En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Pepeçura Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Pepeçura Tarifi
Pepeçura Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

7 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 10 dk

Kaç Kişilik : 4

YEMEK TARİFİ REHBERİ mutfağında bugün harika bir lezzet var: Pepeçura Tarifi. Tam bir sonbahar – kış tatlısı diyebileceğimiz, lezzetli mi lezzetli bir tatlı tarifi ile karşınızdayız. Aslında hafifliği ile yaz aylarında da tüketilebilir ama en güzel, en tatlı ve en kokulu üzüm için bir süre beklemek en uygunudur. Pepeçura tatlısı tarifi için oldukça başarılı bir reçete hazırladık. Fakat reçetemize geçmeden önce pepeçura nedir gelin hızlıca bir öğrenelim. ‘’Pepeç’’ kelimesi olgunlaşmış ya da ballanmış meyve anlamına gelmektedir. Bu leziz tatlımız için kısaca “üzümden yapılan muhallebi” diyebiliriz. Ballanmış üzüm, nişasta ve mısır unuyla yapılmaktadır. Rengiyle büyüleyen pepeçura, Rumca kökenli bir isimdir. Yunanistan’da ‘’moustalevria’’ Gürcistan’da ‘’pelamushi’’ ve lazca ise ‘’termon” veya “termoni”dir. Üzüm şırasının nişasta ile birleştikten sonra enfes bir kıvam alması ile elde edilen pepeçura hangi yöreye ait gelin göz atalım. Pepeçura, Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılan ve bol miktarda tüketilen bir tatlı. Pepeçura’nın özellikle Rize Çayeli ilçesinde yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Mor üzüm tatlısı olarak da bilinen pepeçura tatlısı için; coğrafyamızın bize sunduğu en güzel meyvelerden bir tanesi olan mor üzümler hazırsa sizleri mutfağa kadar alalım.  Pepeçura için derin bir tencereye üzüm, su ve şekeri ekleyip, kapağı kapalı olarak kaynatıyoruz. Üzümlerimiz kaynamaya başlayınca altını kısıp, bir süre daha pişiriyor ve süzüyoruz. Süzgeçte kalan üzümleri ezip, üzümlü suya ekliyoruz. Ardından üzümlü suyu tencereye alıp barbunyaları ekliyor ve kısık ateşte kapağı kapalı olacak şekilde pişiriyoruz. Küçük bir kabın içerisine karışımdan bir kepçe alıp, mısır unu ve nişastayı ekliyor ve iyice karıştırıyoruz. Karışımı tencereye karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Kıvam alana dek karıştırarak kısık ateşte pişirip, kenara alıyoruz. Tatlımızı kaselere porsiyonlayıp, buzdolabına dinlenmesi için bırakıyoruz. Son olarak üzerine Antep fıstığı ekleyip servis ediyoruz. Pepeçura kesinlikle davet sofralarınıza çok yakışacak aynı zamanda gün sofralarınıza da renk katacak.  Gelin şimdi de sofralarımıza renk katacak olan bu tatlımızı nasıl servis edeceğimize göz atalım. Akşam yemeği menünüzde başlangıç olarak mercimek çorbası, ana yemek olarak pazı dolması ve meze olarak havuç tarator servis edebilirsiniz. Ardından servis edeceğiniz pepeçura, bu menüye çok yakışacaktır. Tatlımızın yanına içecek olarak da taze demlenmiş bir fincan çay ya da bol köpüklü bir Türk kahvesi kesinlikle çok yakışacaktır. Muhallebili tatlılarda nişasta ya da unu yavaş yavaş eklemelisiniz. Pürüzsüz kıvam alması için çırpıcıdan yardım alabilirsiniz. Sıra geldi tüm tatlı tariflerinde olduğu gibi pepeçura tatlısının da kaç kalori olduğunu öğrenmeye! Pepeçura tatlısının bir porsiyonunda yaklaşık olarak 228 kalori bulunmaktadır. Oldukça düşük kalorili olan bu tatlımızı diyet menülerinizde de gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz. Peperuça tarifini deneyip beğenenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut. İlk olarak evlerimizde sıklıkla yaptığımız kedidilli çilekli muhallebi, ardından lavantalı muhallebi ve son olarak da karpatka tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. Bu tarif ile sofralarınız şenlenecek.

Pepeçura Tarifi Malzemeleri

  • 1 kilo (kg) siyah kokulu üzüm
  • 5 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı barbunya, haşlanmış

üzeri için

  • 4 tatlı kaşığı toz antep fıstığı

Pepeçura Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Derin bir tencereye üzüm, su ve şekeri ekleyip, orta ateşte kapağı kapalı olarak kaynatın.
  2. Kaynayınca altını kısıp, 5′ pişirin. Süzün. Süzgeçte kalan üzümleri ezip, üzümlü suya ekleyin.
  3. Üzümlü suyu tencereye alıp, barbunyaları ekleyin. 10′ kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
  4. Küçük bir kabın içerisine karışımdan bir kepçe alıp, mısır unu ve nişastayı ekleyin ve iyice karıştırın.
  5. Karışımı tencereye karıştırarak yavaş yavaş ekleyin.
  6. Kıvam alana dek karıştırarak kısık ateşte pişirip, kenara alın.
  7. Kaselere porsiyonlayıp, buzdolabında 3 saat dinlenmeye alın. Üzerine antep fıstığı ile servis edin.

Şimdiden ellerinize sağlık! Pepeçura Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Yılbaşı

Yılbaşıyemektarifirehberi

03Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020