat denildiğinde akla gelen ilk yemeklerden biri olan mumbar dolmasını misafirlerinize yapabilir ve takdirleri toplayabilirsiniz.  Yapımı meşakkatli olsa da adımları ve püf noktalarını doğru uygularsanız mumbar dolması tarifini hiç yememiş olanlara bile sevdirebilirsiniz. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin bazı illerinde sıkça yapılır. Haydio zaman hazırsanız mutfağa geçelim ve mumbar dolması yapımına geçelim. Huzurlarınızda mumbar dolması malzemeleri; İç harcı için 2 adet koyun mumbarı 1 adet domates 1 adet soğan 2 adet yeşil biber 2 diş sarımsak 2-3 dal maydanoz 1 tatlı kaşığı biber salçası Yarım tatlı kaşığı tuz Yarım tatlı kaşığı Knorr Kimyon Yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber 1 su bardağı sıvı yağ Temizlemek için 1 su bardağı sirke 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı limon tuzu 1.5 su bardağı dolmalık bardağı Mumbar dolması nasıl yapılır gelin inceleyelim. Bumbarları bol suyla yıkayarak başlıyoruz tarifimize. Dezenfekte olması için daha sonra geniş bir kaba alıyoruz. Sirke ve bol suyla doldurup bumbarları 15 dakika kadar bu karışımda bekletiyoruz. Sonra limon tuzu attığığımız suda iyice unlardan arındırma işlemine devam ediyoruz. Bu şekilde bumbarın kokusu da azalacaktır. Bumbarları temizledikten sonra iç harcını hazırlamaya başlıyoruz. Bumbarlar hariç tüm malzemeleri dolma içi hazırlıyor gibi hazırlıyoruz. Diğer yandan ince uçlu dolma oyacağı yardımıyla bumbarları doldurmaya başlıyoruz. Hazırladığımız harcı bumbara gevşek şekilde dolduruyoruz. Bumbarın içinin dökülmemesi için iki ucu da iple bağlayıp kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bumbarlar pişince suyun içinden alıp kızgın ayçiçek yağında baharatlarla beraber çevirip servis ediyoruz. Mumbar dolması pişirme süresi yaklaşık olarak 30 dakikadır. Mumbar dolması hazırlama süreci 30 dakika civarındadır. Kıymayı alırken çift çekim kıyma olmasına özen gösterin. Fazla tuzunu atıp iyice yumuşaması için en az 3 saat önceden suyun içerisinde bekletin. Servis ederken mutlaka kimyonla servis edin. Dilerseniz mumbar piştikten sonra tavada kızgın zeytinyağında kızartabilirsiniz. Piştikten sonra üzerine sarımsak ve kimyon ekleyerek servis edebilirsiniz. Mumbar dolması yapılışı kadar servis aşaması da oldukça önemlidir. Bir porsiyon mumbar dolması kalori miktarı yaklaşık 231 civarıdır. İçerisinde 20,15 gram yağ, 12,39 gram protein bulunur. Porsiyon kontrolüyle tüketildiğinde, tüm sakatatlar gibi bumbar da oldukça faydalı bir gıdadır. Mumbar dolmasını akşam yemeğinde tercih edecekseniz yanında bol malzemeli sarımsaklı bir kâse cacık ya da bol yeşilliklerden oluşan salata tercih edebilirsiniz. Ev yapımı ekmeklerinizi de kızartıp ekmek eşliğinde tüketebilirsiniz. Mumbar dolması tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunacağız. Öncellikle Beyran çorbası tarifini, ardından Mardin kaburga dolması ve son olarak da kuru Antep dolması tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. Mumbar dolması birçok ilde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Bu lezetli yemeğin yapıldığı iller ise Diyarbakır, Urfa, Adana, Mardin, Siirt ileridir. Karbonhidrat: Yaklaşık 15-20 gram Protein: Yaklaşık 8-10 gram Yağ: Yaklaşık 6-8 gram Lif: Yaklaşık 2-3 gram Besin değerleri, kullanılan iç malzemelerin türüne, miktarına ve dış hamurun yapımında kullanılan malzemelere bağlı olarak değişebilir. Özellikle et içeren mumbar dolmalar, protein ve yağ açısından daha yüksek olabilir.

Mumbar Dolması Malzemeleri

    İç harcı için

    • 2 adet koyun mumbarı
    • 1 adet domates
    • 1 adet soğan
    • 2 adet yeşil biber
    • 2 diş sarımsak
    • 2-3 dal maydanoz
    • 1 tatlı kaşığı biber salçası
    • yarım tatlı kaşığı tuz
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Kimyon
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
    • 1 su bardağı sıvı yağ

    Temizlemek için

    • 1 su bardağı sirke
    • 1 su bardağı un
    • 1 yemek kaşığı limon tuzu
    • 1.5 su bardağı dolmalık bardağı

    Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

    1. Bumbarları bol suyla yıkayın.
    2.  
    3. Dezenfekte olması için daha sonra geniş bir kaba alın. 
    4. Sirke ve bol suyla doldurup bumbarları 15 dakika kadar bu karışımda bekletin. Sonra limon tuzu attığınız suda iyice unlardan arındırma işlemine devam edin. Bu şekilde bumbarın kokusu da azalacaktır. 
    5. Bumbarları temizledikten sonra iç harcını hazırlamaya başlayın.
    6. Bumbarlar hariç tüm malzemeleri dolma içi hazırlıyor gibi hazırlayın.
    7. Diğer yandan ince uçlu dolma oyacağı yardımıyla bumbarları doldurmaya başlayın.
    8. Hazırladığınız harcı bumbara gevşek şekilde doldurun.
    9. Bumbarın içinin dökülmemesi için iki ucu da iple bağlayın ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirin.
    10.  
    11. Bumbarın içinin dökülmemesi için iki ucu da iple bağlayın ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirin.
    12. Bumbarlar pişince suyun içinden alın ve kızgın ayçiçek yağında baharatlarla beraber çevirip servis yapın. 

    Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Mumbar Dolması ile sevdiklerinizi mutlu edin.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    03Knorr ile Yöresel Tarifler

    Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020