En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Şam Tatlısı Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Şam Tatlısı Tarifi
Şam Tatlısı Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

7 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 15 dk

Kaç Kişilik : 12

En lezzetli ve tam kıvamında Şam Tatlısı Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. İzmir’e yolunuz düştüyse veya direkt İzmir’de bir süre yaşadıysanız tadını unutamayacağınız bir tatlıyla mutlaka tanışmışsınızdır. O efsane tatlı, şambali ve şam tatlısı isimleriyle biliniyor. “İzmir diyorsunuz ancak şam tatlısı Hatay’da da var” diyorsanız haklısınız, Hatay usulü şam tatlısı da İzmir usulü şambali tatlısının aynısıdır. İkisi de tarçınla aroma; kaymakla lezzet kazanır; yiyenleri her lokmada büyüler.  “Peki bu leziz tatlı evde nasıl hazırlanır, çok zor mudur?” diye düşünüyorsanız da cevaplayalım: kolay şambali tarifi reçetemizle mutfağa giren herkes kolaylıkla başarıyı yakalayabilir ve çay saatlerinde en şık sunumlarına yetiştirebilir. Haydi, şimdi sıra mutfağa girmekte. Önce tarifimizin malzemelerinden, ardından da yapılışından bahsedelim. Sonrasında püf noktalarımız ve servis önerilerimiz olacak. 🙂 Hakiki şambali tatlısı için gereken ana malzemeler: -1 su bardağı irmik -1 su bardağı şeker -3 yemek kaşığı ayçiçek yağı -1 su bardağı un -1 su bardağı yoğurt -1 adet kabartma tozu Tatlının üzeri için gereken malzemeler: -Yarım su bardağı badem (soyulmuş) Dilerseniz badem yerine ceviz kullanabilir ve cevizli şam tatlısı hazırlayabilirsiniz. Tatlının şerbeti için gereken malzemeler: -1 su bardağı şeker -2 su bardağı su -1 tatlı kaşığı limon İrmikli şam tatlısı tarifini hazırlamak aslında oldukça kolay. Bunun için öncelikle derin bir kap içerisine hamur malzemelerini alıp pürüzsüz bir kıvam alana dek mikser ile çırpın. Küçük bir fırın tepsisini veya borcamı yağlayın. Fırını 180 dereceye ısıtın. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine döküp güzelce düzleyin. Üzerine sıralı olarak bademleri yerleştirin. Renk alana dek yaklaşık 30 dakika fırınlayın. Bu esnada su ve şekeri kaynatıp, kaynayınca altını kısıp 5 dakika pişirin. Limon suyu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarın ve oda sıcaklığında dinlendirin. Soğuyan tatlıya ılık şerbeti gezdirip, çekene dek dinlendirin. Dikdörtgen dilimleyip ve servis edin. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun! Şam tatlısı tarifi orijinal oluşuyla en leziz halini alıyor. Bu yüzden tüm yapılış aşamalarını eksiksiz takip etmenizi öneriyoruz. İzmir’in meşhur şambali tatlısı, genellikle tarçınla ve kaymakla servis edilir. Siz de dilerseniz evinizde hazırladığınız bu tatlıyı kaymak ve tarçınla servis edebilirsiniz.  Kaymak yerine ayrıca Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma da kullanabilirsiniz. Bu şekilde tatlınız daha hafif ve serinletici olacaktır.  İçecek olarak ise önerimiz bir bardak ev yapımı meyveli buzlu çaydan yana.  Orjinal şam tatlısı tarifimizin bir porsiyonunda yaklaşık olarak 370 kalori bulunmaktadır.  Diyet menülerinde pek tercih edilemeyecek bu tarifimizi dilerseniz bir dilim olarak tüketebilirsiniz. Bu durumda da kalori miktarı 330 olacaktır.  Ayrıca günlük kalori alımınızı sıkı takip edip hesaplıyorsanız çorba, ana yemek ve yardımcı yemeklerinizin kalorilerini düşük tutup bir porsiyon şambali tatlısıyla kendinizi şımartabileceğinizi de eklemek istiyoruz. 🙂

Şam Tatlısı Tarifi Malzemeleri

    Malzemeler

    • 1 su bardağı irmik
    • 1 su bardağı şeker
    • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
    • 1 su bardağı un
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 adet kabartma tozu
    • yarım su bardağı soyulmuş badem
    • 1 su bardağı şeker
    • 2 su bardağı su
    • 1 tatlı kaşığı limon

    Şam Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Derin bir kaba içerisine hamur malzemelerini alıp pürüzsüz bir kıvam alana dek mikser ile çırpın. Küçük bir fırın tepsisi/borcam’ı yağlayın.
    2. Fırını 180 dereceye ısıtın. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine döküp, düzleyin. Üzerine sıralı olarak bademleri yerleştirin.
    3. Renk alana dek yaklaşık 30′ fırınlayın. Bu esnada su ve şekeri kaynatıp, kaynayınca altını kısıp 5′ pişirin. Limon suyu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
    4. Tatlıyı fırından çıkarıp, oda sıcaklığında dinlendirin. Soğuyan tatlıya ılık şerbeti gezdirip, çekene dek dinlendirin. Dikdörtgen dilimleyip, servis edin.

    Sofralarınızdan bereket, evinizden huzur eksik olmasın. Şam Tatlısı Tarifi ile sevdiklerinizi mutlu edin.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    03Knorr ile Yöresel Tarifler

    Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020