En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Tam Buğday Ekmeği Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Tam Buğday Ekmeği Tarifi
Tam Buğday Ekmeği Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

7 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 45 dk

Pişirme Süresi : 120 dk

Kaç Kişilik : 4

En lezzetli ve tam kıvamında Tam Buğday Ekmeği Tarifi yapımı için YEMEK TARİFİ REHBERİ doğru adres. Doyuruculuğu ve yüksek besin değerleriyle tanınan tam buğdaylı ekmek nasıl yapılır? Kendi evinizde, kendi mutfağınızda katkı maddeleri içermeyen ve besin değeri yüksek bir ekmek hazırlamak, sandığınızdan çok daha kolay! Tam Buğday Ekmeği tarifinin, beyaz ekmek yapılışından teknik olarak bir farkı bulunmuyor. Tek farkı unun içeriği ve pişirdikten sonra hamurun aldığı hafif koyu rengi. Tam buğday ekmeğinizle çok daha doyurucu tostlar hazırlayabilir, kahvaltılarda daha az dilim tüketerek doyabilirsiniz. Tam buğday ekmeğinizle enfes bir Steak Sandviç hazırlamak isterseniz sizi böyle alalım. Kocaman bir lezzet ararsanız tüm aile ile hafta sonu kahvaltısına yakışacak Pastırmalı Ekmek Dolması tarifi içinse böyle buyurun.   Bir adet buğday tanesinde üç ayrı ana bölüm yer alıyor. Dış kabuğu yani lif içeren kepek kısmı, karbonhidratlar bakımından zengin endosperm ve vitamin, mineral bakımından en kuvvetli kısmı rüşeym. Tam buğday unu, tüm bu kısımları içerirken, beyaz un sadece endosperm kısmına ayrıştırılarak öğütülüyor. Tam buğdaylı ekmek faydalarıyla biliniyor ve son dönemde en çok tüketilen ekmek türleri arasında yer alıyor. Buğdayın kepek ve ruşeyminden ayrılmamış şekilde tüm baş kısmının öğütülüp un haline getirilmesiyle elde ediliyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan, köylerde hazır un kullanılmadan yapılmış ekmeklerin büyük çoğunluğu tam buğday ekmeği olarak pişiriliyor. Damak tadımız bu lezzete çok aşina. Doyuruculuğu da eklenince tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten sonra en çok tüketilen ekmeklerden biri olması alıştığımız tatlarla da ilgili.  Tam buğday ekmeğinizi pişirdikten sonra birkaç gün buzdolabında muhafaza edip ısıtarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz ince dilimler halinde porsiyonladığınız ekmeği birbirine yapışmayacak şekilde dondurduktan sonra bir saklama kabı içerisinde buzlukta birkaç ay saklayabilirsiniz. Çıkardıktan sonra fırında 10 dakika ısıttıktan sonra yenebilir hale gelecektir. Tam buğday ekmeği nasıl yapılır, öğrenmek için detaylara doğru gidiyoruz. Bir dilim Tam Buğday Ekmeği (25 gram), yaklaşık 63 kaloridir. İçerisinde 10.68 gram karbonhidrat, 3.11 gram protein, 0.88 gram yağ bulunmaktadır. Özellikle diyet yapılırken beyaz ekmek yerine Tam Buğday Ekmeği tüketilmesi önerilir. Eve ekmek getiren değil evde ekmek yapan olmaya ne dersiniz? Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak. Püf noktalarını adım izlediğinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz hem görüntüsüyle hem lezzetiyle damaklarımızı şenlendirecek 15 kolay ekmek tarifi ile sizlerleyiz.

Tam Buğday Ekmeği Tarifi Malzemeleri

  • 400 gram (g) tam buğday unu
  • 1 su bardağı su, ılık
  • 1 tatlı kaşığı aktif maya
  • 2 yemek kaşığı su
  • 4 yemek kaşığı süt, yarım yağlı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 tatlı kaşığı bal

Tam Buğday Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Mayayı 2 kaşık su içinde çırparak eritin. Unu geniş bir kapta tuzla karıştırın. Yavaşça suyu ekleyin.
  2. Maya, zeytinyağı, bal ve sütü ekledikten sonra ekmek hamuru kıvamına gelene dek iyice yoğurun. 
  3. Kabın içinde en az 30 dakika kadar bekleterek dinlendirin. 
  4. Hafif unladığınız düz bir zemine alın. Ellerinize biraz zeytinyağı sürün ve tekrar yoğurarak (5-10 dakika) hamurun gazını alın. Yumuşak ancak şekil verebileceğiniz kıvamda bir hamur elde etmiş olmalısınız. 
  5. Tekrar kaba alın ve üzerini örterek minimum 1-2 saat mayalandırın. 
  6. Sürenin dolmasına yakın fırını 180 derecede önceden ısıtın. 
  7. Hamuru yeniden birkaç kez yoğurduktan sonra ekmek kalıbınızın şeklini verin. Kalıba yerleştirdikten sonra fırınlayın. 
  8. Unladığınız düz bir fırın tepsisinde pişirmeyi de tercih edebilirsiniz. 30-40 dakika kadar fırınlayın. Fırından aldıktan sonra 10 dakika dinlendirin ve servis için dilimleyin. 

Şimdiden ellerinize sağlık! Tam Buğday Ekmeği Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

02Parti Yemekleri

Parti Yemekleriyemektarifirehberi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Kuşbaşılı Pide

Kuşbaşılı Pide yemektarifirehberi

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

02Havuç Kabak Tarator

Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

03Yuvalama Çorbası

Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

...

Tüm Hakları Saklıdır - 2020