En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Pırasalı Gözleme Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Pırasalı Gözleme Tarifi
Pırasalı Gözleme Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

5 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 10 dk

Pişirme Süresi : 20 dk

Kaç Kişilik : 4

Pırasalı Gözleme Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Türk mutfaklarının en sevilen en çok tercih edilen tariflerinden bir tanesi olan gözleme sizlerin gönlünü fethetmeye geldik bugün. Gözleme, ince hamurun içine çeşitli malzemelerin konulup katlanarak pişirildiği geleneksel bir Türk yemeğidir diyebiliriz. Pırasalı gözleme ise bu tarifin içine pırasa eklenerek hazırlanan bir çeşididir. Gözleme çeşitlerinden ıspanaklı pırasalı gözleme tarifini de deneyebilirsiniz. Pırasalı gözleme genellikle börek veya pide hamuru gibi ince açılan hamurların içine, doğranmış pırasa, baharatlar ve bazen peynir gibi malzemeler eklenerek hazırlanmaktadır. İnce hamur, genellikle yuvarlak veya kare şekillerde açılır, ardından iç malzemeler konularak katlanır veya kapatılır. Daha sonra ya tavada ya da sacda pişirilir. Gözleme, hamurun kızardığı ve iç malzemelerin iyice piştiği bir noktaya gelene kadar her iki tarafı da çevrilerek pişirilir. Pırasalı gözleme hazır yufkadan yapıldığında işler daha da kolaylaşır.  Haydi o zaman gelen pırasalı gözleme içi için gerekli malzemelerin neler olduğuna ve diğer tüm malzemelere hızlıca göz atalım. Pırasalı gözleme için gerekli olan malzemeler listesi; -2 adet yufka -4 yemek kaşığı ayçiçek yağı -Yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber -1 tatlı kaşığı tuz -1 kilo pırasa, ince halka dilimlenmiş -1 yemek kaşığı tereyağı -1 adet yumurta Pırasalı gözleme el açması olunca lezzetine doyum olmuyor.  Biz bugün hazır yufkadan hazırlamayı tercih ettik ama siz dilerseniz evde kendi hamurunuzu açabilirsiniz. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı ayçiçek yağını orta ateşteki tavada ısıtıyoruz. Pırasaları ekleyip, orta ateşte 5 dakika soteliyoruz. Ardından içerisine karabiber ve tuzu ekleyip ocaktan alıyoruz. Yumurta ile 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını karıştırıyoruz. Yufkayı tezgaha açıp, kenarlarını düz olacak şekilde katlıyor ve karışımı fırça ile üzerine sürüyoruz. Ortasına harcın yarısını yayıp, hamurun üçte birini üzerine katlıyoruz. Kalan hamurun yarısını da altına katlayıp, fırça ile altını ve üstünü yağlıyoruz. Kalan yufka ve harcı da aynı şekilde hazırladıktan sonra orta/kısık ateşte yapışmaz bir tavanın üzerinde her bir yüzünü renk alana dek yaklaşık 5’er dakika pişiriyoruz. Dilimleyip eşlikçilerle servis ediyoruz. Gözlemeyi pişirirken fazla yağ kullanmamalısınız. Aynı zamanda pırasaların iyice yıkandıktan sonra oldukça küçük doğranmasına dikkat etmelisiniz. Pırasaların suyunu salmaması için yüksek ateşte sotelemelisiniz. Pırasalı gözlemeyi, yeşillikler ve soslarla bir wrap içine alarak servis edebilirsiniz. Bu şekilde taşıması kolay ve pratik bir öğün elde edebilirsiniz. Yanında taze ve soğuk yoğurt ile servis edebilirsiniz. Yoğurt, gözlemenin lezzetini dengeleyerek ferahlatıcı bir dokunuş katar. Turşu veya turşu sosu, pırasalı gözlemenin yanında kontrast bir tat ve ferahlık sağlar. Özellikle acı veya közlenmiş biberli turşular tercih edebilirsiniz. Lezzetiyle dillere destan olan pırasalı gözleme kalori miktarına göz atalım biraz. Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 500 kalori bulunmaktadır. Hamur işi kategorisinde yer alan bu tarifi diyet menüleri için öneremediğimizin altını çizmek isteriz. Pırasalı gözleme tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunmak istiyoruz. İlk olarak patlıcanlı gözleme, ardından pırasalı kek ve son olarak da patatesli gözleme tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.  

Pırasalı Gözleme Tarifi Malzemeleri

  • 2 adet yufka
  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kilo (kg) pırasa, ince halka dilimlenmiş
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta

Pırasalı Gözleme Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı ayçiçek yağını orta ateşteki tavada ısıtın.
  2. Pırasaları ekleyip, orta ateşte 5′ soteleyin.
  3. Karabiber ve tuzu ekleyip ocaktan alın.
  4. Yumurta ile 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını karıştırın.
  5. Yufkayı tezgaha açıp, kenarlarını düz olacak şekilde katlayın. Karışımı fırça ile üzerine sürün.
  6. Ortasına harcın yarısını yayıp, hamurun üçte birini üzerine katlayın.
  7. Kalan hamurun yarısını da altına katlayın. Fırça ile altını ve üstünü yağlayın. Kalan yufka ve harcı da aynı şekilde hazırlayın.
  8. Orta/kısık ateşte yapışmaz bir tavanın üzerinde her bir yüzünü renk alana dek yaklaşık 5’er dakika pişirin. Dilimleyip, servis edin.

Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Pırasalı Gözleme Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Tavuk Mangal Sosu

Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020