En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Trabzon Yağlı Pide

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Trabzon Yağlı Pide
Trabzon Yağlı Pide

0 Kişinin Defterine Ekli

11 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 15 dk

Pişirme Süresi : 30 dk

Kaç Kişilik : 4

Misafirleriniz için özel bir tarif arıyorsanız Trabzon Yağlı Pide tam size göre. Trabzon tarifleri denince akıllara muhlama, kuymak, pepeçura ve karalahana çorbası gibi tarifler geliyor. O yöreye özgü, o yörede yetişen sebzeler ve yine o yörede sık hazırlanan süt ürünü türleri bu tariflerde sık sık kullanılıyor. Bugün, Trabzon tariflerinde sık kullanılan bir peynirle, enfes bir hamur işi tarifi hazırlamak istiyoruz. Eminiz denediğiniz zaman damaklarınız şenlenecek. Bugünkü tarifimizin adı Trabzon yağlı pide tarifi. Trabzon’un yağlı pidesi, çay saatlerinde de, akşam yemeklerinde de, Ramazan ayının sahur vakitlerinde de afiyetle yenebilir. Bu kadar uyumlu bir tarif olması, hakkında sorular sorulmasına ve detaylarının merak edilmesine de yol açıyor. Gelin sırayla cevaplayalım. İlk konumuz “Trabzon pidesine hangi peynir konur?” sorusu. Trabzon yağlı pide tarifinde kullanılan peynir, muhlama ve kuymakta da kullanılan kolot peyniridir. İkinci ve son konumuz ise “Karadeniz pidesi içinde ne var?” sorusu. Bu enfes pidenin içindeki malzemeler: un, su, toz şeker, tuz, kuru maya, yumurta sarısı, kolot peyniri ve tereyağı şeklinde sıralanabilir. Detaylardan bahsetmişken biraz da Trabzon yağlı pide yapımından bahsetmek istiyoruz.  Bu tarif için öncelikle su, şeker, maya  ve 1 su bardağı unu derin bir kapta karıştırıp 5 dakika dinlendiriyoruz. Maya kabarmaya başlayınca kalan un ve tuzu ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. 30 dakika üzerini nemli bir bezle örtüp mayalandırıyoruz. Fırını 200 dereceye ısıtıyoruz. Hamuru iki bezeye ayırıp, yağlı kağıt üzerinde yuvarlak olarak açıyoruz. Kenarlarını içeri doğru rulo şeklinde katlayıp, fırın tepsisine alıyoruz. Bu noktada biraz pizzayı andırmalı. Kenarlarına yumurta sarısı ve suyu karıştırıp, fırça ile sürüyoruz. Kenarları renk alana dek yaklaşık 10 dakika fırınlıyoruz. Fırından alıp, rendelenmiş peynir ve tereyağını üzerine karıştırarak ekliyoruz. Eriyene dek yaklaşık 6 dakika pişiriyoruz. Pidenin ortasına yumurta sarısı ekleyip, fırından alıyoruz. Son adım olarak da pidenin kendi sıcağı ile yumurtanın pişmesi için 2 dakika bekliyoruz. İşte Trabzon yağlı pide tarifi bu kadar pratik! Trabzon yağlı pide tarifi gibi pek çok hamur işi tarifinde yararlanabileceğimiz ufak bir ipucumuz var. O da tüm malzemeleri oda ısısına getirip öyle kullanmak. Buzdolabınızdan çıkarttığınız malzemelerinizi kullanmadan önce minimum 30 ila 40 dakika beklemelisiniz. Bu şekilde hamurunuz güzel bir şekilde mayalanabilir. Trabzon yağlı pide tarifini taze demlenmiş bir bardak çay dışında bir içecekle servis ederseniz çayın gönlü kalır haberiniz olsun! Çay sevmiyorsanız da ev yapımı bir bardak ayran servis edebilirsiniz, yine güzel gidecektir. Ancak hem peynir hem de ayran laktoz içerdiği için şişkinlik yapabilir, aman dikkat! Trabzon yağlı pide için diyet menülerine pek uygun diyemeyiz maalesef. Zira bir porsiyonunda yaklaşık olarak 500 kalori içeriyor. Bunun yanı sıra 14 gram yağ ve 4 gram şeker de içerdiğini eklemiş olalım. Trabzon yağlı pide tarifini sevdiyseniz kodra kıymalı pide, ıspanaklı pide tarifi ve Bafra pidesi tarifini de mutlaka denemelisiniz. 

Trabzon Yağlı Pide Malzemeleri

    Ana malzemeler

    • 2.5 su bardağı un
    • 1 su bardağı su, ılık
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı kuru maya
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1 yemek kaşığı su

    üzeri için

    • 2 adet yumurta sarısı
    • 2 su bardağı kolot peyniri, rendelenmiş
    • 2 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş

    Trabzon Yağlı Pide Nasıl Yapılır?

    1. Su, şeker, maya  ve 1 su bardağı unu derin bir kapta karıştırıp; 5′ dinlendirin.
    2. Mayayı kabarmaya başlayınca kalan un ve tuzu ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğurun.
    3. 30′ üzerini nemli bir bezle örtüp mayalandırın. Fırını 200 dereceye ısıtın.
    4. Hamuru iki bezeye ayırıp, yağlı kağıt üzerinde yuvarlak olarak açın.
    5. Kenarlarını içeri doğru rulo şeklinde katlayıp, fırın tepsisine alın. 
    6. Kenarlarına yumurta sarısı ve suyu karıştırıp, fırça ile sürün. 
    7. Kenarları renk alana dek yaklaşık 10′ fırınlayın.
    8. Fırından alıp, rendelenmiş peynir ve tereyağını üzerine karıştırarak ekleyin.
    9. Eriyene dek yaklaşık 6′ pişirin.
    10. Pidenin ortasına yumurta sarısı ekleyip, fırından alın. Pidenin kendi sıcağı ile pişmesi için 2′ bekletin. Servis edin.

    Afiyet olsun! Trabzon Yağlı Pide ve daha fazlası için YEMEK TARİFİ REHBERİ sitemizi takipte kalın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Yılbaşı

    Yılbaşıyemektarifirehberi

    03Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020