En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Sivas Katmeri

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Sivas Katmeri
Sivas Katmeri

0 Kişinin Defterine Ekli

10 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 60 dk

Kaç Kişilik : 8

Geleneksel lezzetlerimizden Sivas Katmeri, şimdi YEMEK TARİFİ REHBERİ güvencesiyle karşınızda. Buram buram Anadolu kokan, enfes bir tarif ile karşınızdayız. Anadolu’nun birbirinden güzel, birbirinden lezzetli birçok lezzete ev sahipliği ettiğini söyleyerek, yine bu lezzetlerden bir tanesi olan orijinal Sivas katmeri tarifini paylaşıyor olacağız sizlerle. Her yörenin kendine özgü katmer tarifi bulunmaktadır. Bu katmer tarifleri hazırlanışı, şekli ya da görüntüsü itibariyle birbirinden ayrılmaktadır.  Bugünkü konumuz Sivas katmeri. Lezzetiyle dilden dile yayılan, katmer denilince birçok kişinin aklına ilk gelen Sivas katmeri, tel tel ayrılması ve oldukça lezzetli olmasından dolayı kolay kolay hayır diyemeyeceğimiz tariflerden biridir.  Biz de YEMEK TARİFİ REHBERİ ekibi olarak bu lezzeti daha önce tatmayanlar ya da dışarda çok kez yiyip, evde denemeyenler için pratik bir reçete hazırlayarak sizleri Sivas katmeri ile buluşturmak istedik. Sivas’a gitmenize gerek kalmayacak! Çünkü evde Sivas katmeri yapımı ile her ısırıkta kendinizi adeta Sivas’ta hissedeceksiniz. Özellikle kahvaltı sofralarına çok yakışan Sivas katmeri malzemelerine hızlıca göz atalım istiyoruz. Katmerin lezzetinin özellikle tereyağına bağlı olduğunu söylemek istiyoruz.  Katmere lezzet katan tereyağı, süt, maya ve elbette ki una ihtiyacımız olacak. Hemen hemen her evde bulunan bu malzemeler vereceğimiz reçeteden sonra harika bir tat ortaya çıkaracak. Hadi o zaman Pazar kahvaltısına tüm sevdiklerinizi davet edin! Herkesin bu lezzeti tatması gerekiyor.  Daha fazla beklemeden mutfağa geçip, tarifimizi en pratik ve en lezzetli haliyle sizlere aktarmak istiyoruz. Hamur malzemelerini derin bir kabın içerisinde pürüzsüz bir kıvam alana dek mikserin yoğurma ucu ile 10′ çırpıyoruz. Kıvamına göre un ekliyoruz. Hamuru 4 bezeye ayırıp, yuvarlıyoruz. Bir tepsiye alıp, üzerini streçliyor ve buzdolabında dinlendiriyoruz. Unlanmış tezgahta merdane ile bir bezeyi yuvarlak açıp, tereyağı sürüyoruz. Zarf şeklinde kare olarak katlayıp, her kata tereyağı sürüyor ve kenara alıyoruz. Bir bezeyi unlanmış tezgahta yuvarlak açıp, tereyağı sürüyoruz. Önceden açılıp katlanan bezeyi ortasına koyup, aynı şekilde zarf olarak her katını yağlayıp katlıyoruz. İki hamuru da merdane ile dikdörtgen şeklinde merdane ile açıp, tereyağı sürüyor ve iki taraftan içeriye doğru dikdörtgen şeklinde uzun ince katlıyoruz. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıp, 15′ oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra yumurta sarısı ile suyu karıştırıp üzerlerine sürüyoruz. Keskin bir bıçakla çapraz çizikler attıktan sonra pişmesi için fırına bırakıyoruz. Sivas katmeri yapılışını öğrendik. Gelin şimdi de tarifimizin yanına en çok yakışan servis önerilerine göz atalım. Özellikle kahvaltı öğünü için hazırlanan ’nin lezzeti, taze demlenmiş çay, şarküteri tabağı, zeytin ve reçel ile tamamlanabilir. Sivas katmeri püf noktalarına da göz atalım. Hamuru dilerseniz yağ ile de açabilirsiniz. Hamur ne kadar az un alırsa, o kadar yumuşak bir katmer olacaktır. Sivas katmeri kalori miktarını merak edenler için minik bir araştırma yaptık. Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 500 kalori bulundurduğunu söyleyebiliriz. Oldukça yüksek kalorili olan bu tarifimizi diyet menüleri için maalesef ki öneremiyoruz. Sivas katmeri tarifinin lezzetine doyamayanlar için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut. İlk olarak katmer poğaça tarifi, ardından kete tarifi ve son olarak da nokul tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Sivas Katmeri Malzemeleri

    Ana Malzemeler

    • 4 su bardağı un
    • 1 su bardağı su, ılık
    • 1 su bardağı süt, yarım yağlı, ılık
    • 1 tatlı kaşığı kuru maya
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 1 su bardağı tereyağı, eritilmiş
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1 yemek kaşığı su

    Sivas Katmeri Nasıl Yapılır?

    1. Hamur malzemelerini derin bir kabın içerisinde pürüzsüz bir kıvam alana dek mikserin yoğurma ucu ile 10′ çırpın.
    2. Kıvamına göre un ekleyin, mikser ucuna yapışmaması gerekir.
    3. 4 bezeye ayırıp, yuvarlayın. Bir tepsiye alıp, üzerini streçleyin. 1 saat buzdolabında dinlendirin.
    4. Unlanmış tezgahta merdane ile bir bezeyi yuvarlak açıp, tereyağı sürün. Zarf şeklinde kare olarak katlayıp, her kata tereyağı sürün. Kenara alın.
    5. Bir bezeyi unlanmış tezgahta yuvarlak açıp, tereyağı sürün.
    6. Önceden açılıp katlanan bezeyi ortasına koyup, aynı şekilde zarf olarak her katını yağlayıp katlayın.
    7. Fırını 200 dereceye ısıtın. İki hamuru da merdane ile dikdörtgen şeklinde merdane ile açın.
    8. Tereyağı sürüp, iki taraftan içeriye doğru dikdörtgen şeklinde uzun ince katlayın.
    9. Yağlı kağıt serili fırın tepsinine alıp, 15′ oda sıcaklığında dinlendirin.
    10. Yumurta sarısı ile suyu karıştırıp üzerlerine sürün, keskin bir bıçakla çapraz çizikler atın. 45′ fırınlayın. Servis edin.

    Bu nefis Sivas Katmeri tarifi favoriniz olacak. YEMEK TARİFİ REHBERİ ailesi olarak afiyetler dileriz.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Yılbaşı

    Yılbaşıyemektarifirehberi

    03Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020