En Güzel Yemek Tarifleri

Sitemize Hoşgeldiniz

Tutmaç Çorbası Tarifi

Ana Sayfa » Ana Yemekler » Tutmaç Çorbası Tarifi
Tutmaç Çorbası Tarifi

0 Kişinin Defterine Ekli

9 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

Hazırlama Süresi : 20 dk

Pişirme Süresi : 15 dk

Kaç Kişilik : 4

Tutmaç Çorbası Tarifi tarifi, YEMEK TARİFİ REHBERİ farkıyla hem pratik hem de lezzetli. Geçmişi çok eskiye dayanan, besleyici ve doyurucu bir çorbadan bahsedelim. Ana malzemesi mercimek ve erişte olan tutmaç çorbası yöreden yöreye farklılıklar gösterebiliyor. Özellikle geleneksel çorbalar kış mevsiminde daha çok tercih ediliyor. Hem doyurucu olmaları hem de pratiklikleriyle tüm aile için besleyici bir tercih oluyor. Tutmaç; nohut, mercimek ve erişteyle yapılan dolgulu bir çorba. Bu üç malzeme de Türk mutfağı için temel besin sayılıyor. Mercimek çorbalarda sık sık kullandığımız bir baklagilken, erişte tereyağı kokusuyla devleşen Türk makarnası olarak biliniyor. Tüm bunların nohutla buluşmasıyla ortaya tutmaç çorbası çıkıyor. Tutmaç çorbasına en yakın olan geleneksel çorbalarımızdan diğerlerini sayarsak; Erişteli Mercimek Çorbası, Konya yöresine özgü Tarhun Çorbası, Gaziantep yöresine ait Şıveydiz, sakatat kültürüne ait Paça Çorbası ve İşkembe Çorbası, hasta olanların vazgeçilmezi Terbiyeli Tavuk Çorbası, mantılı çorba olarak da bilinen Yüksük Çorbası ve tabii ki en bilinen Mercimek Çorbası diyebiliriz. Son derece sağlıklı ve doyurucu bir yiyecek olan tutmaç çorbasının yapımı da oldukça pratik. Nohut, mercimek ve eriştenin pişmesinden sonra terbiyeyle buluşmasıyla ortaya çıkan bu enfes çorba için daha fazla uzatmıyoruz. Hazırsanız tutmaç çorbası tarifine doğru geçiyoruz. ‘’Tutmaç çorbası nedir?’’ ve ‘’ Tutmaç çorbası nerenin?’’ sorularını cevaplayalım öncelikle. Tutmaç çorbası malzemelerinin haşlanması, ardından ise terbiye ile karıştırılmasıyla hazırlanan bir çorbadır. Tutmaç Çorbası salçasız olarak hazırlanır. Bu lezzetli mi lezzetli çorbamız iç Anadolu bölgesinde yer alan Sivas ilimize özgü olduğunu söyleyebiliriz. Haydi çorbamızın yapılışını öğrenelim. 🙂 Tutmaç çorbası için öncelikle zeytinyağını orta boy bir tencereye alıyoruz. Ardından içerisine soğanları ekleyip, bir güzel soteliyoruz. Sotelenen soğanlarımızın üzerine nohut ve erişteleri ekleyip, renk alana dek kavuruyoruz. Yoğurdu bir kâseye alıp çorbadan bir kepçe ekleyip, ısıtıyoruz. Sonrasında ısınan karışımı tencereye karıştırarak ekliyoruz. Çorbamızı servis etmeden önce, tereyağını sahanda orta ateşte eritip, naneyi ekliyor ve karıştırıp çorbanın üzerine servis ediyoruz. Tutmaç çorbası yanına ne gider gelin hızlıca bir göz atalım. 🙂 Üzerine kuru nane ve pul biberle servis edebilirsiniz. Ana yemeğe geçelim şimdi de. 🙂 Çorbamızdan sonra ana yemek olarak etli taze fasulye ve bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. İçecek olarak da bol köpüklü ayran kesinlikle tarifimizin yanına çok yakışacaktır. Tutmaç çorbası için mercimekleri çok fazla haşlamamalısınız; nohutların da biraz diri kalması gerekiyor. Çorbanın terbiyesinin kesilmemesi için, terbiye karışımını çorbadan alacağınız bir kepçe suyla karıştırmalısınız. Yoğurtlu karışım ılındıktan sonra çorba tenceresine ekleyebilirsiniz. Eğer terbiyeyi direkt tencereye eklerseniz, yumurtanız pişer ve terbiyeniz kesilir. Dilerseniz zeytinyağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. Tutmaç çorbası kalori miktarına da değinelim istiyoruz. İçerisindeki nohut ve erişte ile doyuruculuğu artırılan tutmaç çorbası tarifi doyurucu olmasının yanı sıra kalori miktarı da oldukça düşük sayılan çorba tarifleri arasından. Kısacası hem doyurucu olsun hem de kalori miktarı düşük olsun diyorsanız tutmaç çorbası tam size göre. 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 110 kalori bulunduran tutmaç çorbası diyet menüleri için gayet de uygun bir tarif. 🙂 Tutmaç çorbasının yapılışını öğrendikten sonra farklı çorba tarifleri de denemek istiyor insan. Eğer siz de bu kişilerden biriyseniz 3 tane birbirinden lezzetli çorba tarifimiz mevcut. 🙂 Bunlardan ilki lebeniye çorbası tarifi, ikincisi mahluta çorbası tarifi ve sonuncusu da düğün çorbası tarifi diyebiliriz. Verdiğimiz tarif önerilerini denemek için tıpış tıpış mutfağa!

