En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Şam Böreği Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Şam Böreği Tarifi
Şam Böreği Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

8 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 8

Şam Böreği Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Vazgeçilmez yöresel lezzetlerimizden bir tanesi olan Şam böreği tarifi ile geldik bugün karşınıza. Sıkça karşılaştığımız sorulardan bir tanesi olan ‘’Şam börek ne demek?’’ sorusunu yanıtlayarak yazımıza hızlı bir giriş yapalım! Şam böreği, yarım ay şeklinde olan, içerisine harç doldurulan, kenarları çatal ile kapatılan bir börek çeşididir. Bu böreği birçok börek tarifinden ayıran özelliği ise kızgın yağda pişirilmesi ve oldukça pratik olmasıdır. Bu arada “Şam böreği kızartılır mı?” sorusunun cevabını da vermiş oluyoruz. Evet, kızartılır. 🙂  Geldik Güneydoğu Anadolu bölgesinin bize sunduğu bu eşsiz lezzetin özellikle hangi ilimize özgü olduğunu öğrenmeye. Şam börek (sembusek), Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Mardin iline özgü bir tariftir. Mardin ve Batman illerinde sıklıkla hazırlanıp servis edilen bu böreğimiz, zamanla diğer iller arasında da yayılmış ve pratikliği ile kahvaltılarda ve ara öğünlerde tercih edilmiştir. Şam börek hangi yöreye ait öğrendik. Gelin şimdi de diğer ülkelerde Şam böreği nasıl adlandırılır öğrenelim. Şam böreği, Kazakça ve Kırgızca “camca”, Özbekçe “somsa” olarak adlandırılmaktadır. Şam böreği hamuru nasıl yapılır tüm püf noktalarıyla öğrenmeye ne dersiniz? Haydi o zaman Şam böreği yapılışına geçelim. Şam böreği tarifi için hamur malzemelerini derin bir kaba alıp mikserin hamur yoğurma ucu ile düşük hızda, pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. Üzerine nemli bir bez örtüp bir süre dinlendiriyoruz. Küçük bir tencereye 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ekleyip orta ateşte ısıtıyoruz. Sonrasında kıymayı ekleyip 1 dakika kavuruyoruz. Soğanları ekleyip karıştırıyoruz ve bir süre daha kavuruyoruz. Baharatlar ve maydanozu ekleyip karıştırıyor ve ocaktan alıyoruz. Şimdi de hamurdan küçük toplar alıp tatlı tabağı genişliğinde, unlu tezgâhta merdane ile açıyoruz. Ortasına harçtan 2 yemek kaşığı koyup yayıyoruz. İkiye katlayıp, ıslak bir çatal ile kenarlarını kapatıyoruz. Ayçiçek yağını derin bir tencerede ısıtıp, böreklerin her bir yüzünü 2’şer dakika kızartıyoruz. Kızarttığımız börekleri kâğıt havlu üzerine alarak fazla yağlarını çektiriyoruz. Son olarak sıcak sıcak servis ediyoruz. Şam böreği tek başına da gayet doyurucu ama yine de yanına bir şeyler servis etmek isteyenler için birkaç önerimiz var. Böreğimizin yanına domates ve salatalık dilimleri, dolu dolu bir şarküteri tabağı ve roka oldukça yakışacaktır. İçecek olarak da bir fincan taze çay tercih edebilirsiniz.  Böreğimizi öğle yemeğinde tercih edecekseniz eğer bol köpüklü ayran ile lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.  Şam böreği tarifinde hamurun kıvamı oldukça önemlidir. Ne sert ne de cıvık olmalıdır. Bir de böreği kızartmadan önce yağı kızdırmalı, sonrasında pişirirken de kısık ateşe almalısınız. Şimdi de Şam böreği kalori miktarına göz atalım. Şam böreği 1 porsiyonunda 450 kalori bulundurmaktadır. Diyet menüsü uygulayanlar için maalesef ki öneremiyoruz. Şam böreği tarifini deneyenlere 3 tane birbirinden lezzetli tarif önerimiz var. İlk olarak zarf böreği tarifi, ardından baklava yufkalı peynirli börek tarifi ve son olarak da kıymalı börek tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Şam Böreği Tarifi Malzemeleri

    Ana malzemeler

    • 3 su bardağı un
    • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
    • 1 yemek kaşığı yoğurt
    • 1 adet yumurta
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz
    • 1/2 yemek kaşığı ılık su

    iç harcı için

    • 400 gram (g) dana kıyma, az yağlı
    • 1/4 demet maydanoz, ince kıyılmış
    • 2 adet soğan, küp küp doğranmış
    • 1/2 tatlı kaşığı Knorr Karabiber
    • 1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber
    • 1 tatlı kaşığı tuz

    Kızartmak için

    • 2 su bardağı ayçiçek yağı

    Şam Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Hamur malzemelerini derin bir kaba alıp mikserin hamur yoğurma ucu ile düşük hızda pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğurun.
    2. Üzerine nemli bir bez örtüp, 30′ dinlendirin.
    3. Küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ekleyip orta ateşte ısıtın.
    4. Kıymayı ekleyip, 1′ kavurun. Soğanları ekleyip, karıştırın. 2′ daha kavurun.
    5. Baharatlar ve maydanozu ekleyip, karıştırın. Ocaktan alın.
    6. Hamurdan küçük toplar alıp, tatlı tabağı genişliğinde unlu tezgahta merdane ile açın.
    7. Ortasına harçtan 2 yemek kaşığı koyup, yayın. İkiye katlayıp, ıslak bir çatal ile kenarlarını kapatın.
    8. Ayçiçek yağını derin bir tencerede ısıtıp, böreklerin her bir yüzünü 2’şer dakika kızartın.
    9. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını alıp, sıcak servis edin.

    Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Şam Böreği Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    03Knorr ile Yöresel Tarifler

    Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020