En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Şevketi Bostan Yemeği

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Şevketi Bostan Yemeği
Şevketi Bostan Yemeği

0 Kişinin Defterine Ekli

6 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 30 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 4

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Şevketi Bostan Yemeği tam size göre. Memleketi Ege bölgesinde olanlar, hatta özellikle de İzmirliler bilir ki, şevketi bostan hem faydalı hem de leziz bir sebzedir! Semt pazarlarında bol bol bulunan şevketi bostanlar etle ve terbiyeyle pişer, akşam yemeği sofralarının yıldızı olur.  Daha önce duymadıysanız ve kafanızda soru işaretleri oluştuysa önce biraz şevketi bostandan bahsetmek istiyoruz. Şevketi bostan, doğada kendiliğinden yetişen dikenli bir bitkidir. Özellikle Akdeniz ve Ege iklimlerini çok sever ve o bölgelerde sık sık görülür. Haliyle o bölgelerde sık sık yetiştiği ve yendiği için,  “şevketi bostan nerenin yemeğidir?” sorularına “Ege ve Akdeniz’in yemeğidir” diyebiliriz. En başta belirttiğimiz gibi genellikle etle pişirilir şevketi bostanlar ancak et sevmiyorsanız veya vejetaryenseniz etsiz şevketi bostan yemeği de hazırlayabilirsiniz. Etsiz zeytinyağlı şevketi bostan yemeği, soğuk olarak meze niyetine servis edilebilir. Damak zevkinize göre ekleyip çıkartabileceğiniz malzemelerle şevketi bostan yemek çeşitleri oluşturabilirsiniz. Peki bu şevketi bostan yemeği faydaları nelerdir? -Karaciğeri temizler. -Böbrek taşlarını yok etmeye yardımcı olur. -Boşaltım sistemini destekler, kabızı keser. -Kasılmayı önleyici yapısı, spazmları çözer. Faydalarını da gördükten sonra şevketi bostan yemeği nasıl pişirilir, biraz da ondan bahsedelim mi? Öncelikle ayçiçek yağını geniş bir tencerede ısıtın, yüksek ateşte kuzu etlerini renk alana dek 2 dakika soteleyin. Suyunu bırakmaya başladığında soğan ve ayçiçek yağını ekleyip, orta ateşte 2 dakika kavurun. Şevketi bostanları ekleyip, karıştırın. 5 dakika pişirin. Tuz, su ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kısık ateşte, kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirin. Küçük bir kasede yumurta sarısı, un ve limon suyunu çırpıp, tencereden bir kepçe yemek suyu ekleyip ısıtın. Karıştırarak tencereye geri ekleyin. 5 dakika daha kısık ateşte pişirip, ardından sıcak olarak servis edin.  İşte şevketi bostan yemeğinin yapılışı bu kadar pratik. Etli ve terbiyeli tencere yemeklerini seviyorsanız şevketi bostan yemeği tarifine bayılacaksınız! Haydi şimdi püf noktalarına, servis önerilerine, kalori bilgisine ve diğer sebze yemeği önerilerimize geçelim! Şevketi bostan yemeğinin püf noktası, meyanesini (terbiyesini) tencereye eklerken dikkatli olmak. Soğuk meyaneyi sıcak yemeğe direkt eklerseniz meyane kesilir ve yemeğin sunumu olumsuz etkilenir. Ayrıca kremamsı o kıvamı da tutturamazsınız. Bu yüzden öncelikle meyaneyi hazırlayın. Ardından tencereden bir kepçe kadar yemek suyu ekleyin ve meyanenin ısısı yükselsin. Ardından meyaneyi karıştırarak yemeğe ekleyin. Şevketi bostan yemeğini tereyağlı pirinç pilavıyla ve yeşillik salatasıyla servis edebilirsiniz. İçecek olarak köpüklü bir bardak ayran da leziz olacaktır. Şevketi bostan yemeğinin bir porsiyonu yaklaşık olarak 400 kaloridir. Diyet menülerinde hafif eşlikçilerle yer almasında, kalori bakımından bir sıkıntı oluşturmayacaktır. Şevketi bostan yemeği nedir öğrendik. Sırada diğer leziz sebze yemeklerini keşfetmek var. Madımak yemeği, kıymalı semizotu yemeği ve kıymalı kapuska tarifi sizleri bekliyor!

Şevketi Bostan Yemeği Malzemeleri

  • yarım kilo (kg) şevketi bostan, yıkanmış, ayıklanmış, doğranmış
  • 250 gram (g) kuzu eti, kuşbaşı doğranmış
  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 2 adet soğan, küçük, küp doğranmış
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı Knorr Karabiber
  • 5 su bardağı su

Şevketi Bostan Yemeği Nasıl Yapılır?

  1. 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını geniş bir tencerede ısıtın, yüksek ateşte kuzu etlerini renk alana dek 2′ soteleyin.
  2. Suyunu bırakmaya başladığında soğan ve ayçiçek yağını ekleyip, orta ateşte 2′ kavurun.
  3. Şevketi bostanları ekleyip karıştırın. 5′ pişirin.
  4. Tuz, su ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15′ pişirin.
  5. Küçük bir kasede yumurta sarısı, un ve limon suyunu çırpıp tencereden bir kepçe ekleyip ısıtın. Karıştırarak tencereye geri ekleyin.
  6. 5′ kısık ateşte pişirip servis edin.

Şimdiden ellerinize sağlık! Şevketi Bostan Yemeği tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

03Knorr ile Yöresel Tarifler

Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020