Tutmaç Çorbası Tarifi Malzemeleri

    Ana Malzemeler

    • 1 paket Knorr Zerdeçallı Tahıllı Yoğurt Çorbası
    • 5 su bardağı su
    • 3 yemek kaşığı yoğurt, yarı haşlanmış
    • 1 adet soğan, küçük küp doğranmış
    • 1/2 su bardağı erişte
    • 1 su bardağı zeytinyağı
    • 1 su bardağı nohut, haşlanmış

    Üzeri için

    • 1 tatlı kaşığı Knorr Kuru Nane
    • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Tutmaç Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Zeytinyağını orta boy bir tencerede orta ateşte ısıtın.
    2. Soğanları ekleyip, karıştırın. 2′ soteleyin.
    3. Nohut ve erişteleri ekleyip, erişteler renk alana dek kavurun. 
    4. Su ve çorba karışımını ekleyip, kaynayana dek karıştırarak pişirin.
    5. Kaynayınca altını kısın. Yoğurdu bir kaseye alıp çorbadan bir kepçe ekleyin ve ısıtın.
    6. Isınan karışımı tencereye karıştırarak ekleyin.
    7. Tereyağını sahanda orta ateşte eritip, naneyi ekleyin. Karıştırıp çorbanın üzerine servis edin.

    Şimdiden ellerinize sağlık! Tutmaç Çorbası Tarifi tarifimizi denediyseniz YEMEK TARİFİ REHBERİ yorumlarında bizimle paylaşmayı unutmayın.

    Ziyaretçi Yorumları

    Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

    Adınız - Soyadınız

    E-Posta Adresiniz

    Yorumunuz

    Benzer TariflerSitemizdeki benzer tarifleri inceleyin

    02Parti Yemekleri

    Parti Yemekleriyemektarifirehberi

    03Knorr ile Yöresel Tarifler

    Knorr ile Yöresel Tarifleryemektarifirehberi

    Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

    Tavuk Mangal Sosu

    Tavuk Mangal Sosu yemektarifirehberi

    Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

    02Havuç Kabak Tarator

    Havuç Kabak Taratoryemektarifirehberi

    03Yuvalama Çorbası

    Yuvalama Çorbasıyemektarifirehberi

    ...

    Tüm Hakları Saklıdır - 2020