En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Şıhıl Mahşi Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Şıhıl Mahşi Tarifi
Şıhıl Mahşi Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 60 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 4

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Şıhıl Mahşi Tarifi tam size göre. Görüntü itibariyle kabak dolmasını andıran fakat hazırlanış aşamasıyla kabak dolmasından ayrılan şıhıl mahşi tarifi ile mutfaklarınıza konuk oluyoruz bugün. Adeta bir geleneği yaşatan şıhıl mahşi, modern sofralarla geleneksel lezzetleri buluşturan, oldukça lezzetli ve pratik bir tarif. Tarifimizi tüm püf noktalarıyla ele alacağız ama gelin öncesinde şıhıl mahşi tarihçesine göz atalım. Eminiz ki her geleneksel yemeğimizde olduğu gibi bu yemeğimizde de bizi kendine hayran bırakan detayları keşfedeceğiz.  Mahşi kelimesi Arapça ’da ‘’Dolma’’ anlamına gelmektedir. Şıhıl mahşi ise ‘’Dolmaların Şahı’’ anlamını taşımaktadır.  Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen şıhıl mahşi, rivayete göre Osmanlı Sarayında sadece kıyma ile doldurulduğu için şeyhlerin yemeği (dolması) olarak ifade edilirmiş.  Şıhıl mahşi hangi yöreye ait gelin hızlıca öğrenelim. Ardından da mutfağa geçip, tarifimizi hazırlayalım. Şıhıl mahşi tarifi, Kilis, Hatay, Antakya, Diyarbakır ve Gaziantep yörelerinde sıklıkla yapılmaktadır. Ama her yörede farklı bir isim ile bilinmektedir. Aynı zamanda sunum ve içerisine konulan malzemelerle de yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Güneydoğu illerimizde sıklıkla yapılan şıhıl mahşi tarifini biber dolmasından ayıran özelliği, kabakların önceden kızartılması işlemidir. Kızartılan kabaklar kıymalı harç ile dolduruluyor ve diğer malzemeler ile buluşup kendini sıcacık fırının kollarına bırakıyor. Haydi o zaman hazırsanız sizi mutfağa kadar alalım ve tarifimizin yapılışına geçelim. Yıkanmış kabakları ikiye bölüp, içlerini oyuyoruz. Çatal ile kabakların dışını çiziyoruz. Ardından geniş bir tencerede orta ateşte ayçiçek yağını ısıtıp, kıymayı ekliyor ve karıştırıyoruz. Kıyma renk almaya başlayınca soğanları ekleyip, karıştırıyoruz. Kıyma suyunu salıp çekmeye başlayınca nohut, karabiber, tuz ve pul biberi ekliyor ve karıştırıp ocaktan alıyoruz. Kabakların içerisine ılıyan harçtan doldurup, fırın kabına diziyoruz. Sıcak su içerisine domates salçası, biber salçası ve naneyi ekleyip karıştırıyor ve dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Pişen kabakları fırından alıp, yanında yoğurt ile servis ediyoruz. Şıhıl mahşi yanına ne gider merak edenler için servis önerilerinde bulunmak istiyoruz. Tarifimizi akşam yemeğinde tercih edecekseniz başlangıç olarak mercimek çorbasına ve yancı olarak da mevsim salata ya da havuç taratora yer verebilirsiniz. İçecek olarak da bol köpüklü ayran tercih ederek menüyü tamamlayabilirsiniz. Kabakların içini tatlı kaşığı yardımıyla boşaltabilirsiniz. Aynı zamanda kabakların dış kısmını çatal ile çizikler atarak daha hızlı pişmesini sağlayabilirsiniz. Şıhıl mahşi kalori miktarını öğrenemeye geldi sıra. Şıhıl mahşi 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 340 kalori bulunmaktadır. Diyet menülerinde yarım porsiyon şeklinde yer vererek kilo kontrolü yapabilirsiniz. Dolma severler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarifi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Öncellikle zeytinyağlı kuru patlıcan biber dolması, ardından zeytinyağlı biber dolması ve son olarak da fırında kuru patlıcan dolması tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. Deneyip favorileriniz arasına eklemeyi unutmayın!

Şıhıl Mahşi Tarifi Malzemeleri

    Malzemler

    • 8 adet kabak
    • 250 gram (g) yağlı dana kıyma
    • 2 adet küp doğranmış soğan
    • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Karabiber
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • yarım tatlı kaşığı Knorr Pul Biber

    Servis için

    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 1 tatlı kaşığı Knorr Nane
    • 2 su bardağı sıcak su

    Sos için

    • 2 su bardağı yoğurt

    Şıhıl Mahşi Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Yıkanmış kabakları ikiye bölüp, içlerini oyun. Çatal ile dışına çizerek iz verin. Geniş bir tencerede orta ateşte ayçiçek yağını ısıtıp, kıymayı ekleyin. Karıştırın.
    2. Renk almaya başlayınca soğanları ekleyip, karıştırın. Kıyma suyunu salıp çekmeye başlayınca nohut, karabiber, tuz ve pul biberi ekleyin. Karıştırıp, ocaktan alın.
    3. Fırını 200 dereceye ısıtın. Kabakların içerisine ılıyan harçtan doldurup, fırın kabına dizin.
    4. Sıcak su içerisine domates salçası, biber salçası ve naneyi ekleyip karıştırın, dolmaların üzerine gezdirin. 30′ fırınlayın.
    5. Yanında yoğurt ile servis edin.

    Şimdiden ellerinize sağlık! Şıhıl Mahşi Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    03Knorr ile Yöresel Tarifler

    Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020